<<< Vissza

Táncolva vizsgáztak

2003. június 6.

 
Égszínkék kosztümös, báli ruhás, és népviseletbe öltözött ifjú táncosok tették mozgalmassá a borús, fülledt hétfő délutánt a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol a Lajtha László Zeneiskola tánctagozatának tanév-végi bemutatójára került sor. A közel százötven iskolás által előadott huszonhárom produkció a néptánc és társastánc szinte minden szépségét felvonultatva adott számot az év során elsajátított tudásról.

A táncos délután bevezetőjeként Mihály Béla iskolaigazgató köszöntötte a szép számú nézősereget, melynek nagy hányadát a lelkes szülők adták. A zeneiskola vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a néptánc, valamint a társastánc oktatása a kilencvenes évek végétől indult be intézményükben. Bár kis mértékben ugyan nő a táncművészetek népszerűsége, mégis nagy a cserélődés a tanulók között.

Mihály Béla ezzel kapcsolatosan kifejtette: az a cél, hogy a gyerekek négy-öt évig maradjanak a tánc mellett, hiszen így tudnak komoly eredményeket elérni. Ehhez a népszerűsítés mellett szükség van a szülők támogatására is - tette hozzá, majd kijelentette: szándékukban áll rendszeressé tenni az év-végi bemutatót, amely egyfajta vizsgának is felfogható.

A változatos produkciók sorát a kisiskolások angol- és bécsi keringője nyitotta meg, de később a rumba, szamba, cha-cha-cha és a tangó elemei is megmutatkoztak a tehetséges táncosok előadásában. Az óvodások népi gyermekjátékot adtak elő, a Zöldág Egyesület növendékei pedig kalotaszegi, székelyföldi táncok keretében vonultatták fel a néptánc szépségeit. A betanult táncokban egyébiránt a formáció, a koreográfia játszotta a főszerepet.

A Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulói osztálykirándulás miatt nem vettek részt a bemutatón, amely azonban színvonalával cseppet sem okozott csalódást. Ezt támasztotta alá Bajominé Varga Erzsébet táncpedagógus véleménye is, mely szerint egész éves munkájukkal a táncosok szép eredményeket értek el, s kivívták a város szeretetét.

Püski Krisztián


<<< Vissza