XXXIV. évfolyam 22. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kitüntető figyelem
 

2003. június 6.


"Gyermekkoromban mindig a nagymamánál töltöttük az egész nyarat, és mint legidősebb unoka, én voltam a tanító néni. Így játszottunk. Ilyetén indult az életem, bár akkor még nem alakult ki nagy komolyan bennem, hogy pedagógus legyek. A családban sem volt tanító ember."

A fenti sorokban Pádár Zoltánné szavait idézzük. Abból az alkalomból, hogy a megyei közgyűlés a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola igazgatónőjének kimagasló szakmai munkája elismeréséül "Csongrád megye közoktatásáért díjat" adományozta.


Bővebben


 

Tisztújítás a Fideszben
 

2003. június 6.


A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szentesi csoportja, a párt XVII. tisztújító kongresszusát követően, 2003. június 3-án megtartotta tisztújító közgyűlését. Ezen a szövetség alapítólevelének ismertetése után, a tagság új elnökséget választott. A szentesi csoport elnöke - elsöprő többséggel - továbbra is Farkas Sándor maradt.


Bővebben


 

Tanító emberek ünnepe
 

2003. június 6.


Ünnep volt, pedagógusnap. Őket köszöntöttük, a tanító embereket. A Művelődési és Ifjúsági Ház zsúfolásig megtelt termében Szirbik Imre polgármester mondott beszédet.

- Sokat dolgoztunk - mondta. - Hogy emberségben, tudásban, tartásban jobb legyen tanárnak-diáknak egyaránt. Megérte a tanulás? Igen. Általa okosabbak lettünk, eredményesebbek.


Bővebben


 

Kossuth téri vásárfia
 

2003. június 6.


Mint az elmúlt huszonkét évben mindig, idén is kirakodóvásárral kezdődött a június. A hagyományokhoz hűen a meteorológiai nyár beköszöntét jelentő hónap első vasárnapján a magyar iparművészet kincseiből választhatnak és vásárolhatnak a "népek" a Kossuth téren. Most sem történt ez másként, csupán a jó hangulat megőrzése végett egy kis muzsikát, és - az apróságoknak - játékot csempészett a szervező Szentesi Művelődési Központ a vásári forgatag közé.


Bővebben


 

Pünkösdi ébresztés
 

2003. június 6.


Mikor e sorokat papírra vetem, éppen negyven éve annak, hogy befejezte haldoklását és elhunyt a huszadik század legnagyobb pápája, XXIII. János. Pünkösd másodnapja volt akkor. Világszerte a rádióadások első híre a 82 éves egyházfő utolsó óráiról szólt. Valami elképzelhetetlen lelki egység bontakozott ki halottas ágya körül. Megismétlődni látszott az első pünkösd nagy csodája. Az, hogy mindenki értette Péter apostol híres pünkösdi beszédét Jézus feltámadásáról.


Bővebben


 

Pályázatok és feladatok
 Utat és járdát építenek

2003. június 6.


A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács 441 millió forint felhasználásáról döntött legutóbbi ülésén. Erről szóló határozatát a grémium a települések benyújtott pályázatai alapján hozta meg. A témával kapcsolatban Szirbik Imre polgármester tájékoztatta lapunkat. A kérdés így hangzott: mire pályázott az önkormányzat, s hogy a fenti összegből mennyi jutott a városnak?
Mint megtudtuk, az önkormányzat két alapra nyújtott be pályázatot. Első körben az úgynevezett területkiegyenlítő alapokra, amely elsősorban az önkormányzatok közműberuházásait támogatja, illetve a céljellegű decentralizált alapokra, ezek egyéb felújításokra nyújtanak támogatást.


Bővebben


 

A Kálvária temető ékessége
 95 éves

2003. június 6.


Özv. Rekettyés Istvánné 1908 tavaszán kápolna-alapítványt tett a szentesi római katolikus egyháznál, kikötve, hogy az igen tetemes alapítványi összegből még abban az évben épüljön meg egy igényes kivitelű temetői kápolna a Kálvária nagytemetőben. Az egyháztanács 300 koronás díjazással tervpályázatot hirdetett, június 20-i leadási határidővel. A beérkezett 21 pályamunka közül ifj. Bene István szentesi építész tervét fogadták el kivitelre, aki a kor divatjának hódolva, szecessziós stílusban készítette el pályázatát.


Bővebben


 

Fotózni kerekes székből
 A világ a Monfodi tükrében

2003. június 6.


A Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó és Színesdia Pályázata (Monfodi) Közhasznú Alapítvány 1981-ben alakult meg. Alapítványi formában '91 óta tevékenykedik. Húsz éve ír ki nemzetközi pályázatokat és rendez a pályázatokra beküldött művekből kiállításokat.
Az alapítvány létrehozásának célja, hogy segítse a mozgáskorlátozottaknak fogyatékosságuk leküzdését, másságuk elfogadtatását a társadalommal. Ehhez olyan eszközt kínál, amelyet a sérült ember is képes használni: érzéseiket, nézeteiket vallhatják meg a fotográfia segítségével.


Bővebben


 

Papírcsodák
 Origami pályázat

2003. június 6.


A Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) immáron negyedik alkalommal hirdette meg "Papírcsodák" című origami pályázatát. A beérkező alkotásoknak idén is a Városi Gyermekkönyvtár adott otthont, nagyon szép és dekoratív kiállítást állítva össze a beküldött pályaművekből. A szokás szerint "nehéz helyzetben" lévő zsűri ez alkalommal is arra jutott, hogy nem tud és igazából nem is akar szigorú rangsort felállítani. Így aztán az idén sem távozott senki üres kézzel: színes papírok, játékok, könyvek találtak gazdára.


Bővebben


 

Közösségi pszichiátria
 

2003. június 6.


A közösségi pszichiátriai ellátásról rendezett megyei szakmai konferenciát a gondozási központ. Szebellédi Anna igazgató, a rendezvény házigazdája elmondta, az intézményt lényegében az a tény motiválta a konferencia megtartásában, miszerint a közösségi pszichiátriai ellátás a '93-as (többszörösen módosított) szociális törvény alapján az alapellátás egyik formája lett, megszervezését településenként szabályozták.


Bővebben


 

Szilveres sikerek
 

2003. június 6.


Meghívásos táncversenyt rendeztek Debrecenben. A május 25-ei eseményen a Szilver TSE versenyzői a következő eredményeket érték el. Gyermek II. standard: 1. Lantos Olivér-Gyovai Loretta, 3. Bődi Dénes-Vecseri Dóra. Gyermek II. latin: 1. Lantos Olivér-Gyovai Loretta, 5. Bődi Dénes-Vecseri Dóra. Junior I. standard: 1. Nagy Gergő-Borbás Julianna, 2. Szabados Péter-Barna Lilla, 3. Vida György-Salánki Zsófia. Junior I. latin: 3. Nagy Gergő-Borbás Julianna, 4. Szabados Péter-Barna Lilla.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. június 6.


Pünkösd a Szentlélek kitöltetésének az ünnepe: Jézus Krisztus mennybemenetele után jött el a Szentlélek Isten, mintha helyet cserélt volna a Szentháromság 2. és 3. személye. A Szentlélek ugyanis éppen olyan valóságos isteni személy, mint az Atya és a Fiú. A Szentlélek személyében maga Isten van jelen ebben a világban mindaddig, amikor majd Jézus Krisztus újra eljön a Földre, de már nem úgy, mint az első Karácsony alkalmával, hanem teljes isteni dicsőségében.


Bővebben


 

Hol tart a csatornázási program?
 Megkérdeztük a polgármestert

2003. június 6.


Az előzetes tervek, elképzelések arra utaltak, hogy idén ősszel elkezdődhet a csatorna-beruházási program. Többmilliárd forint sorsáról van szó, sőt, sokan abban reménykedtek, hogy a pályázatok ez időre elbírálásra kerülnek. Hol tartanak most ezek a pályázatok? - kérdeztük Szirbik Imre polgármestert.


Bővebben


 

Hírnevünket öregbítették
 

2003. június 6.


A címben szereplő "öregbítették" szó idősebb korosztályt sejtet. Pedig a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai azok, akikről az alábbiakban olvashatunk. Minden iskola életében május vége a "számadás" időszaka. Lassan befejezéséhez közeledik a tanév, de még az igazi nagy "hajrá" a napokban zajlott. Azok a gyerekek, akik egész tanévben szorgalmasan dolgoztak, különböző megmérettetésen vehettek részt. A legrátermettebbek pedig országos, sőt nemzetközi mezőnyben is számot adhattak ismereteikről.


Bővebben


 

Mozgósított tartalék
 

2003. június 6.


2001-ben alakultak a Magyar Tartalékosok Szövetsége helyi csoportjai, így a szentesi szervezet ezek megalapításán fáradozik. Magyarország NATO-tagságával egyidejűleg számtalan honvédelmi érdekeltségű civil szervezet alakult, de ezek sokszínű szellemiségére nem volt vevő a kormányzat, inkább egy egységes képet mutató, feladataiban és célkitűzéseiben egy adott irányt képviselő szervezet létrejöttét támogatta a hadügyi tárca.


Bővebben


 

Nomád népek hagyatéka
 

2003. június 6.


A Koszta József Múzeumban új kiállítás várja az érdeklődőket. A tárlat címe: Keleti eredetű népek hagyatéka Szentesen és környékén. Dr. Szabó János József múzeumigazgató, akit rövid tárlatvezetésre kértünk fel, a címmel kapcsolatban hozzáfűzi: főként nomád népekről beszélhetünk. Ők inkább állattartással foglalkoztak, náluk a földművelés alárendelt szerepet játszott.


Bővebben


 

Szellemi kalandozás
 

2003. június 6.


"Kalandozz a könyvek birodalmában" címet viselte az a nemrég lezajlott programsorozat, melynek keretében a város több mint kétszáz nyolcadikos tanulója nyerhetett bepillantást a Városi Könyvtár belső életébe. A neves személyiségek által tartott érdekes előadások mellett a végzős általános iskolások váltott turnusokban ismerkedtek meg az intézmény történetével, szolgáltatásaival.


Bővebben


 

Cél az Olimpia
 A Városi Úszó Klub tervei

2003. június 6.


Teljes a harmónia a Szentes Városi Úszó Klub háza táján. A nemrégiben még másik szentesi sportegyesület színeiben versenyző úszók mára már visszaigazoltak az anyaegyesületükhöz, hogy teljes mértékben egységesítsék a sikerekre éhes szentesi úszósportot. A jól összehangolt munka következő állomása egy rendhagyó szentesi úszóverseny lesz.


Bővebben


 

Tört a csont
 

2003. június 6.


Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indult büntetőeljárás egy derekegyházi férfi ellen. Az úr az ottani orvosi rendelőben jelent meg, majd a jelenlegi információk szerint ököllel homlokon vágta az orvost, mert az - véleménye szerint - nem a megfelelő gyógyszert írta fel a számára. Az orvos 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.


Bővebben


 

"Igazgató" Szentesről
 

2003. június 6.


Május 10 - 31. között ismét nemzetközi gyakorlat helyszíne volt a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtere. Ezúttal a magyar-olasz-szlovén többnemzetiségű szárazföldi kötelék (MLF-Multinational Land Force) tartotta éves gyakorlatát.
A szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki dandárt egy kis létszámú műszaki támogató csoport, mint valós biztosítás, valamint Kaszanyi Sándor őrnagy, az alakulat Polgári-katonai Együttműködési részleg vezetője képviselte.


Bővebben


 

Öreg harcsák
 

2003. június 6.


Horgászversenyt rendeztek nemrég a Kurca kertvárosi részén. Nevezni, szigorúan csak ötven év felett lehetett és csak az idősebb korosztályt várták, hogy bekapcsolódjon a hangulatos eseménybe. Mint hírlik a közeli vendéglőhöz vezető ösvényen újból telepítik a füvet a kertészet szakemberei. Ennek ellenére a szemtanúk néhány horgásznál halat is láttak. Ezzel együtt kellemes délutánt töltöttek a parton a "sporttársak".


 

Szent László-i díjlovaglók
 Verseny és nyitott nap

2003. június 6.


Szentes lovassportja is bekapcsolódott ezen sportág országos körforgásába. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a Szentesről néhány kilométerre levő, s Babinszky Zsuzsa által vezetett Szent László Lovasklub május 31-én rendezte meg az egynapos díjlovagló verseny egyik fordulóját. A nagy meleg ellenére élénk érdeklődés kísérte az eseményt. A lovast és a lovat is próbára tevő kánikula ellenére nagyszerű produkciót láthattak a nézők. A versenyszámok közötti szünetekben, a hódmezővásárhelyi Aranyági Ménes lovastorna csapatának és a szentesi Istenes Csilla western bemutatója ragadtatta tapsra a jelenlévőket. A díjlovagló versenyen a következő eredmények születtek.


Bővebben


 

Buksi nyolcvanéves
 Születésnapi köszöntő

2003. június 6.


Van, aki ne ismerné Buksit, azaz Nádai Ferencet, akinek neve egybeforrott az egykori csongrádi autószervizével?
Aligha. Hiszen sok-sok évtizeddel ezelőtt ő hozta létre a semmiből, s teremtett belőle egy kitűnően működő céget, amely a bizalomra épült, s ez a bizalom soha nem sérült.
Buksi a napokban töltötte be a nyolcvanadik évét. Világégések, rendszerváltások, tragédiák vannak mögötte, melyet nem csupán túlélt, de hittel, kitartással, bizalommal, derűvel el is viselt.


Bővebben


 

Gazdag élmények
 Kosztások Finnországban

2003. június 6.


A szentesi Koszta József Általános Iskola 11 diákja két tanár kíséretével május első felében ellátogatott a finnországi Kaarinába, Szentes testvérvárosába.
Egy évvel ezelőtt mi láttuk vendégül a kaarinai Veitenmäki Koulu leánykórusát, akik annyira jól érezték magukat nálunk, hogy viszontlátogatásra hívtak bennünket. Nagy izgalommal készültünk az utazásra.


Bővebben


 

Asztalitenisz-verseny
Tóth Ernő emlékére 

2003. június 6.


Tóth Ernőt (1932-1992) diákként, tanárként, sportolóként egyaránt mindenki ismerte, aki ismerte, meglátta benne a különleges, ritka embert. Közvetlen haver és híres vagány, valamint kiváló sportoló volt. Minden szabadidejét futballpályán, könyvei között és a pingpongasztal mellett vagy a strandon fejeléssel töltötte. Akármit sportolt, mindig győzni akart, vagy legalábbis a tőle lehető legjobb eredményt elérni. A pingpongasztal mellett nem volt kedves, jó fiú, nem volt jó modorú úr.


Bővebben


 

Megyei bajnokok
 

2003. június 6.


A hosszú évek óta vajúdó szentesi atlétika kezd talpra állni. Merza Sándor két éve foglalkozik, városunk atlétikai sportjának újraélesztésével, s úgy tűnik, hogy ez az év meghozza az eddigi munka gyümölcsét. A közelmúltban több megyei versenyen indultak a Klauzál DSE színeiben, s az ott elért eredményekről beszéljen ő maga.


Bővebben


 

Ki vagyunk szolgáltatva !
 

2003. június 6.


Személyi kérdésekben bővelkedik az a téma, amiről a héten Juhász Józseffel, a Szentesi Vízisport Klub elnökével beszélgettem. A felnőtt férfi keretet irányító edzőpáros már körvonalazódni látszik, de a vízilabdacsapat összetételét tekintve számtalan kérdőjel van még.

- Hogyan értékelte a klub vezetése az idén elért kilencedik helyezést?


Bővebben


 

Bemutatkoztak a bunyósok
 A Szentesi Kinizsi boksz és kikboksz szakosztálya

2003. június 6.


"Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó" - tartja a közmondás. A mondás valóban áll a Szentesi Kinizsi boksz és kickboksz szakosztályára. A Bertók Róbert által irányított együttes korábbi ígéretét váltotta valóra. Egy régebbi beszélgetésünkkor az edző azt mondta, hogy hamarosan bemutatkoznak. Elérkezett az idő, amikor számot kellett adni a tudásukról. Erről az eseményről beszélt Bertók Róbert, a csapat edzője.


Bővebben


 

Táncolva vizsgáztak
 

2003. június 6.


Égszínkék kosztümös, báli ruhás, és népviseletbe öltözött ifjú táncosok tették mozgalmassá a borús, fülledt hétfő délutánt a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol a Lajtha László Zeneiskola tánctagozatának tanév-végi bemutatójára került sor. A közel százötven iskolás által előadott huszonhárom produkció a néptánc és társastánc szinte minden szépségét felvonultatva adott számot az év során elsajátított tudásról.


Bővebben


 

Tekerő
 

2003. június 6.


Június 16-19-e között rendezik meg a ligeti strandfürdőben az első szentesi tekerő tábort. A tábor a szentesi tekerőmuzsika hagyományaival kíván foglalkozni. Az oktatás kezdő és haladó szinten folyik: alföldi oláhos, lassú és friss csárdás dallamok.


Bővebben


 

Az írások üzenete
 

2003. június 6.


Tizenöt család lakik a lépcsőházban. Közülük egy "rebillis" postaládájára írta: "Szórólapokat nem kérek!" A terjesztő - vállalkozó - egyenlőség szerint a kisládákat megtölti! A kérelmező alacsonyvérnyomása felmegy. A nyomtatott papírt olvasatlanul dobja a szemétbe.
Két család lakik egy épületben. Egy postaládában: "Két reklám mennyiséget kérnek!" Megkapják vajon?


Bővebben


 

Szentesi TE: feljutottak
 

2003. június 6.


A szentesi focirajongók sok évtizedes álma vált valóra 2003. június 1-jén, amikor dr. Christián játékvezető hármas sípszava véget vetett a Szentesi TE - Rákóczifalva NB III-as labdarúgó-mérkőzésnek.
A Soós-Kurucai (Nana), Erdei, Tóth Cs., Keller-Kerepeczky, Koncz, Mátyás (Fajkusz), Szarvas-Pálinkó (Nyerges), Török összeállítású hazai csapat azonnal támadólag lépett fel, s már a harmadik percben gólnak tapsolhatott a szépszámú publikum.


Bővebben


 

Bertók SC: Négyből három
 

2003. június 6.


Egyetlen győzelem választja el a vidék legjobbja címtől a Bertók SC vízilabda- csapatát. A Kontavill-Szentes utánpótlás csapatai közül csak az ifiknek sikerült a dobogón végezniük, a serdülők és a gyermekek hajszálnyival lemaradtak az érmes helyekről.
A Bertók SC szempontjából mumusnak számító Nagykanizsa látogatott vasárnap Szentesre. A szentesi Komlósi János irányította dunántúliak jól kezdték a mérkőzést, előbb távoli lövéssel, majd megúszással szereztek gólt.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. június 6.


Született: Benkő Pálnak és Huzrik Erzsébetnek (Köztársaság u. 11.) Alex Pál, Fülöp Jánosnak és Presztóczki Veronikának (Fekete M. u. 33.) Levente...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz