<<< Vissza

Pályázatok és feladatok
 Utat és járdát építenek

2003. június 6.

 
A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács 441 millió forint felhasználásáról döntött legutóbbi ülésén. Erről szóló határozatát a grémium a települések benyújtott pályázatai alapján hozta meg. A témával kapcsolatban Szirbik Imre polgármester tájékoztatta lapunkat. A kérdés így hangzott: mire pályázott az önkormányzat, s hogy a fenti összegből mennyi jutott a városnak?

Mint megtudtuk, az önkormányzat két alapra nyújtott be pályázatot. Első körben az úgynevezett területkiegyenlítő alapokra, amely elsősorban az önkormányzatok közműberuházásait támogatja, illetve a céljellegű decentralizált alapokra, ezek egyéb felújításokra nyújtanak támogatást. Esetünkben arról a járdaépítési programról van szó, melynek eredményeként a téglajárdák megszűnhetnek a városban, és helyettük aszfaltjárdák épülnek. Ez közel 10 ezer négyzetméter járda megépítését jelenti, egyéni választókerületenként közel egy kilométernyi utat. A polgármester utalt arra, hogy a munka a korábbi járdaépítés ütemének mintegy négy, négy és félszeresét teszi ki. A program indításához ötvenmillió forintot biztosított a területfejlesztési tanács, a bekerülési összeg 30 százalékát, közel 20 millió forintot a városnak kell hozzátennie.

A város első embere szólt a további két pályázatról is, melyek az útépítéshez kapcsolódnak. Közülük az egyik az alsóréti területen a Négyesi László-Esze Tamás utcák környékét érinti. Azon területeket, ahol a csatornák már kiépültek, s azt követően jöhet majd az útépítés. Ide sorolható az Ady Endre utcának az Arany János utca és a Kossuth tér közti szakasza, ami elég régen megérett már a felújításra. Erre a területfejlesztési tanács 20 millió forintot adott, melyhez az önkormányzatnak 6-7 millió forintot kell hozzátennie.

A polgármester kijelentette: a fenti munkák elvégzéséhez az önkormányzat rendelkezik az úgynevezett saját erővel. Jelenleg a közbeszerzési pályázatok elbírálása folyik, a kivitelezési munkák várhatóan augusztusban elkezdődhetnek.

Ami pedig a további pályázatokat illeti, a programban a Vörösmarty, illetve a Klauzál utcai épület orvosi rendelővé való átalakítása, valamint különböző intézmény felújítási munkálatok szerepelnek. Ebben a csomagban a legnagyobb feladat a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola teljes ablakcseréje és homlokzat felújítása lesz. Mint megtudtuk, a pályázatok még elbírálás alatt állnak.

L. J.


<<< Vissza