<<< Vissza

Nagymágocsi történések

2003. december 19.

 
A település közelében erdő mellett, az elázott talajon gumicsizmában dolgoztunk. A sárban bokáig, helyenként lejjebb süllyedtünk. Plavetz Jenő, Kovács József, Szabó László építészek irányításával a Délép Vállalat munkásaiként sertéstelepet építettünk a Derekegyházi Állami Gazdaság részére. Tibrik Ferenc kubikos brigádja szorgoskodott az alapok ásásánál, trágyatárolók gépi kialakításánál, elkészítésénél.

A humuszos felszín alatt cserépedényekbe ütközött az ásójuk és a bagger kotrógép kanala. A leletekről tájékoztattam Hegedűs Katalint, a Koszta József múzeum igazgatóját. Ő hétköznapokon az ország más területének feltárásán dolgozott. Elmondta: anyagi lehetőségük korlátozott, munkatársat nem tud küldeni. Felkéri a nagymágocsi káplánt a múlt tárgyainak megmentésére. Neubauer József, Felicián atya ferences-rendi káplán elkezdte a munkát. Cipőjébe a sár befolyt. Csizmát és köpenyt ajánlottunk az elázás kizárására. Nem fogadta el... Nyírkos-hideg, esős körülmények között, lelkiismeretesen dolgozott napokig. Gazdagította a múzeum értékeit. Munkája példaértékű volt és lehet a jövőben is.

A földben - a környéken - valószínűleg van még feltárni való érték. Lesz majd műszer, amely ezeket érzékeli, pénz, akarat a leletek mentéséhez.

A cserépedények mívesek és szépek voltak.

A tények talán ösztönzőek lehetnek három évtized után a feltárás folytatására.

Kátai Ferenc


<<< Vissza