<<< Vissza

Húsz éve a szentesi gyerekekért

2003. december 19.

 
A szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola jövő szeptemberben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az eltelt évek alatt az épület igencsak elhasználódott, és folyamatos felújításokra van szükség. A gondokat fokozza a város-és országszerte jellemző csökkenő gyermeklétszám is. Az intézmény múltjáról, jelenéről és jövőjéről az iskola igazgatónője Tariné Lantos Piroska beszélt.

Hogyan értékeli az elmúlt évet?

Az iskola idén elég nehéz évet zárt, sem a gazdálkodásban sem a pedagógiai munkában nem volt könnyű dolgunk. Az iskola a városközpontban található, a város minden részéről vannak diákjaink, de a létszám sajnos csökkenő. Az elmúlt tanévhez képest mintegy negyvennel csökkent a tanulólétszámunk. Az előző tanévben négy osztály ment ki, és most csak kettő van helyette. Ez nagy problémát okoz, hiszen ezzel összefüggésben csökken az óraszám és csökkennek a támogatások is.

A nehézségek ellenére az előző tanévhez képest azért lépett előre az iskola a felújítások terén. Meg tudtuk csináltatni a szükséges meszeléseket és a folyosókat is ki tudtuk festetni. Az önkormányzat támogatásával hat tanteremben a linóleumcsere is megtörtént. Ez már évek óta húzódik, és időközben nagyon balesetveszélyessé vált. Így összesen tizenkét teremben van új linóleum. Ez már nagy előrelépés, de a jövőben további termekben is időszerű lesz a csere.

Nagyon nagy problémát jelent a tetőbeázás a tornateremben és az iskola egy részén. Sajnos a lapostető szigetelése nem megfelelő, így rövid időn belül erre a problémára is megoldást kell találni. Ugyancsak gondot jelentenek a régi, elhasználódott nyílászárók is. A húsz évet ezek nagyon magukon viselik és a legutóbbi hideg időben is érezni lehetett, hogy a szél teljesen átfújja az épületet. Azonban kiemelten fontos a külső kép is. Időszerű volna egy külső festés és meszelés is, hiszen az húsz év alatt igencsak megkopott. A városiak által "piros iskolának " nevezett épület ma már rózsaszínnek sem igazán mondható.

Mikorra várható a felújítás?

A felújítás természetesen tervbe van véve. Jövő szeptemberben ünnepeljük a huszadik születésnapunkat, tehát akkor lesz két évtizede, hogy megkezdődött az oktatás az iskolában. Szeretném ha addigra sok mindent meg tudnánk valósítani, de ez persze az anyagiak függvénye. Próbálkozunk pályázatokkal és az önkormányzattól is kapunk támogatást, de ez mindig esetleges. Pedig nagyon nagy szükség lenne rá. A pályázataink az intézményen belüli fejlesztésre és programokra irányul. Így nyertünk pénzt idén a könyvtárfejlesztésre és az iskola bútorzatának cseréjére. Két nagyobb és egy kisebb tanterembe új székeket is tudtunk vásárolni. Ennél persze sokkal több lenne az elvégezendő feladat, és közel húsz millió Ft-ra lenne szükségünk. Abból el tudnánk végezni a fűtőtestek javítását és cseréjét, a nyílászárók javítását és a tető szigetelését. Úgy gondolom, ha jövőre nem is valósul meg minden, de valamivel biztosan előrébb fogunk jutni. Bízok benne, hogy lesz annyi pénz, hogy a legsürgetőbb feladatokat el tudjuk végezni.

Történt-e változás idén a pedagógus gárdában?

Nem történt változás, de a csökkenő gyermeklétszám miatt sajnos a jelenlegi létszám kezd nagy lenni. Jelenleg két fő nyugdíjazása van folyamatban, de valószínű, hogy ez sem oldja meg a helyzetet jövőre. Emellett hat kolléganőm van gyesen vagy gyeden és egy két éven belül ők is vissza szeretnének jönni. Sajnos úgy néz ki, hogy nem fogjuk tudni fogadni őket.

Mekkora a gyermeklétszám?

Az iskolába most 457 gyerek jár, voltunk már 700 fölött is. Az intézmény egyébként 450 tanuló számára lett tervezve, tehát gyakorlatilag ez az ideális létszám.

Melyek azok a területek amelyekkel kiemelten foglalkozik az iskola?

Az iskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk a sportra és a testnevelésre. Eredetileg úszó iskolaként működtünk, de ez sajnos mára már megszűnt. Ennek ellenére minden alsós gyereket - egészen az első osztálytól kezdve igyekezünk megtanítani úszni.

Az iskolán belül működik egy diáksport egyesület is, amelynek keretében hat sportággal tudnak foglalkozni a gyerekek.

Kiemeltnek tartom az idegen nyelvi oktatásunkat is A kötelező három órán túl meg tudtuk oldani, hogy minden gyerek négy órában tanuljon nyelvet- angolt, németet vagy franciát.


<<< Vissza