<<< Vissza

Hol tart a csatornázási program?
Megkérdeztük a polgármestert

2003. június 6.

 
Az előzetes tervek, elképzelések arra utaltak, hogy idén ősszel elkezdődhet a csatorna-beruházási program. Többmilliárd forint sorsáról van szó, sőt, sokan abban reménykedtek, hogy a pályázatok ez időre elbírálásra kerülnek. Hol tartanak most ezek a pályázatok? - kérdeztük Szirbik Imre polgármestert.

- Az elmúlt héten két minisztériumban is, a Belügy- és a Környezetvédelmi Minisztériumban tettünk úgymond jó értelemben vett lobbizást ez ügyben. Hivatalosan annyit tudhatunk, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium tanácsadó testülete, a vízügyi tanács Szentes pályázatát nagyon előkelő helyre rangsorolta. Azt a javaslatot tették le a miniszter asztalára, miszerint az első ütemre, ami a négy öblözetből kettőt érint, a kért támogatást ítéljék meg nekünk. A másik két ütem pedig az őszi döntési periódusban kerüljön elbírálásra. Tudni kell, hogy a minisztérium 1,2 milliárd forint vízügyi alappal rendelkezik, s a város pályázata is ennyit tesz ki. A két öblözetnél az elosztható pénzek egynegyede közel 300 millió forintot tesz ki.

- Mit tudhatunk a céltámogatásról?

- Az úgynevezett céltámogatásról, ami ma Belügyminisztérium kötelékébe tartozik, szakértői egyeztetések folynak. A döntés várhatóan néhány héten belül ott is megszületik. Nagy örömünkre a Belügyminisztériumban is hasonlóan előkelő helyen állnak a város pályázatai. Várhatóan két öblözet esetében hamarosan eredménnyel szolgálhatunk, a másik kettőnél ősszel várható konkrét döntés, így mind a négy öblözetnél a teljes pénzügyi fedezet a 2003-as döntések alapján a rendelkezésre áll majd.

- Mikor kezdődhet el a városban a munka?

- A kétütemű építéssel a közbeszerzési eljárást még a nyári időszakban lefolytatjuk, így az időjárás függvényében még ebben az évben elkezdődhet a munka. Az időjárás beleszólhat a dolgunkba, hiszen nem akarjuk azt sem, hogy egy földúlt város menjen neki a télnek. Ebben az esetben tavasszal kezdünk.

- Ez már végleges időpont?

- Ha valami nagy dolog közbe nem jön, akkor igen. A lakossági támogatás Szentes esetében kiugróan magas, a beköthető 5 és félezer ingatlanból közel 5033 élő, aláírt és törlesztéssel fizetett társulási szerződés van a birtokunkban. A 85 százalékos szervezettség országosan is kiemelkedő. Ilyen magas szervezettség mindkét tárcánál elismerést váltott ki. Rosszabb esetben egy évet csúszik a csatornázási program.

(lovas)


<<< Vissza