<<< Vissza

Évvége a kertbarátoknál

2003. december 19.

 
Tél beköszöntével a kerti munkák is véget értek. Hosszú, meleg ősz jó alkalmat adott minden gondos kertet szerető ember számára, hogy valamennyi őszi teendőit elvégezhesse. Így nyugodtan, a jól elvégzett munka érzésével jöttek össze múlt szombaton a kertbarátok a hagyományos év végi záró vacsorára.

A kerttel aktívan foglalkozók és a közösséget is vállalók száma 2003-ban sem növekedett. Pedig teendő volna bőven. Elszomorító képet nyújtanak a várost körülövező kertek. Valamikor szebb napokat látott Nagyhegy, Bánomhát, Mentettrét stb. gyomos, műveletlen parcelláktól tarkállik. Talán túl jól élünk, hogy nincs szükség a kertben termett zöldségekre, gyümölcsökre? Avagy a lustaság, nemtörődömség hatalmasodott el, ki tudja. Ha művelni nincs kedv, legalább pihenő kertté jó volna átalakítani a parcellákat. Gyep, néhány díszcserje s máris otthonosabban nézne ki a környék. Díszkertekbe már érdemes barátokat, ismerősöket hívni, ott lehet bográcsozni, roston sütni s közben beszélgetni, melyre ma egyre kevesebb idő jut. Még ott vannak az utak, melyek igazán a "senki földjét" mutatják. Ezen gondolatok megosztásával kezdődött a rövid elnöki beszámoló a vacsora előtt, majd a szárazabb tények felsorolása következett.

Télen összesen 15 előadás hangzott el, melyek javarésze a kertműveléssel foglalkozott (növényvédelem, metszés, fajtaismertetés, zöldségtermesztés stb.). Harmadik év óta tart az EU-csatlakozásra való felkészítő előadás sorozat, mely jövő tavasszal véget ér. Idén is folytatódott az "olcsón sokat látni" kirándulás sorozat, most Kiskunhalas és Eger környékét látogattuk meg. Nagyon fontos a kapcsolatok ápolása. A vajdasági Temerinnel már jó pár éves az együttműködés, kölcsönös látogatásokon túl közös borversenyeken való részvétel is megszokott már. Ebben az évben a csongrádiakkal fűztük szorosabbra a barátságot. Ott a szőlő és a gyümölcs, nálunk a zöldség a meghatározó, így nagyon jól kiegészítjük egymást. Ez évben már többen, jövőre talán még ezt is megduplázva szeretnénk részt venni a már hagyományossá váló lecsófesztiválon. Bízom abban, hogy egyre több szentesi család érez rá a bográcsozás ízére, és vállalkozik főzésre.

A programok 2004-ben is az ideihez hasonlóan folytatódnak. Szakmai előadásainkat egy-egy kirándulás teszi színesebbé. Busójárás Mohácson, metszési bemutató Csongrádon, borkóstoló Bölcskén.

Nyáron Neszmély-Tata-Komárom, illetve egy 4-5 napos szlovákiai várak megtekintését tervezzük. Ősszel Kiskőrös és Nagyréde az úti cél. Természetesen szeretnénk a szentesi borokat is (reméljük egyre több lesz) kivinni Temerinbe a Vince napi borversenyre.

Kéthetente, hétfőn 18 órakor tartjuk összejöveteleinket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, melyre szeretettel várunk minden régi és új tagot, érdeklődőt. Itt lehet folyamatosan jelentkezni a kirándulásainkra. S végül egy felhívás. Nem elég a lakást tisztántartani, szépítsük a környezetünket is, hisz mi látjuk nap, mint nap.

E gondolatokkal kívánunk minden kertet, természetet szerető, védő embernek barátságos, meghitt karácsonyt és egészségben teljes, szép, új esztendőt.

Dr. Horváth György
a Király István Kertbarátkör elnöke


<<< Vissza