<<< Vissza

Szellemi kalandozás

2003. június 6.

 
"Kalandozz a könyvek birodalmában" címet viselte az a nemrég lezajlott programsorozat, melynek keretében a város több mint kétszáz nyolcadikos tanulója nyerhetett bepillantást a Városi Könyvtár belső életébe. A neves személyiségek által tartott érdekes előadások mellett a végzős általános iskolások váltott turnusokban ismerkedtek meg az intézmény történetével, szolgáltatásaival.

A Városi Könyvtár kezdeményezése nem meglepő: köztudott, hogy hagyományos feladatai mellett nyitása óta nagy hangsúlyt helyez a különféle kulturális rendezvények, irodalmi estek szervezésére, különös tekintettel a fiatalok közművelődésére.

Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a 14-18 éves korosztályra - tájékoztatta lapunkat G. Szabó Lenke könyvtárigazgató abban bízva, hogy rendezvényeikkel sikerül megismertetniük, megkedveltetniük intézményüket a leendő középiskolásokkal.

A hétfőn kezdődő programsorozat első vendége Dr. Bényei Miklós könyvtáros, a Debreceni Egyetem tanára volt. "Az agyagtáblától az internetig" című eladása a könyvtárak fejlődését mutatta be az ókortól napjainkig. A tanár úr remekül megbirkózott a feladattal: az óriási anyagot sűrítve, de izgalmasan adta elő, a kódexek, könyvritkaságok kézbe adásával pedig belelkesítette a gyerekeket - számolt be az eseményről Nagy Enikő könyvtáros.

Május 20-án dr. Szabó János József múzeumigazgató a "Keleti eredetű népek hagyatéka Szentesen és környékén" címmel nemrég megnyílt kiállítás megnyitóját és anyagát mutatta be videó segítségével. A Koszta József Múzeum igazgatója a látványos anyag mellett kérdésekkel is bevonta a diákokat a rendhagyó történelemórába. A nap második részében Vezényi Pál a magyar irodalom külföldi megítéléséről adott illúziómentes összegzést, melyről legutóbbi számunkban részletesen olvashattak.

Csütörtökön Nagy János címzetes zeneigazgató a zene és az irodalom egymást kiegészítő kapcsolatáról beszélt-zenélt a fiataloknak, majd zárásként a színház, színjátszás fejlődéséről Tomanek Gábor a békéscsabai színház színművésze tartott élvezetes foglalkozást. A "Színház az egész világ" című előadás során a szituációs gyakorlatok jóvoltából ha csak néhány percre is, de színészekké váltak a résztvevő diákok is - mondta Szekeres-Dancsó Mónika könyvtáros, s hozzátette: a gyermekek látható módon élvezték a közös játékot.

A program eredményességét igazolja, hogy sokan már most beiratkoztak, valamint hogy az Internet-terem mellett a folyóirat-olvasó is kedvelt helynek bizonyult a diákok körében. G. Szabó Lenke könyvtárigazgató és a sorozat szervezői (Köteles Judit, Nagy Enikő és Szekeres- Dancsó Mónika) együttesen hangsúlyozták: kezdeményezésükkel hagyományt szeretnének teremteni, hogy a programban résztvevő mindenkori általános iskolások a középiskolából immár ismerősként, magabiztosan és céltudatosan léphessenek be a tudás falai közé.

Püski Krisztián


<<< Vissza