<<< Vissza

A Kálvária temető ékessége
95 éves

2003. június 6.

 
Özv. Rekettyés Istvánné 1908 tavaszán kápolna-alapítványt tett a szentesi római katolikus egyháznál, kikötve, hogy az igen tetemes alapítványi összegből még abban az évben épüljön meg egy igényes kivitelű temetői kápolna a Kálvária nagytemetőben.

Az egyháztanács 300 koronás díjazással tervpályázatot hirdetett, június 20-i leadási határidővel. A beérkezett 21 pályamunka közül ifj. Bene István szentesi építész tervét fogadták el kivitelre, aki a kor divatjának hódolva, szecessziós stílusban készítette el pályázatát. A toronnyal ellátott, gúlatetejű hajóval és félkupolás keresztapszisokkal kiképzett remek építmény az év végére elkészült.

A kivitelezési munkát a tervező édesapja, id. Bene István kőművesmester, építési vállalkozó végezte. A harang felszerelése, az oltár és a belső berendezés csak évekkel később készült el, többek adományából. Az összes költség12.500 koronát tett ki, ebbol néhai Rekettyés István özvegye 8755 koronát vállalt magára. A kápolna hivatalos felszentelésére 1913. június 8-án került sor. Bejáratát két tábla díszíti, emléket állítva X. Pius pápának, I. Ferenc Józsefnek, dr. Uhlár István szentesi apátplébánosnak, továbbá a Csányi-féle alapítvány, valamint Rekettyés István és neje Göbölyös Anna adakozó készségének. A méreteiben szerény, de küllemében annál szebb építmény valódi ékessége szeretteink kegyhelyének.

Labádi Lajos


<<< Vissza