<<< Vissza

Ollainé kilenc éve

2003. december 19.

 
A történet kilenc évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor gyűjtött ugyanis először ruhát a szegényebb családoknak Ollai Istvánné. A kezdeményezés azóta kibővült, és idén már ötödik alkalommal karácsonyi csomagot is kaptak a rászorulók "Esztike nénitől".

Hogyan indult a kezdeményezés?

Kilenc évvel ezelőtt elhatároztam, hogy ruhát fogok gyűjteni a rászorulóknak. Meghirdettük, kiplakátoltuk és gyűjtöttünk. Egyre több helyről és egyre több ruhát kaptunk az évek folyamán. A Polgármesteri Hivatal nagyon sokat segít nekem ezekben a gyűjtésekben, hiszen Ők biztosítják az autót arra, hogy elmenjünk a ruhákért. Ezeket azután bevisszük a megyeházára, ahol minden hónap első szerdáján ruhaosztást tartunk.

Mivel tudtam, hogy a szegény gyerekeknek nem tart senki karácsonyi ünnepséget, úgy gondoltam ezt meg kell szervezni. Akkor elkezdtem pénzt és adományokat gyűjteni a gyerekeknek. Iskolákat, óvodákat és amatőr művészeket kértem fel, hogy szerepeljenek és támogassák a kezdeményezést. S mivel az első gyűjtőakció nagyon jól sikerült, természetes volt a folytatás.

Hogyan kezd hozzá a gyűjtéshez?

A gyűjtés már szeptember végén, október elején elkezdődik. Ekkor végigmegyek a városon, és minden üzletbe betérek. Elmondom, hogy ki vagyok és mit szeretnék. Bár az az igazság, hogy már nem igazán kell bemutatkoznom, és sokszor azt is tudják, hogy mi járatban vagyok. Ilyenkor egy borítékot viszek magammal, és ha valaki hajlandó pénzt adni akkor azt adom oda neki. A borítékot természetesen lezárjuk, és keresztbe alá is íratom, hogy ne lehessen felbontani. Ezeket a borítékokat beviszem a Polgármesteri Hivatalba, és december elején nyitjuk csak ki őket.

Változtak az emberek az évek alatt? Szívesebben adnak , mint öt éve, vagy csökkent a jótékony szándék?

Úgy gondolom, és úgy érzem, hogy az emberek ilyen részről nem sokat változtak. És, bár mindig van olyan hely ahonnan elküldenek, nem adom fel, és folytatom tovább. A Gálaműsoron viszont jól látszik, hogy az emberek idén sokkal többet adtak. A tavalyi 76 ezer Ft-os bevétellel szemben idén több, mint 128 ezer Ft jött össze. Egyedül azonban nem tudnám ezt évről évre végigcsinálni. Most nem a pénzgyűjtésre gondolok, mert azt senki sem teszi meg helyettem, hanem arra a támogatásra amit a kiséri városrész lakóitól és a szomszédasszonyaimtól kapok. Sokszor nem is ebédeltem volna, ha ők nem vártak volna minden nap meleg étellel. Nem tudom eléggé megköszönni nekik.

Hogyan sikerült az idei gyűjtőakció?

Idén 267 csomagot készítettünk egyenként 2400 Ft értékben. Mások azt mondják, ez nem is csomag. Én úgy gondolom, hogy inkább több embernek adok kevesebbet. A csomagokban csak élelmiszer van, hiszen ez az ami az egész családnak fontos. De a gyerekek játékokat is kaptak. Olyan játékokat, amiket gyerekek gyűjtöttek nekik a Petőfi, a Szent Erzsébet, a Koszta, a Deák és a Kiss Bálint általános iskolákban. Szinte minden játékot elosztottunk, ami maradt azt az óvodáknak adjuk, és jövőre - ha az egészségem engedi ismét gyűjtök. Sokszor mondom azt, hogy nem csinálom tovább, de amikor meglátom a mosolyt és az örömet a gyerekek arcán, mindig az jut eszembe, hogy ezért mégis megéri. Nekem sok minden kimaradt a gyermekkoromból, hiszen nagyon szegények voltunk. Már csak ezért is fontos nekem az, hogy boldognak láthassam a gyerekeket.

KRUZSLICZ ANITA


<<< Vissza