<<< Vissza

Közösségi pszichiátria

2003. június 6.

 
A közösségi pszichiátriai ellátásról rendezett megyei szakmai konferenciát a gondozási központ. Szebellédi Anna igazgató, a rendezvény házigazdája elmondta, az intézményt lényegében az a tény motiválta a konferencia megtartásában, miszerint a közösségi pszichiátriai ellátás a '93-as (többszörösen módosított) szociális törvény alapján az alapellátás egyik formája lett, megszervezését településenként szabályozták.

- Az ideggondozóval és a pszichiátriai osztállyal a kapcsolatunk évek óta jónak mondható - jelentette ki az igazgatónő. - Észleltük, hogy az idősek nappali ellátásán belül több olyan aktív életkorú fiatal jelenik meg a szolgáltatásban, akik pszichiátriai betegségben szenvednek. Életkoruk 20-50 év közöttire tehető. Már szépen beilleszkedtek a nappali ellátó rendszerbe, ahhoz azonban, hogy visszaintegráljuk őket a társadalomba, velük szemben külön nappali ellátás működtetésének szükségességét látjuk.

- Érdekükben mit tudnak tenni?

- Ez ügyben Szirbik Imre polgármesterrel folytattunk beszélgetést. A város első embere akkor erre a célra kijelölte a Munkás utcai ingatlant. Kijelentette: sikeres pályázat után azt a gondozási központ részére bocsátja. Az ingatlan meglehetősen nagy értéket képvisel. Miután a szakminisztérium kiírta a pályázatot, mi megírtuk a munkát.

- Milyen kérdések merültek fel a konferencián?

- A rendezvény elsősorban a szakmának szólt. Úgy gondoljuk, az egészségügyi ellátó rendszer és a szociális gondoskodás nem válhat el egymástól. Egymásra vagyunk utalva. Nem lehet külön utakon járni, a két szakma egymás nélkül nem tud létezni. Tudomásunk szerint Csongrád megyében a közösségi nappali pszichiátriai ellátási módszer még nem működik. A konferenciával az volt a célunk, hogy a kollégák legyenek tisztában azzal, hogy mit jelent a közösségi pszichiátriai ellátás. Hiszen a kistelepüléseken élőknek nagyon kevés az információja. Mi a kistelepülések felé is szeretnénk nyitni. Amikor elkezdtük szervezni, meglepődtünk, milyen nagy az érdeklődés. Előadókat a szaktárcától, a szakmából kértünk fel. Magas színvonalon, gyakorlatias előadást tartottak. Előadásuk találkozott az elmélettel és a gyakorlattal.

- Mi a pszichiátriai közösségi ellátás lényege?

- A betegség, amikor a heveny szakaszban van, kórházi ellátást igényel. A betegeket a továbbiakban szociális ellátó rendszerbe kell integrálni. Ez két dolog miatt fontos. Első: a beteg ne magányosodjon el, ne váljon parttalanná. Másodszor a társadalomba, a munkaerő piacra történő beilleszkedésük motivált bennünket. A klubtagság (a pszichiátriai közösségi ellátás) térítésmentes.

- Milyen munkahelyi lehetőségei vannak az ellátásnak?

- A gondozási központban már rendelkezünk szakemberekkel. Az önkormányzatnak a közösségi pszichiátriai ellátó rendszer működéséhez további három állást kell biztosítania. A pályázat első szűrőben, a módszertani intézetnél megfelelt, és már a szakminisztérium asztalán van. Nagyon bízunk abban, hogy sikeres lesz, ami 15 millió forintot hozna a városnak. A Munkás utcai ingatlan felújítása, berendezése közel 30 millió forintba kerül. A fennmaradó részt az önkormányzat vállalta.

- Mikor indulhat be az alapellátás?

- Számításaink szerint 2004 április-májusában be fog indulni a közösségi pszichiátria rendszer.

Lovas József


<<< Vissza