<<< Vissza

Fotózni kerekes székből
A világ a Monfodi tükrében

2003. június 6.

 
A Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó és Színesdia Pályázata (Monfodi) Közhasznú Alapítvány 1981-ben alakult meg. Alapítványi formában '91 óta tevékenykedik. Húsz éve ír ki nemzetközi pályázatokat és rendez a pályázatokra beküldött művekből kiállításokat.

Az alapítvány létrehozásának célja, hogy segítse a mozgáskorlátozottaknak fogyatékosságuk leküzdését, másságuk elfogadtatását a társadalommal. Ehhez olyan eszközt kínál, amelyet a sérült ember is képes használni: érzéseiket, nézeteiket vallhatják meg a fotográfia segítségével.

Minden páros évben megrendezik a mozgáskorlátozottak nemzetközi fotó- és színesdia-pályázatát. A páratlan években írják ki az országos pályázatukat azért is, hogy a magyar mozgáskorlátozott fotográfusokat felbátorítsák a nemzetközi megmérettetésre.Minden esztendő júniusában alkotótábort rendeznek.A szolnoki Tiszaligeten elméleti és gyakorlati képzést kapnak a résztvevők.

Munkáikból kiállítás nyílt a Művelődési és Ifjúsági Házban. A felvételek zöme a már említett egyhetes alkotótáborban készült. A válogatás arról szól, amit a tárlat címéül választottak: A világ a MONFODI tükrében. Ők hogyan látják a világot. Mennyire bonyolult, illetve számukra talán már egyszerűbb kerekes székben fotózni például. Szirbik Imre polgármester megnyitó beszédében ki is emelte mindezt.

Összehasonlította az egészséges és a mozgásukban korlátozott embereket, mint mondta, az egészséges embereknek eszébe sem jut, hogyan érezheti a mozgásában korlátozott magát. Hogy művészi fotókat, alkotásokat hozzon létre. Beszélt az ismerőséről, aki régebben arra kérte, menjen vele végig a főutcán kerekes székkel, tudja meg a gyakorlatban, mennyire nehéz a járdaszigetekre fölérni.

Milyen a világ a MONFODI tükrében. A kiállított 30 alkotásból kitűnik, másképpen látják a világot. Ők több olyan részletet is észre vesznek, ami mellett mi már elmegyünk. A tárlat június 30-áig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási ideje alatt.

(lovas)


<<< Vissza