<<< Vissza

Még márciusig beléphetnek a termelők
 Egy éves a Délalföldi Kertészek Szövetkezete

2003. december 19.

 
Novemberben volt egy éve, hogy megkezdte működését a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, induló nevén a Dél Ker TÉSZ.

Bár megindult a teljesen önálló export és direktbe is szállítanak a külföldi nagyáruházaknak a csomagoláson megmaradt az Árpád-Ágrár Rt-t jelző "Á"-betű is. Ez az "Á"-betű sok éve garanciát jelent a külföldi piacokon.

Ledó Ferenc a szövetkezet elnöke úgy érzi, hogy a vártnál eredményesebb volt az elmúlt év, és sikeresen teljesítették a kitűzött célokat.

Az idei évre tervezett árumennyiség 12 ezer tonna volt, de úgy néz ki, hogy ez év végéig eléri a 13 ezer tonnát. Ez összegben annyit jelent, hogy a tervezett 1,8 milliárd forintos bevétel majdnem eléri a 2 milliárdot.

A termékeknek majdnem 90 százaléka hajtatott növény. A legjelentősebb ezek közül - majdnem 6 ezer tonnával - a tölteni való paprika. A második legfontosabb növény nem egészen 2 ezer tonnával a paradicsom.

A tervezett kínai kel és fejeskáposzta mennyiség majdnem 80 százaléka kifagyott. Aki viszont meg tudta óvni a növényeit minden idők egyik legjobb árát kapta érte.

Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt az ún. kiszerelt árúk térhódítása, az itthoni és a külföldi áruházakban. Ez azt jelenti, hogy az árúk 70-80 százalékát kisebb, kb. fél kilós kiszerelésben kérik. Ahhoz, hogy a termékeket így be lehessen csomagolni korszerű gépek szükségesek. Ezek a gépek 15-20 millió forintba kerülnek, tehát egy kistermelőnek nagyon sok időbe telne a megtérülésük. Ugyanez a helyzet az osztályozógépekkel is.

A jövő év tervei között szerepel egy kertészáruház létesítése, amelyben a termelők megvásárolhatják a kertészeti segédanyagokat akár 10-15 százalékkal kevesebbért. A szövetkezetbe jövő márciusig lehet jelentkezni. A vezetőség ugyanis nem kíván olyan termelőket felvenni, akik csak a pillanatnyi piaci nehézségek miatt akarnának a szövetkezetbe szállítani.

K. A.


<<< Vissza