<<< Vissza

Áfa-sújtott önkormányzatok

2003. december 19.

 
Az idei év az önkormányzatok fekete éve. A jövő évi költségvetés pedig katasztrofális, sőt tragikus helyzetbe sodorja az önkormányzatokat. Építés helyett egyértelműen leépítéssel kell számolni. Miközben az önkormányzatokra háruló feledatok jelentősen megnövekednek, addig támogatásuk drasztikusan csökken.

A fenti vélemény a Fidesz Magyar Polgári Szövetség minapi frakcióülésén hangzott el. A tájékoztatóból kitűnt, hogy az önkormányzati intézményeket ez év októberétől 40 százalékos gázáremelés sújtja. A villamos-energia ára 16 százalékkal emelkedik. Ezek kifizetésére a költségvetés egyetlen fillért sem biztosít az önkormányzatoknak, az áremelések ellentételezésére nem biztosít kompenzációt a Medgyessy-kormány. Az Állami Számvevőszék is megerősítette, hogy jövőre az önkormányzatok katasztrofális helyzetbe kerülnek.

A frakcióülésen kihangsúlyozták: a 2003-as esztendő Szentesen is a megszorítás éve volt. A Fidesz szerint a város nehezen tudja veszteség nélkül zárni az évet. Az újév semmi jót nem hozhat a városnak, hiszen az eddig nem említett "rejtett áfateher" - ahogy Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere fogalmazott, megbénítja az önkormányzatokat.

Mint ismeretes az áfatörvényt novemberben módosította a parlament. Az új jogszabályszöveg tartalmazza, hogy a helyhatóságoknak nyújtott állami, központi támogatást 25 százalékos ÁFA terheli, az önkormányzatok pedig nem igénylehetik vissza a támogatott rész után az ÁFA-t.Az önkormányzatok központi, állami támogatásai ugyanis a negyedével kevesebbet érnek a fentiek miatt.

Különösen problémás az, hogy jövőre számos Uniós támogatás érkezik az önkormányzatokhoz a központi költségvetésen keresztül, így 25%-al megdrágulhat a hulladéklerakók, szennyvíztisztítók, a csatornahálózatok építése is. "Ez viszont az érintett közműdíjakat emelheti meg jelentős mértékben, melyre helyi szinten is számítani kell.

A 2004-es költségvetés nem tartalmazza a közalkalmazotti béremelések fedezetét, ezzel a kormány azon szándékát fejezi ki, hogy elküldje az önkormányzat a gyermekek mellől a dajkát, az óvónőt, a tanárt, a betegek mellől az ápolókat. A várható elbocsátásokkal kapcsolatosan az az álláspontunk, hogy a csökkenő gyereklétszám mellett sem indokolt a pedagógusi állások megszüntetése, mivel a kedvező arányhoz most közelít a mutató ( egy pedagógusra jutó gyereklétszám !! ), és ugyanez a helyzet az ápolók- betegek esetében is.


<<< Vissza