<<< Vissza

"Igazgató" Szentesről

2003. június 6.

 

Május 10 - 31. között ismét nemzetközi gyakorlat helyszíne volt a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőtere. Ezúttal a magyar-olasz-szlovén többnemzetiségű szárazföldi kötelék (MLF-Multinational Land Force) tartotta éves gyakorlatát.

A szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki dandárt egy kis létszámú műszaki támogató csoport, mint valós biztosítás, valamint Kaszanyi Sándor őrnagy, az alakulat Polgári-katonai Együttműködési részleg vezetője képviselte.

Az őrnagy az egyik "igazgatói" beosztást látta el, ugyanis a gyakorlaton - a katonai hierarchiában szokatlan módon - mindössze két "igazgatói" beosztás volt. Az egyik a polgári-katonai együttműködési központ-igazgató (CIMIC CENTER DIRECTOR), melyet Kaszanyi őrnagy, a másik a hadműveleti központ-igazgató (COC DIRECTOR), mely beosztást egy szlovén őrnagy látott el.

A gyakorlat egy elképzelt békefenntartói műveleten alapult, melyben kulcsfontosságú szerepet kapott a civil lakossággal történő kapcsolattartás, a nemzetközi humanitárius szervezetekkel (ICRC - Nemzetközi Vöröskereszt, UNHCR - ENSZ Menekültügyi Bizottsága, stb.), a kormányzati szervekkel, közigazgatási intézményekkel való együttműködés, azaz a CIMIC (Civil-Military Co-operation).

A gyakorlat értékelése során a végrehajtást ellenőrző bizottság vezetője kiemelte a CIMIC főnökség, ezen belül a CIMIC CENTER tevékenységét, méltatta a CIMIC szakemberek kiváló munkáját.

A gyakorlat érdekessége továbbá, hogy a CIMIC főnökség volt az egyetlen, melynek vezetője, a CIMIC főnök is magyar nemzetiségű volt, Polyák András őrnagy, a debreceni Bocskai István gépesített lövészdandár Polgári-Katonai Együttműködési Részleg vezetője személyében.

A gyakorlat utolsó előtti napján szervezett, úgynevezett VIP napon, Mádl Ferenc köztársasági elnök úr is meglátogatta a Veszprém-Újmajor területén berendezett parancsnokságot, az egyes főnökségek munkahelyeit, valamint a résztvevő alegységek gyakorlati tevékenységét. A látottakról elismeréssel szólt a látogatás végén megtartott beszédében - minderről maga az érintett, Kaszanyi Sándor őrnagy tájékoztatta lapunkat.


<<< Vissza