XXXIV. évfolyam 50. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A szeretet ünnepén
 

2003. december 19.


Szeretetteljes karácsonyt, boldog új évet!

Néhány nap múlva kigyullad az adventi koszorú negyedik gyertyája is, mely jelzi, hogy végéhez közeledik a készülődés időszaka és eljött a várt karácsony.

Az elmúlt hetekben sokan sokféleképp készültek az ünnepre. E sokféleségben közös az, hogy valamennyien szeretteinkre gondolunk, kerestük, hogy mi az ami kedves, mi az ami örömet jelent számukra. A kedvességekben és ajándékokban a legnagyobb érték az a szeretet és odafigyelés, amelyet ki-ki a maga személyiségéből átadott. Örömet okozva átnyújtva azt a szeretetet, amely annál több lesz, minél több felé osztjuk.


Bővebben


 

Értékek tárháza
 Ötéves a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola

2003. december 19.


Öt esztendővel ezelőtt kezdődött. Azzal, hogy heten összedugták a fejüket. Keller Jánosné, Bajominé Varga Erzsébet, Csapiné Matus Ibolya, Csorba Ildikó, Szabó Mariann, Vass Sándor és Török László volt alapító tagok elhatározták, létrehozzák a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolát.


Bővebben


 

Eredményes toborzó
 

2003. december 19.


December 12-én Budapesten a Honvédelmi Minisztérium Központi Klubjában kitüntetési ünnepséget rendeztek a toborzásokon eredményes munkát végző hivatásos kollegák és civil szervezetek tagjai részére.

Az ünnepségen - a teljes honvéd vezérkaron túl - jelen volt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is. Személyesen adta át a kitüntetéseket, tárgy- és pénzjutalmakat, azoknak, akik a honvédség toborzó munkáját segítették a saját területükön.

Garai Sz. Imrének
, a polgármesteri hivatal védelmi-, drog- és sportreferensének a honvédelmi miniszter - a toborzó munkában huzamos időn át végzett, átlagon felüli tevékenysége elismeréséül - "kis buzogány" emléktárgyat adományozott.


 

Szép hosszú karácsonyt!
 

2003. december 19.


Csodálatos karácsonya volt Dunavarsánynak, a fővárostól nem messze, 1944. december 25-én. Egy szál orosz katona sem maradt a községben. Valóságos békének éreztük azt, ami nagy csendjével körülvett minket. Egyetlen karácsonyfa állott a templomban. Rajta összehordott díszek, gyertyák. Egy petróleumlámpa a szószéken. De nagy reménység hangosította fel szánkon a "Mennyből az angyal..."-t. Ám nemsokára visszajöttek az oroszok. Tele volt velük a község. Egy januári délutánon két orosz katona keresett fel: kövessem őket a parancsnokságra. Útközben pedig így szóltak hozzám: vigyázzak, mert ott kommunista bizalmiak is vannak.


Bővebben


 

Kórushangverseny
 

2003. december 19.


Római Katolikus Egyházközség és a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége karácsonyi jótékony célú kórushangversenyt rendezett a területünkön élő szociális rászorultak megsegítésére. December 14-én a Szent Anna-templomban felcsendülő karácsonyi dalok és énekek teremtettek ünnepi hangulatot a szép számban megjelent hallgatóságnak.

Akik mindezt létrehozták: Bárdos Lajos Vegyes Kar, Kiss Bálint Református Általános Iskola tanári kórusa, Petőfi Sándor Általános Iskola kis- és nagykórusa, Szentes Városi Fúvószenekar, Szentesi Óvónők Kamarakórusa, Szent Anna Templom Kamarakórusa, Andor Csilla (ének), Dömsödi Teréz (ének) és Lakatos Béla (zongora).

A belépődíjmentes rendezvényen a jelenlévők adakozásából összegyűlt adományt a szervezők - az egyházközség és a vöröskereszt - eljutatták a rászorultaknak.


 

Karácsonyi mese
 

2003. december 19.


Mivel a karácsony az ajándékozó szeretet ünnepe, én is megajándékozlak Titeket, kedves Olvasók. Az én ajándékom egy régen hallott történet, nyugodtan írhatom: mese, mivelhogy az fantáziával sem képzelhető, hogy megtörtént volna. Arra viszont nagyon alkalmas, hogy felnőtt és gyermek egyaránt könnyen megérthesse belőle a karácsony ünnepe lényegét, egészen pontosan a karácsony eseményét, ami viszont távolról sem mese, nagyon is történeti, sőt történelmet formáló tény.


Bővebben


 

Az elkészült reneszánsz "palota"
 120 éve épült a megyeháza (III.)

2003. december 19.


A helyzet 1883 májusában tovább mérgesedett, mivel a vállalkozó az építkezést teljesen beszüntette, munkásait elbocsátotta, felszereléseit pedig áruba bocsátotta. Az építészeti bizottság az építési anyagokat zár alá helyeztette, a vállalkozó ellen pedig bírói intést kért. Újabb vizsgálatok következtek. Végül a hosszas pereskedés elkerülése végett kompromisszumos megoldás született: a megye nem bontotta fel Schwartz Pál szerződését, ellenben kötelezték az ominózus boltozatok újraépítésére és az egyéb hiányosságok pótlására. Az ezekből keletkezett többletköltségek egy részét a megye magára vállalta. Makay Endre építész-művezetőt pedig felszólították, hogy az elkövetkezőkben lehetőleg folyamatosan tartózkodjon Szentesen, s a munkálatokat személyesen felügyelje.


Bővebben


 

Év végi köszöntő
 

2003. december 19.


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Szentesen és térségében élő polgárok!

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, az új évezred harmadik adventjén. Karácsony a béke és a szeretet szimbólumaként él a szívünkben. Ez az ünnep erősíti a családok együvé tartozását, de ráirányítja a figyelmet a magányosokra és segíti az elesetteket is. A karácsony szent. És mi tesszük azzá, magunknak. Ember, az ember.


Bővebben


 

Áfa-sújtott önkormányzatok
 

2003. december 19.


Az idei év az önkormányzatok fekete éve. A jövő évi költségvetés pedig katasztrofális, sőt tragikus helyzetbe sodorja az önkormányzatokat. Építés helyett egyértelműen leépítéssel kell számolni. Miközben az önkormányzatokra háruló feledatok jelentősen megnövekednek, addig támogatásuk drasztikusan csökken.


Bővebben


 

Gazdag évet zártak
 

2003. december 19.


Eredményes évet tudhat maga mögött az Apponyi téri Óvodai Munkáltató Körzet. Mint Garai Ferencné a körzet vezető óvónője elmondta az elmúlt másfél évben a Comenius minőségfejlesztő program bevezetésén munkálkodtak. E rendszer segítségével, a partnerek igényeinek megvizsgálásával, elégedettségük felmérésével határozzák meg a feladataikat.


Bővebben


 

A nevelés szolgálatában
 Pro Urbe - 2003

2003. december 19.


Zsíros Katalin rendszeresen végzi néprajzi gyűjtőmunkáját. Az 1960-as évek végén bekapcsolódott az országosan folyó földrajzi nevek gyűjtésébe. Ennek eredményeként jelent meg Szentes földrajzi nevei című könyve. Megírta a város rövid néprajzát. Neve szorosan összefonódott a szentesi hagyományok ismeretével. Szellemi támogatásával számtalan tudományos elemzés, szakdolgozat, pályamű született. Az önkormányzat pedagógiai és néprajzi munkásságát a "Városért" emlékéremmel ismerte el.


Bővebben


 

Ollainé kilenc éve
 

2003. december 19.


A történet kilenc évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor gyűjtött ugyanis először ruhát a szegényebb családoknak Ollai Istvánné. A kezdeményezés azóta kibővült, és idén már ötödik alkalommal karácsonyi csomagot is kaptak a rászorulók "Esztike nénitől".

Hogyan indult a kezdeményezés?


Bővebben


 

Orbán - a ködszurkáló!
 

2003. december 19.


Újra itt a Karácsony és megint egy meglepetés kötet N. Orbán István tollából! (Ma már a számítógép klaviatúra a stílusosabb kifejezés!)

Az elmúlt évhez hasonlóan az ünnep előtti várakozás meghitt napjain lepett meg bennünket a szerző legújabb kötetével. Remélem a Kisvárosi köd című könyv sok szentesi könyvespolcra felkerül, a gondos tanulmányozás után.


Bővebben


 

Húsz éve a szentesi gyerekekért
 

2003. december 19.


A szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola jövő szeptemberben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az eltelt évek alatt az épület igencsak elhasználódott, és folyamatos felújításokra van szükség. A gondokat fokozza a város-és országszerte jellemző csökkenő gyermeklétszám is. Az intézmény múltjáról, jelenéről és jövőjéről az iskola igazgatónője Tariné Lantos Piroska beszélt.

Hogyan értékeli az elmúlt évet?


Bővebben


 

Hogy is írjam?
 

2003. december 19.


Bizonyára igen sok kisdiák, olykor-olykor felnőtt is így sóhajt fel egy-egy nehezebb szó leírásakor. Valószínű így volt ez a Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János tagiskolájában november végén megrendezett Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny területi fordulóján résztvevő felső tagozatos kisdiákok esetében is a tollbamondás, illetve a feladatlap kitöltése során.s


Bővebben


 

Ifjúsági virágkötészeti verseny
 

2003. december 19.


Már hagyomány, hogy Kecelen Mikulás napja előtti hétvégén rendezik a Flora - Kecel elnevezésű országos ifjúsági virágkötészeti versenyt, kiállítást és vásárt. Ez évben immár a tizenhetediket. Flóra istennő pártfogásába vette iskolánk diákjait, mert egy kategóriagyőzelem mellett további szép helyezéseket értek el, összesített csapatversenyben pedig 11 iskola közül az előkelő második helyet jelzi az oklevelünk.


Bővebben


 

Milyen volt 2003? És milyen lesz 2004?
 

2003. december 19.


A város prominens személyiségeihez, vezető szakemberekhez intéztünk kérdéseket. Arról, hogy milyennek látták a 2003-as évet? Hogyan értékelik a lassan elmúló esztendőt? Mit várnak a jövő évtől, Magyarország uniós csatlakozásától? És természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogyan töltik az ünnepeket. A válaszokat az alábbi hasábokon olvashatják.


Bővebben


 

Évvége a kertbarátoknál
 

2003. december 19.


Tél beköszöntével a kerti munkák is véget értek. Hosszú, meleg ősz jó alkalmat adott minden gondos kertet szerető ember számára, hogy valamennyi őszi teendőit elvégezhesse. Így nyugodtan, a jól elvégzett munka érzésével jöttek össze múlt szombaton a kertbarátok a hagyományos év végi záró vacsorára.


Bővebben


 

Még márciusig beléphetnek a termelők
 Egy éves a Délalföldi Kertészek Szövetkezete

2003. december 19.


Novemberben volt egy éve, hogy megkezdte működését a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, induló nevén a Dél Ker TÉSZ.

Bár megindult a teljesen önálló export és direktbe is szállítanak a külföldi nagyáruházaknak a csomagoláson megmaradt az Árpád-Ágrár Rt-t jelző "Á"-betű is. Ez az "Á"-betű sok éve garanciát jelent a külföldi piacokon.

Ledó Ferenc a szövetkezet elnöke úgy érzi, hogy a vártnál eredményesebb volt az elmúlt év, és sikeresen teljesítették a kitűzött célokat.


Bővebben


 

"A lelkemből egy darabot adok"
 

2003. december 19.


A Szentesi Városi Könyvtár Kht adott otthont Szabó Sándor amatőr festő kiállításának. Az alkotásokat december 11-én Bíró Jenő festőművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Megnyitó beszédében kifejtette, hogy szívesen vállalkozott az őt megkereső fiatalember tanítására, művészetének csiszolására. Az ifjú alkotót tehetségesnek tartja, olyan vállalkozó kedvű művésznek, aki igyekszik mindig újabb területeken kipróbálni magát. Az alkotások közül kiemelte a Naplemente című képet, amely egy országos amatőr kiállításon második helyezést kapott.


Bővebben


 

Pedagógus karácsony
 

2003. december 19.


Karácsonyi ünnepre, megemlékezésre gyűltünk össze 23-án nyugdíjas pedagógusok. A Koszta József Általános Iskola kisdiákjai hoztak nekünk ajándékul karácsonyi énekeket, verseket, Pintérné Editke vezetésével. Eljöttek hozzánk az óvoda óvónői is, akik nagyszerű előadásukkal szó szerint elkápráztattak bennünket! Köszönjük nekik is!


Bővebben


 

Nagymágocsi történések
 

2003. december 19.


A település közelében erdő mellett, az elázott talajon gumicsizmában dolgoztunk. A sárban bokáig, helyenként lejjebb süllyedtünk. Plavetz Jenő, Kovács József, Szabó László építészek irányításával a Délép Vállalat munkásaiként sertéstelepet építettünk a Derekegyházi Állami Gazdaság részére. Tibrik Ferenc kubikos brigádja szorgoskodott az alapok ásásánál, trágyatárolók gépi kialakításánál, elkészítésénél.


Bővebben


 

Kulturális dimenziók
 

2003. december 19.


A Tudás Tíz Napja rendezvénysorozat kedd esti programja a Művelődési és Ifjúsági Házban Molnárné Tóth Györgyi előadása volt. Az EU-szakértő 5 órától Kulturális dimenziók az Európai Unióban címmel egy kutatásról és annak eredményeiről mesélt. A kutatást a Szegedi Gazdaságtudományi Egyetemen végezték és ő is részt vett benne. Tevékenysége a kultúrakutatáshoz kapcsolódik.


Bővebben


 

Egyházi szavalóverseny
 

2003. december 19.


Nagy izgalommal készültünk a városi egyházi szavalóversenyre, amit iskolánk rendezett meg. Amikor eljött a várva várt nap, négy iskolából 30 gyermek gyűlt össze. Izgalmunkat tovább fokozta, amikor elkezdődött a verseny. A zsűri tagjai, Gilicze Andrásné Erzsike néni és Borsodi Ágnes tanár néni azonban megnyugtattak bennünket. A versenyen először az 1-2. osztályosok szerepeltek.


Bővebben


 

Válasszunk magunknak jelképet!
 

2003. december 19.


Már több órája vitatkoztak. De nem jutottak semmire! Kinek a színe, kinek a visszája volt a jó. Mindenki érvelt és ellenérvelt, de döntésre nem jutottak.

Az pedig elképzelhetetlen, hogy egy kisvárosnak ne legyen elfogadott - mit elfogadott -, jóváhagyott jelképe. Olyan, amiről csak az a település jut az eszébe mindenkinek, a világ mind a négy sarkában.


Bővebben


 

Egyet jobbra! Egyet balra!
 

2003. december 19.


Köszöntöm Önöket! A mai tánc és illemtan óránkat az oldalra-lépésekkel és az ehhez kötődő társasági szabályokkal kezdjük.

A mai lépésrend szerint balra szinte annyit léphetnek, amennyit csak akarnak. Közben folyamatosan mosolyogjanak jobbra. Tessék figyelni - nagyon könnyű a gyakorlat. Ha szólok, akkor majd jobbra lépegetünk! Tessék várni, ennek még nincs itt az ideje!


Bővebben


 

Az alkotás öröme
 

2003. december 19.


Ez év áprilisa óta vagyok itt a műhelyben. Mivel foglalkozom? Tiffanny technikával készítek szerintem nagyon gyönyörű dolgokat. Lámpákat, tükröket, ajándéktárgyakat: fénykép- és gyergyatartó, dobozkákat. Sokan megkérdezik: mi ez a technika? Többen azt hiszik, üveget festek. Anyagában színezett üveggel dolgozom. Különböző szénoxidokkal színezik az üveget, és attól függően lesz olyan színű, amilyen. Ezek az üvegek igazi gyönyörűségüket csak akkor tudják megmutatni, ha át vannak világítva. Valamilyen fényforrás van mögöttük, élni kezdenek a színek. Ezek az üvegek nem átlátszóak, hanem áttetszők.


Bővebben


 

Kerékpáros emléktúra
 

2003. december 19.


A szentesi Lőrinc Gábor őrnagy, aki Hódmezővásárhelyen, a 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövész Dandárnál hivatásos tisztként teljesít szolgálatot, kerékpáros emléktúrát szervezett. Az eseményről beszéljen ő, saját maga:

- 2003 tavaszán néhány társammal együtt elhatároztuk, hogy szervezünk egy kerékpáros emléktúrát, annak tiszteletére, hogy ötven éve települt át Tamásiból a 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövész Dandár Hódmezővásárhelyre. A gondolatot az ősz folyamán tett is követte.


Bővebben


 

Elindult Athén felé...
 

2003. december 19.


Cseuz László makacs ember. Már évekkel ezelőtt elhatározta, hogy ott lesz az athéni olimpián, és a helyszínre természetesen kerékpárral jut majd el. Nos, a kiváló sportember december 1-jén megkezdte a felkészülést a hosszú utazásra. A több, mint 5000 kilométer megtételéhez kell is az erő, hiszen egy hatvan esztendős ember szervezetének nem kis megterhelést jelent a közel két héten át tartó út úgy, hogy napi 200 kilométereket kell lekerekeznie.


Bővebben


 

Bozóky: Nem haraggal jöttem el
 

2003. december 19.


Bozóky Zoltán közel másfél esztendőn át irányította a Szentesi TE labdarúgócsapatát. Ez idő alatt az NB III-ban a bajnoki címig, egy osztállyal feljebb a 11. helyig jutott a gárdával, míg a kupában tavaly a legjobb 32, idén a legjobb 16 között vérzett el a szentesi csapat. Mindezek ellenére néhány héttel ezelőtt bejelentette lemondását, amelyet a klub vezetősége elfogadott.

- Hogyan kezdődött az NB II-es idény a Szentesi TE számára?


Bővebben


 

Motorok és autók a ringben
 

2003. december 19.


Senki ne gondolja, hogy az "Ütős Éjszaka" küzdősportgálán, motorok és autók is ringbe szálltak. De akkor hogyan kerül a csizma az asztalra? Az autók és a motorok hangjait a szentesi Illés Antal szállította a kötelek közé. Magyarországon ő az első "profi" motorhang-utánzó. Produkcióját egy Suzuki gyorsulási motor hangutánzásával kezdte. Majd egykerekezésre váltott. Előbb hátsó, majd első keréken történő motorozás hangját utánozta. Ezek a hangutánzások annyira élethűen hangzottak, hogy azt hitte az ember, hogy valóban ő saját maga ül a motoron.


Bővebben


 

Rájátszottak
 

2003. december 19.


Az elmúlt szombaton a rájátszás mérkőzéseivel folytatódott az ING-bajnokság a női vízilabdázók első osztályában. A Hungerit-Szentes a Polo SC csapatát látta vendégül, és bizony meglehetősen nehezen indult a találkozó a hazaiak szempontjából, hiszen az első hét percben Szremkóék nem tudtak Szép Ildikó kapujába találni. A fővárosiak viszont kétszer bevették Varga hálóját, így volt miért idegeskednie Pengő László vezetőedzőnek.


Bővebben


 

Sportversenyek a szeretet jegyében
 

2003. december 19.


A Szentesi Szabadidős Sportklub által szervezett "Szeretetakciós" sportversenyeken az alábbi eredmények születtek.

Női kézilabdatorna:
1. Deszk I.,
2. Deszk II.,
3. Algyő,
4. Szentes Senior


Bővebben


 

Új elnök a Szentesi TE-nél
 

2003. december 19.


December 16-án tartotta a Szentesi TE tisztújító közgyűlését. Az elnöki tisztséget 1999 október 21-e óta betöltő Földvári Nagy István lemondott, melyet a közgyűlés elfogadott. A búcsúzó vezető megköszönte a régi vezetés munkáját. Ezután került sor a szavazásra, ahol a megjelent negyvenegy résztvevő közül negyven szavazatot kapott az egyesület újonnan megválasztott öttagú vezetése. A Szentesi TE új elnöke Kecskeméti László vállalkozó.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. december 19.


Szeniorok... A Szentesi Delfin ESC úszói közül kilencen vettek részt Székesfehérváron, november 23-án, első alkalommal megrendezett sprint összetett bajnokságon.

Teke... Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata december 13-án Hódmezővásárhelyen a Gold Boys Junior csapata ellen játszott.

Bolero... Hobbi szinten is jól szerepelnek.

A Szolnok érkezik... Javítási lehetőség.


Bővebben


 

Poénos képek
 

2003. december 19.


Időkímélő megoldás Hol a labda? Lebuktak


 

Felgyújtották, kirabolták
 

2003. december 19.


December 12-én este Nagymágocson felügyelet nélkül hagytak szülei egy négyesztendős kisfiút, aki öngyújtóval kezdett játszani, miközben meggyújtotta saját ruháját. A lángokat a szomszéd lakrészben élő nagymama oltotta el, majd a hazaérkező anyuka lefürdette és lefektette a kicsit. A fiúhoz végül az asszony élettársa hívta ki a rendőröket. Mint később kiderült, a fiú másod- és harmadfokú sérüléseket szenvedett, és előbb a szentesi kórházba, majd a szegedi gyermekklinikára szállították.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. december 19.


Született:
Füri Géza Sándornak és Mészáros Andreának (Nagy S. u. 25.) Laura Vivien, Komár Csabának és Kenyeres Andreának (Nagyhegy 383.) Csaba Martin...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz