<<< Vissza

Orbán - a ködszurkáló!

2003. december 19.

 

Újra itt a Karácsony és megint egy meglepetés kötet N. Orbán István tollából! (Ma már a számítógép klaviatúra a stílusosabb kifejezés!)

Az elmúlt évhez hasonlóan az ünnep előtti várakozás meghitt napjain lepett meg bennünket a szerző legújabb kötetével. Remélem a Kisvárosi köd című könyv sok szentesi könyvespolcra felkerül, a gondos tanulmányozás után.

Ha leltárt készítenénk a most megjelent kiadványról, akkor azt írnám a lapra: nyolcvan oldal, egy novella (a kötet címadója), A hegyek tisztelete című versfolyam és az Ölelés összefoglaló néven kiadott szerelmesvers-gyűjtemény és a könyvet záró A szavak íze felcím alatt megjelent néhány vers, valamint pár ízléses rajz!

Vagyis, ha leltárt készítenék a karcsú kötetről, így foglalnám össze a lényeget.

De nem ez a lényeg! Szerencsére sokkal többet üzen N. Orbán István. Talán a legfontosabbat!

Elénk áll és őszintén szól az olvasóhoz!

Mert a kötet legfőbb erénye az őszinteség.

Önvallomása a Kisvárosi ködben mindenkit tükör elé állít és összegzésre, önvizsgálatra ösztönöz. A jó diagnózis, fél gyógyulás - hirdetik az emberi test gyógyítói. Az őszinte sorselemzés legyőzi a kudarcot és iránytűt ad a helyes utak egyikéhez.

A köd nem jótékony, de nem is rontó. A valódi mindig messzire látszik. Csak a középszerű bolyong tévutakon a kisvárosi ködökben. A tenni tudó legyőzhető akadályt lát a "szürke diadal" leküzdésében.

Ezt is üzenik a lapokat zizegtető olvasónak Orbán István gondolatai. Nyomorult, hazug világ írja egyik versében a szerző. Másutt kijelenti "szeretek élni". És a kettő együtt igaz.

Mint annyian, Orbán István is az ellentmondás feloldását keresi a Kisvárosi köd című kötet lapjain.

Érdemes vele tartani.

Mert őszinte!

K. P.


<<< Vissza