<<< Vissza

Mozgósított tartalék

2003. június 6.

 
2001-ben alakultak a Magyar Tartalékosok Szövetsége helyi csoportjai, így a szentesi szervezet ezek megalapításán fáradozik. Magyarország NATO-tagságával egyidejűleg számtalan honvédelmi érdekeltségű civil szervezet alakult, de ezek sokszínű szellemiségére nem volt vevő a kormányzat, inkább egy egységes képet mutató, feladataiban és célkitűzéseiben egy adott irányt képviselő szervezet létrejöttét támogatta a hadügyi tárca.

Dr. Palotai Jenő nyugállományú alezredes, az MTSZ Csongrád megyei szervezetének elnöke lapunk kérdésére elmondta, hazánk NATO-belépése kapcsán követelményként merült fel egy olyan civil szervezet létrehozása, amely hidat képez a társadalom és a hadsereg között. Ennek az összefogásnak lett az eredménye a két éve megalakult MTSZ, ami szoros együttműködésben dolgozik más, a haza védelmét fontosnak tartó tömörülésekkel valamint a szakminisztériummal. Az eredeti célkitűzések között szerepelt, hogy az ország minden területén bemutatkozzon, és lehetőleg minél szélesebb körben saját tábort teremtsen a szervezet.

Éppen ezért korosztálytól, nemtől és a sorkatonai szolgálat letöltésétől független várnak minden jó érzésű magyar állampolgárt, akik számára fontos a haza védelme és magyar hadsereg sorsa - hangsúlyozta az alezredes. Mint civil szervezet - folytatta Palotai - prioritásként kezeljük a fiatalság katonai pályára történő irányítását, hiszen az újjá szerveződő hadseregnek szüksége van önkéntes, szerződéses katonákra, akik így megtalálhatják egzisztenciális számításukat. A megyében a hódmezővásárhelyi gépesített lövész dandár és az országban egyedülálló szentesi műszaki dandár rengeteg lehetőséget biztosít a jövő "honvédő" generációjának, hiszen ezeken a helyeken nagyon nagy szükség van jól képzett, ambiciózus emberekre. Többek között nekik kíván segítséget nyújtani az MTSZ, így minden sereg iránt érdeklődőt tartalmas információkkal látnak el a helyi szervezetek képviselői.

Az alezredes végezetül hozzáfűzte, az előbb említetteken túl a szabadidő egészséges eltöltése érdekében támogatnak és ösztönöznek minden olyan kezdeményezést, melyek teret engednek a honvédelmi sportok, így a lövészet, a repülés és a búvárkodás népszerűsítésének, ezzel fokozva a szövetség iránti érdeklődést.

B.D.


<<< Vissza