<<< Vissza

Az alkotás öröme

2003. december 19.

 
Ez év áprilisa óta vagyok itt a műhelyben. Mivel foglalkozom? Tiffanny technikával készítek szerintem nagyon gyönyörű dolgokat. Lámpákat, tükröket, ajándéktárgyakat: fénykép- és gyergyatartó, dobozkákat. Sokan megkérdezik: mi ez a technika? Többen azt hiszik, üveget festek. Anyagában színezett üveggel dolgozom. Különböző szénoxidokkal színezik az üveget, és attól függően lesz olyan színű, amilyen. Ezek az üvegek igazi gyönyörűségüket csak akkor tudják megmutatni, ha át vannak világítva. Valamilyen fényforrás van mögöttük, élni kezdenek a színek. Ezek az üvegek nem átlátszóak, hanem áttetszők.

A technika. Azt szokták mondani, azért találta ki Tiffany a társaival még a XIX. század végén ezt a fajta technikát, hogy ne csak síkban lehessen dolgozni, hanem ezzel a merev anyaggal hullámos felületet is létrehozhassunk.

Mindig vonzottak azok a dolgok, amit az ember a kezével formál. Körülbelül két éve ismerem ezt a technikát, különböző tanfolyamokon tanultam. Először üveget festettem. Lényegében a fény kapott meg. Az alkotás öröme gyönyörű érzés. Vannak mintáim, kollektív bölcsességgel áll össze a megrendelés, a munka. Fontos, mennyire illik a kiválasztott környezetbe.

Az érdeklődők a mozi melletti bútorbolt udvarában találhatnak meg vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-17 óráig. (Elmondta: Tordai Ferencné, a Jukka Műhely vezetője.)

X


<<< Vissza