<<< Vissza

Kossuth téri vásárfia

2003. június 6.

 
Mint az elmúlt huszonkét évben mindig, idén is kirakodóvásárral kezdődött a június. A hagyományokhoz hűen a meteorológiai nyár beköszöntét jelentő hónap első vasárnapján a magyar iparművészet kincseiből választhatnak és vásárolhatnak a "népek" a Kossuth téren. Most sem történt ez másként, csupán a jó hangulat megőrzése végett egy kis muzsikát, és - az apróságoknak - játékot csempészett a szervező Szentesi Művelődési Központ a vásári forgatag közé.

A tikkasztó meleg ellenére már a délelőtti órákban zsúfolásig megtelt a város főtere. Aki könnyíteni akart pénztárcáján, gond nélkül találhatott magának vásárfiát, hiszen a fazekasoktól a bőrdíszművesekig, a szőrmeárusoktól a fafaragókig minden asztalnál szemet gyönyörködtető csecsebecsékbe ütközött.

A nyári forróságra - kissé megkésve - készülő hölgyeknél a lenge, lenből szőtt ruhák arattak osztatlan sikert, a pöttöm lányok pedig a tűzzománc portékákon és az ezüstékszereken akadtak fenn nagy elragadtatással. A férfiak figyelmét a hőségben megcsillanó dekoltázsokon kívül a bicskaarzenállal felvonuló késes kötötte le leginkább, de a karikás ostorokkal és az impozáns bőrkulacsokkal körbebástyázott árus is a kedvencek között szerepelt. Akik az előbb említettek között sem találtak maguknak valót, azok egy korsó sör kíséretében trécselhettek a fák hűvös árnyékában.

Tizenegy óra után a Szentes Városi Fúvószenekar előadásában csendült föl muzsika a szökőkút felől. A hűvösben pihegő szemlélődők körében hangos tetszést aratott a rezesek műsora. A déli harangszó magasságában már a húroké volt a főszerep, a rendezvény arculatához ragyogóan idomuló Pengető Citerazenekar előadása is tapsviharba torkollt. A vasárnapi ebéd, s az azt követő szieszta után sem csökkent a vásár látogatottsága, sőt a délutáni programok, így a bábszínház és a Pom-Pom együttes műsora szintén rabul ejtette a gyerkőcök szívét, akik fölösleges energiájukat a Kossuth-szobor tövében felállított ugrálóvárban vezethették le.

Mint azt a rendezvény szervezői elmondták, az ország minden részéről meghívott közel ötven árus már hosszú évek óta vendégei a vásárnak. Az ő általuk kínált portékák minősége is bizonyítja, hogy van jövője ennek az egész napos rendezvénynek, hiszen megjelenésükkel hozzájárulnak a magyar iparművészet népszerűsítéséhez.

B.D.


<<< Vissza