XLI. évfolyam 32-33. szám

2009. augusztus 14.

Személyi változások

Komplex csomaggal javítanának a kórház helyzetén

A rendelés végére megszűnik a tumultus a baleseti szakrendelésenNyolc újabb rezidensi állás betöltését, orvosok jelentkezését, átképzések támogatását szorgalmazza a Dr. Bugyi István Kórház vezetése Szirbik Imre polgármesterrel, országgyűlési képviselővel egyeztetve - erről tájékoztatta lapunkat dr. Baráth Lajos főigazgató, aki arról is beszámolt, hogy új orvos-igazgatója lett a közelmúltban az intézménynek.

Dr. Gyenes Ágota augusztus 1-jétől tölti be ezt a pozíciót, miután több évtizedes kórházi múlt után az előző orvos-igazgató, dr. Szalai László más elképzelései miatt távozott az intézményből.

2009. augusztus 14.

Kevés termés, alacsony ár

A fő nyári betakarítású növény, a búza aratásán már túl vannak, a második helyre felfutó, és egyre nagyobb területet elfoglaló repce aratása is befejeződött, tudtuk meg Szarvas Páltól, a TERRA-COOP Kft. ügyvezetőjétől. Aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy most kezdték el az olajretek aratását, amit ez évtől termelnek Nyugat-európai exportra, vetőmagcéllal.

Milyen az idei termés? A hírekből azt olvashatjuk, hogy az előzetes országos átlag 3,8 tonna búzából, repcéből pedig 2,1 tonna hektáronként. Tovább böngészve az adatok között megtudhatjuk, hogy a megyei átlag az országos alatt van. Városi adat ugyan még nem áll a rendelkezésre, az ügyvezető úgy gondolja, Szentesen (és környékén) picit a megyei átlag fölötti eredményt értek el a gazdák, gazdaságok.

2009. augusztus 14.

A Kurca vízminősége (2.)

A képviselő-testület ülésén elhangzott: a jogi helyzet rendezése egy ponton mindenféleképpen fontos lenne a felek számára. Mégpedig: az ATIKÖVI-ZIG kötelességei közé kerüljön be az, hogy a víz oxigéntartalmát is biztosítani kell valamilyen szinten.

Szűcs Lajos alpolgármester szólt arról, hogy a Malatech Water Kft. bio-remedációs vizsgálatot végzett, a megállapítások szerepel: "A bioremedációs kezelés hatására jól észlelhető mértékben csökkent az iszapréteg vastagsága, jelenleg kevésbé bűzös és a folyamatok visszafordultak. Az előző kezelés óta eltelt időben nem jelentkeztek halpusztulások, elmaradt az azt megelőző években jellemző rucaöröm- és hínárburjánzás is." Végső soron azt állapították meg, hogy a kezelést folytatni kell 2009-ben is.

2009. augusztus 14.

Többszörös ünnepünk

Augustus 20-át az elmúlt évszázadok alatt többféleképp is ünnepelték. Nevezték Szent István király ünnepének, új kenyér ünnepének, de volt időszak, mikor az Alkotmány ünnepe volt a hivatalos megnevezése.

Az ünnepnap története a múltban gyökerezik. Érdekessége, hogy ez a nap nem István király halálának napja, pedig a legtöbb szentnek az évfordulóját halála napján tartják, mint egy menynyei születésnapot. Államalapító királyunk augusztus 15-én halt meg, azonban ez a nap már le volt foglalva, ekkor Mária menybevételét ünnepelték a keresztények. Azért augusztus 20-ára esett a választás, mert Szent László király 1083. augusztus 20-án emelte ki István holttestét a kanonizáció keretében.

2009. augusztus 14.

Az ármentesítő székháztól a parlamentig

Százhatvan éve született, nyolcvanöt éve hunyt el Fekete Márton

Fekete Márton (Udvardy Gyula festménye, 1889)Fekete Márton azon régi szentesi jelesek egyike, aki korában hírnevet és dicsőséget szerzett magának és városának, de kinek tettei és érdemei feledésbe merültek. Neve összeforrt régiónk századfordulós ármentesítési küzdelmeivel, mely téren országos ismertségre és elismertségre tett szert. Mint városunk volt országgyűlési képviselője ugyancsak érdemes arra, hogy születésének és halálának évfordulóján felidézzük emlékét.

Régi nemesi család sarjaként született Szentesen 1849. június 21-én. Szülei Fekete Cseh Márton és Kónya Erzsébet. A középiskola elvégzése után Sárospatakon és Bécsben jogot hallgatott, majd Csongrád vármegye szolgálatába lépett. 1874-ben a megyei árvaszék ülnökévé, egy évvel később pedig vármegyei főjegyzővé választották.

2009. augusztus 14.

Sorozatos katasztrófa érte a várost

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. aug. 8-án Dobosy Lajos kormányzó alispán kinevezte Basa Józsefet Szentes polgármesterévé. A városi tisztikar összeállítása nehezen haladt.

85 éve, 1914. aug. 8-án a Szentesi Ellenőr című újság - a helyi lapok közül egyedül - szót emelt a háború értelmetlensége ellen. A lapot elkobozták; dr. Lánczi Simon Pál lapszerkesztő ellen bűnvádi eljárás indult hatóság elleni izgatás és fegyveres erő elleni vétség címén.

160 éve, 1849. aug. 9-én a honvédsereg Temesvárnál döntő vereséget szenvedett.

2009. augusztus 14.

Békeségre int

Szent István neve

Két évtizeddel ezelőtt kissé átalakult a naptárunk is. Hivatalos, nemzeti ünneppé emelték a márciusi és az októberi forradalom napját, maradt, állami ünnep meghatározással, augusztus 20. Amit tradícióink szerint mindig is Szent István, az államalapítás és az új kenyér napjaként tiszteltük. Sajnos 40 éven keresztül hivatalosan az alkotmány ünnepe is volt. Hogy is van ez?

A történelem a következőket tudja. Első királyunk, életének utolsó szakaszában egyre ritkábban hagyta el Székesfehérvárt, kedvenc városát. A nyár végi napokat, névnapjának környékét bíráskodással töltötte.

2009. augusztus 14.

Tanévnyitók városszerte

Az idei évben a városi tanévnyitó ünnepséget a Koszta József Általános Iskolában tartják meg augusztus 29-én, szombaton 17 órakor. Ezen kívül általános iskolánként is rendeznek tanévnyitó ünnepségeket: a Damjanich János Tagiskolában augusztus 31-én, hétfőn délután fél 5-től, a Klauzál Gábor Általános Iskolában, a Kiss Bálint Református Általános Iskolában és a Petőfi Sándor Általános Iskolában szintén ezen a napon 17 órától. A Deák Ferenc Általános Iskolában augusztus 31-én, hétfőn 18 órára várják a diákokat és a szülőket.

2009. augusztus 14.

Súlyosbodó és szigorodó büntetések

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság egy csongrádi férfi ellen, aki a szentesi kórház pszichiátriai osztályára való felvételhez szükséges orvosi vizsgálat közben szájba rúgta az őt vizsgáló doktornőt, majd később rátámadt az egyik ápolóra, egy másik ápolónak pedig az ujját törte el. A férfi ellen két rendbeli, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt indult nyomozás.

Egy horgásztól lopták el gyakorlatilag az összes okiratát néhány nappal ezelőtt. A férfi az egyik horgásztóra érkezett pecázni, ám gépkocsiját elfelejtette lezárni, és az utastérben lévő tárcáját ismeretlen tettes elvitte. Körülbelül kilenc-tíz személyes iratnak kelt lába, amelyek pótlása súlyos ezrekbe kerül majd a sértettnek.

2009. augusztus 14.

Több a munkanélküli

Állásbörzét szerveznek, munkavállalók felvételét támogatják

Nemcsak Magyarországon, hanem Szentesen és térségében is érződik a világgazdasági válság hatása. Annak ellenére, hogy környékünkön csak egy-két nagyvállalat működik, és inkább mikro-kisvállalkozások jellemzik a térséget, növekszik a munkanélküliek száma. Az a klasszikus, nagyarányú létszámleépítés, amiről például a Dunántúl esetében lehet hallani, szerencsére nem érintett bennünket.

A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ szentesi kirendeltség-vezetőjének, Tonnes Zsoltnak a tájékoztatása szerint nagy arányú létszámleépítés nem volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor a munkanélküliek száma, az elmúlt év hasonló időszakához képest két-háromszáz fővel magasabb. Jelenleg 2100-2200 fő között mozog a regisztrált álláskeresők száma, de a növekedésben a pályakezdő fiatalok száma is megjelenik. A kirendeltség munkatársai azoknak is ajánlják, hogy regisztráljanak álláskeresőként, akik idén végeztek a középiskolában és még nem értesültek a felvételijük eredményéről.

2009. augusztus 14.

A városban járt a Virágos Magyarországért verseny zsűrije

1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és a különböző szakmai szervezetek együttműködésével hazánkban is kihirdették a Virágos Magyarországért elnevezésű versenyt. A hazai verseny igen jelentős és népszerű, évente körülbelül 350-400 település vesz részt rajta, város és falu kategóriában.

Szentes először 1996-ban nevezett, tehát több mint tíz éve vesz részt sikeresen a virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi megmérettetésen. 2006-ban a zsűri Ezüst Diplomát adományozott a városnak.

2009. augusztus 14.

Hol parkoljak?

Az elmúlt időszakban lapunkban is többször megírtuk, hogy augusztus 10-étől bővül a fizetős parkolóhelyek száma a városban. A hét elején olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy sokan nem tudják hol, melyik részén bővült a fizetős területek száma.

A fizetős övezetek az alábbiak: (1.) Kossuth Lajos utca 3. számtól a 36. számig mindkét oldala. (2.) Erzsébet tér 1-4, Kossuth tér 1-6. szám, Kossuth L. u.-Petőfi Sándor u. - Szabadság tér - Páva u. - József Attila u. - Új u. - Somogyi Béla által határolt terület, (Kossuth L. utca déli oldala). (3.) Kossuth tér 4. - Kiss Bálint u. - Munkácsy u. - Kígyó u. - Horváth Mihály u. - Jövendő u. - Brusznyai sétány - Apponyi tér - Kossuth L. u. által határolt terület. (Kossuth L. utca északi oldala).

2009. augusztus 14.

Bevetésre indult a zászlóalj

Véget ért a nyári szezon a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. Kezdetét vette a személyi állomány, és a technikai eszközök átcsoportosítása a budapesti augusztus 20-i rendezvények biztosítására, majd onnan tovább Ercsibe, a Magyar Honvédség Bevetési Irány 2009 gyakorlatára, melyben jelentős feladat hárul a Műszaki Zászlóaljra.

Már hagyományosan, a szentesi katonák végzik a budapesti augusztus 20-i RED BULL AIR RACE (repülő világbajnokság) technikai biztosítását a parlament előtti Duna szakaszon.

A honvédségi járművek a szentesi vasútállomás rakodó területén sorakoztak. A vasúti szerelvényekre a jól felkészített állomány gyorsan, és folyamatosan állította fel a technikai eszközöket. Nagy figyelmet szenteltek a munka és balesetvédelmi szabályok betartására, a járművek biztonságos rögzítésére, kötözésére. Egy szerelvény kész, jöhet a következő. Ez így ment folyamatosan, mely végére három végeláthatatlan kocsisor várta az indulást.

119 fővel, és 112 technikai eszközzel indult bevetésre a zászlóalj a vasúti szerelvények megindulásával Budapest irányába. Majd a Bevetési Irány 2009 gyakorlat végrehajtását követően közel két hónap múlva érkeznek vissza állomáshelyükre, Szentesre.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.

2009. augusztus 14.

Szent István Napok

A főműsorért Sasvári Sándor, Csengeri Attila, Mahó Andrea, Aux Éva és Vass Sándor tánckara a felelős este fél 9-től az augusztus 20-i Szentesi Szent István napokon, melyen már hagyományosan Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő szegi meg negyed 9-kor, valamint Kovách Péter református lelkipásztor és Bejan-Topsi Bálint római katolikus plébános áldja meg az ünnepi kenyeret. Idén is lesz tűzijáték, a pirotechnikai eszközöket idén is a sportpályára telepítik a Leskovics Pirotechnika Kft. szakemberei.

2009. augusztus 14.

Iskolában az óvoda

Új helyszínre költözött a katolikus óvoda, a Villogó utca helyett a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola épületébe járnak augusztus 24-től, hétfőtől a gyerekek. Azért kezdenek hamarabb, mert így szeptember közepéig meg tudják szokni az új helyzetet. Az óvodások leválasztott részlegbe, az iskola templom felöli szárnyának alsó szintjébe költöznek, ahova az ezen az oldalon lévő bejáraton juthatnak be a lurkók és szüleik.

2009. augusztus 14.

Ellenőrzik a fürdőket

Az elmúlt hetek uszodai tragédiái miatt a hatóságok úgy döntöttek, újabb, átfogó ellenőrzésnek vetik alá augusztus végéig valamennyi hazai fürdő-létesítményt. Hét hatóság együtt, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetésével minden eddiginél szigorúbban ellenőrzi a strandokat, termál-és élményfürdőket. Deák Alberttől, a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy folyamatosan ellenőriznek a hatóságok, így nem éri őket váratlanul egy újabb vizsgálat. Mint mondta, nagyon szigorú szabályokat kell betartaniuk az uszoda üzemeltetése során, és ha ezeknek nem tesznek eleget, nem is kaphatnák meg az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket.

2009. augusztus 14.

Őssejt a kistérségben is

Már sokan éltek a lehetőséggel

Ma már a gyermeket vállalók közül sokan gondolnak arra, hogy a jövőre nézve érdemes csecsemőjük köldökzsinór vér őssejtjét fagyasztani és tároltatni, hiszen ez később számos betegség gyógyításában megoldást jelenthet. A szülők ezzel kapcsolatos kérdéseikre már Szentesen is választ kaphatnak, hiszen a Bocskai u. 8. szám alatti baba üzletben minden hónap első és harmadik péntekén 11 és 14 óra között a Krio Intézet szakember várja őket.

2009. augusztus 14.

Újkeletű probléma a Tiszán

Motorcsónakok hullámverése rongálja a partszakaszt

Környezetvédelmi szempontból az még nem különleges dolog, hogy a Tisza szentesi vonalán is egyre többen közlekednek motorcsónakon turisztikai, vagy kikapcsolódási célokból. Közvetve az a baj, hogy megszaporodtak az erős, nagyteljesítményű motorokkal felszerelt csónakok, amelyeknek a hullámverése rongálja a folyó partjait. Ez utóbbi következmény még az olyan egyedülálló természeti jelenségnek sem tesz jót, amit Tiszavirágzásnak hívnak. A gátak felső részének szakadozása nem megengedhető árvízvédelmi okokból sem. A Tiszán a gátak, a partvédőművek kiépítése általában a folyó kisebb vízállásához igazodott és igazodik, továbbá itt az Alföldön nincs akkora széljárás, hogy felkorbácsolja a hullámokat. A nagy motorcsónakok viszont ezt teszik.

2009. augusztus 14.

Iparos közgyűlés

A Szentes és Vidéke Ipartestület iparos közgyűlést tart augusztus 28-án, pénteken 17 órától az ipartestület Arany János utcai székházában. A napirendi pontok között szerepel az elnökség beszámolója a 2008. évi gazdálkodásról, valamint a felügyelőbizottság jelentése. Szűcs György beszámolót tart az iparosság érdekében az Országos Érdekegyeztető Tanácsban végzett munkáról, illetve már hagyományosan kitüntetéseket is átadnak.

2009. augusztus 14.

Dicső kort éltetnek

Földvárat építenének a Hunyadiak követői

Sokat lehet tanulni a múltból, vallják a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők Egyesületének tagjai. A szentesi csapatot alkotó 37 fiatal a XV. századi Magyarország harcászata és kultúrája iránt rajong, melyet rendezvényeken és tanórákon igyekeznek bemutatni, terjeszteni, s ha kellően kitartóak lesznek, talán egy itteni várban is.

Hatalmas, erős volt Magyarország a Hunyadiak korában, ráadásul sok írásos és tárgyi emlék maradt, indokolja Lázár Mihály, az egyesület elnöke és Sipka László alelnök, miért "szakosodtak" erre az időszakra. Azért csodálják a XV. századot, mert a mai ember számára is fontos értékeket hordozott.

2009. augusztus 14.

A varázslatos Devon

Tanulmányúton ismét Angliában!

A Tempus Közalapítvány támogatásával immár harmadszor vehettem részt nyelvtanári továbbképző kurzuson, ezúttal Angliában.

Az alapítvány többek között nemzeti és nemzetközi oktatási-képzési pályázati programokat kezel. Ide tartozik az Egész életen át tartó tanulás programjának magyarországi koordinációja. A Comenius szakmai továbbképzés pedagógusoknak alprogram célja az oktatók szakmai készségeinek fejlesztése nemzetközi környezetben.

2009. augusztus 14.

Rendszámok a tetőn

Talán akad olyan hely is, ahol kolbászból van a kerítés, Német Imre szentesi gyűjtő udvarán viszont autórendszámok borítják a melléképületek falát és tetejét.

Már a kapuból észrevehető a férfi Kishát utcai házának udvarán a rendszámok rengetege. Pedig ez még csak kevesebb, mint a fele a 4 és fél ezer darabos kollekciójának. A többit polcon vagy bedobozolva tárolja a gyűjtő, akit először 13 éve, egy filmben látott, színes táblákkal borított fal bűvölt el. Akkor még álmodni sem merte, hogy neki is lesz amerikai rendszáma. Túlnyomórészt persze, országszerte MÉH-telepeken beszerzett hazai darabok vannak birtokában, de tud szolgálni az érdeklődőnek becsesebb példányokkal is.

2009. augusztus 14.

Tánc Tajvantól Zánkáig

Alig tért haza a tajvani Világjátékokról, László Csaba és Mikes Anna máris a Szilver TSE nyári táborában segítette a trónkövetelők felkészülését.

A július 26-án véget ért világesemény hazai zárófoga-dásáról már lemaradtak a szentesi indulók. Siettek haza, a táborba. Míg Csaba a sportcsarnokban hasznos tanácsokkal látta el az utódokat, az olimpián kívüli sportágak legnagyobb versenyén középdöntős, 9. helyen végző páros hölgytagja mesélt élményeikről. Anna szerint a 9. helyezésnél jobb eredményt is elérhettek volna, akár két hellyel előrébb. Egy cseh párossal például felváltva győzögetik le egymást, az északi szomszédok most előttük végeztek, mint ahogy egy bolgár állampolgárságot kapott olasz táncossal is erősödött a mezőny.

2009. augusztus 14.

Ingyenes a kukacsere

Fél mázsa hulladék hagyható ott a szeméttelepen

A hatályos helyi szabályozás szerint a városellátó intézmény minden olyan családi házas ügyfelének, akinél a hulladékszállítási szerződés rendezett, és rendszeresen fizetik a szemétszállítási díjat, az első alkalommal térítésmentesen biztosít szabványos hulladékgyűjtő edényzetet. Évente egyszer lehetősége van arra is a lakosoknak, hogy 500 kilogrammnyi hulladékot helyezzenek el a szeméttelepen.

Ha egy családi házas ügyfél nagyobb térfogatú tárolóedényre szeretné cserélni a házánál lévő kukát, akkor először a szerződését kell módosítania a polgármesteri hivatal udvarán lévő intézmény ügyfélszolgálatán. Majd ennek megfelelően cserélik az igényelt méretűre a gyűjtőedényt a városháza udvarában, vagy a városellátó intézmény berekháti telephelyén, a Vásárhelyi úton a fénysorompó után.

2009. augusztus 14.

Évnyitó

A Koszta József Általános Iskolába meghirdetett városi tanévnyitó ünnepség után, az egyes intézmények évnyitóinak sorát a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola kezdi meg. Az ünnepséget augusztus 30-án, vasárnap rendezik meg 10 órától a Szent Anna templomban. Az évnyitóra az intézmény diákjait és a szüleiket várják.

2009. augusztus 14.

Graffiti Club

Újra indul a legendás

AMD zenekar, Sík Endre a háttérben, Sotár énekelAz Életjel Közhasznú Kulturális és Sportegyesület megalakulása óta mindig is nagy figyelmet fordított a fiatalok helyzetbe hozására és a kortárs könnyűzenei, elsősorban alternatív és underground zenei törekvéseket támogatására.

Legújabb tervük, hogy szeptembertől újraélesztik a sportpályák melletti egykori, legendás hírű Graffiti Clubot.

Az egyesület egyike volt annak a 400 jelentkezőnek, akik pályázatot nyújtottak be a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért, azaz a Pankkk elnevezésű program kiírására. Az Életjel KKSE a Murphy Stúdióval közösen egy őszi zenei tehetségkutató megvalósítására, illetve a Graffiti Klub újraindítására kért és kapott támogatást.

2009. augusztus 14.

Hosszú élet a Nagyhegyen

Városunk legidősebb lakója, Antalfi Imréné, Lídia a nagyhegyi városrészben élte le egész eddigi életét. Százegyedik születésnapját augusztus 12-én töltötte be.

Itt is fáj, ott is fáj, panaszkodik Lídia néni, de hozzáfűzi: muszáj tűrni. Ennek hallatán az egy virágcsokorral és a város ajándékával érkező Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő jobb egészséget, hosszú életet kívánt az ünnepeltnek.

Lídia néni egészen 80 éves koráig aktív volt, kijárt a kertbe tenni-venni, de manapság - mindenhol jelentkező fájdalmai ellenére - sem fekszik egész nap ágyban. Néha a kapuban szemlélődik, esténként megnézi a tévében a híreket, szereti a szórakoztató műsorokat. Kisebb dolgokat megcsinál maga körül, így a fekhelyét is ő rendezgeti el, árulja el lánya. Kun Ferencné a férjével 40 éve lakik itt a mamával.

2009. augusztus 14.

Hova tűnt az emlékoszlop?

Utánajártunk

A Széchenyi-liget névadójának, a legnagyobb magyar hatalmas munkásságának állít emléket az az oszlop, mely Pataki Sándor fafaragó keze munkáját dicséri. A liget bejáratával szemben 1985-ben felállított alkotás felett azonban eljárt az idő. Így mostanában csak az oszlop üres tartója fogadja a parkba érkezőket.

Balogh Györgyit, a Városellátó Intézmény munkatársát kérdeztük a faragott emlékmű hollétéről. Sietett megnyugtatni, hogy nem veszett nyoma az oszlopnak, csak elszállították állagmegóvásra. Munkatársaival észrevették, hogy el van korhadva az alja, egyetlen csavar tartotta, emiatt balesetveszélyessé vált a több méter magas alkotás. Még a nyár elején elszállították a telepükön lévő asztalos műhelybe, ahol elvégzik rajta a felújítást. Balogh Györgyi reméli, ősszel visszakerülhet helyére a liget egyik dísze.

2009. augusztus 14.

Feltérképezik a parlagfű elleni védekezést

Szentes Város Önkormányzata a parlagfű elleni védekezés városi állapotának feltérképezése céljából az alábbi felhívást teszi közzé. Kéri azon magánszemélyek, civil szervezetek jelentkezését, akik a parlagfű elleni küzdelem érdekében valamilyen formában munkát végeztek.

Például: parlagfű-gyűjtési akciót szerveztek, a lakosságot széleskörűen tájékoztatták, ingyenesen hívható parlagfű-vonalat hoztak létre, parlagfűirtó programot szerveztek, előadást tartottak, ellenőrzést végeztek, "Parlagfű-mentes ház", "Parlagfű-mentes utca" mozgalmat indítottak el, illetve más módon tettek a parlagfű-mentesítés ügyéért.

A helyhatóság kéri, hogy rövid beszámolóban adjanak tájékoztatást, hogy milyen konkrét intézkedéseket tettek a lakókörnyezet parlagfű-mentesítése érdekében.

A levelet a polgármesteri hivatalhoz jutassák el augusztus 19-ig személyesen a 218. szobába, e-mailben (baloghcs@szentes.hu; virag@szentes.hu) vagy postai úton (polgármesteri hivatal, Baloghné Berezvai Csilla Szentes, Kossuth tér 6.).

A polgármesteri hivatal részéről kapcsolattartók: Ba-loghné Berezvai Csilla (63/ 510-373), Virág Olga (63/ 510-345).

2009. augusztus 14.

Fúvósok találkoznak

Fúvószenekari találkozóra kerül sor augusztus 22-én, szombaton fél 6-kor. A megyeházán tartandó rendezvényen közreműködik a rétyi, a gödöllői és Szentes Város Fúvószenekara. A belépés díjtalan!

2009. augusztus 14.

Cseh László "főszakács" módra

Hozzávalók:

23 kg paprika, 5 kg paradicsom, 4 kg hagyma, 4 kg kolozsvári szalonna, 4 kg lecsókolbász, 1 kg pörgetett (félig főtt) rizs, só és cukor ízlés szerint.

Elkészítés:

a fenti mennyiség egybefőzéséhez először is vegyünk egy 46 literes bográcsot. Ha nagyobb vendégseregnek főzünk, akkor egyből 3 darabot.

Először is azzal kell kezdenünk, hogy a hozzávalókat összedaraboljuk, majd a kakastaréjra és kockára vágott szalonnának kisütjük a zsírját. A kiszedett töpörtővel kínáljuk meg az arra járókat, így kedvet csinálunk a készülő lecsóhoz.

A forró zsírba beleöntjük a 4 kg hagymát, és azt megfonnyasztjuk. Ekkor már beletehetünk egy nagy marék sót. Ezek után először a paprikát öntjük a bográcsba és intenzíven keverni kell nehogy lesüljön. Ha levet engedett, akkor tesszük bele a paradicsomot.

Ha kezd összefőni, akkor jön a főzés sava-borsa a kóstolás. Ha sós-savanyú, akkor cukrozzuk, mert a jó lecsónak a hozzávalók természetes ízét kell visszaadni. Ezután már csak a kolbász és a rizs hozzáadása van hátra.

2009. augusztus 14.

Lecsófesztivál

Elérkeztünk a 8. Hunor Coop lecsófesztiválhoz. Természetesen idén is családi fesztiválként jegyzi a névadó cég, ahova a O-tól a 110 éves korig mindenkit szeretettel várnak. Ez már hagyomány. És ha az, akkor azt folytatni is kell szeptember 4-én délutántól, amikor a hírverés elkezdődik, szeptember 5-én, szombat estig, jelenti ki Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. elnök igazgatója. Mint mondja, a helyszín változatlan, az Apponyi téri Kála áruház parkolója és környéke, a Rákóczi Ferenc utca és az abba torkolló kis utcák. A szervezők remélik, hogy a tavalyi nagyon szép nevezői és látogatói számot idén fölülmúlják, több 100 főző mellett több ezer nézőre számítanak.

2009. augusztus 14.

Az utolsó szolgálat

Lovas József Pál

A szolgálat reggel 6 óráig tartott a szentesi tejüzem portáján. Máskor, normális körülmények között ebben az időpontban jön a váltás, hogy megkezdje este 6-ig tartó, 12 órás munkaidejét. Azon az emlékezetes napon azonban portást már nem osztottak be szolgálatba. A szigorú parancs a kapukat záratta be örökre.

Janó Imre sem várt arra, hogy valamelyik munkatársa majd leváltsa. Tudta jól: ez az utolsó szolgálat, s hogy reggel 6 órakor az ő számára is befejeződik itt minden. Pontosan 5-kor, mint ahogyan azt hosszú éveken át minden munkanapján megtette, végigjárta az üzemet. Szomorúan sétált át az üresen kongó csarnokokon, műhelyeken, ahol máskor ilyentájt már a gépek és emberek zajától volt hangos a tér. Most csend volt mindenütt, élettelen, kifosztott csend. Az eléje táruló látvány: a szétvert üzem képe, a sivár valóság bántotta nagyon, a húsába martak, a szíve tájékán érezte szorításukat. A könnyeivel küszködött, amikor elindult visszafelé.

2009. augusztus 14.

Tizenötödjére

Alföldi Fotószalon

A Szentesi Művelődési Központ ismét meghirdette Alföldi Fotószalon pályázatát. A tárlatot immár 15. alkalommal rendezik meg. Pályázhat minden Alföldön, az ország Dunától keletre lévő területein élő (kivéve az Észak-magyarországi régiót) és dolgozó amatőr és hivatásos fotós, olyan képekkel, melyek még nem szerepeltek az Alföldi Fotószalon Kiállításon, illetve három évesnél nem idősebbek. A beküldendő munkák témája kötetlen, a verseny nevezési díjas, melyet katalógus elkészítésére fordítanak a szervezők. Beküldhető maximum 5 darab színes vagy fekete-fehér fotó, 1 példányos nevezési lappal. A fotók képoldalán nem szerepelhet az alkotók neve, névre utaló jelzés és a kép címe. A hátoldalon kérik feltüntetni a kép címét, a szerző nevét, lakcímét, alkotó csoporti tagságát. A kiállítási anyag a szentesi tárlat után, másodbemutatókra díjtalanul az alföldi városok és fotóklubok rendelkezésére áll. Az Alföldi Fotószalon keretében díjazzák is a fotósok alkotásait, az 1., 2. és 3. díj egyedi bronzplakett, illetve kiosztanak MAFOSZ emlékplakettet, valamint 5 különdíjat oklevéllel. A beérkezés határideje szeptember 30. A zsűri - tagjai: Balla András, Baricz Katalin, Vékás Magdolna fotóművészek - október 5. és 11. között értékeli a munkákat. A kiállítás megnyitóját október 23-án 15 órakor tartják, az Alföldi Fotószalon tárlatát november 30-ig láthatja a közönség. A fotókat várhatóan február 28-ig küldik vissza az alkotóknak. Az alkotásokat a Szentesi Művelődési Központ, 6600, Szentes Tóth József utca 10-14. címre kell eljuttatni. Érdeklődni lehet a 63/314-211-es telefonszámon.

2009. augusztus 14.

Katona Sándor világbajnok

Szentesen kezdődött a diszkoszvető pályafutása

Ahogyan pezsdül Szentes atlétikai élete annál több egykori szentesi versenyzővel találkozhatunk a dobópályán. Nemrég Tégla Ferenc járt itt, most pedig a nyolcvanas évek szentesi-szegvári diszkoszvető bajnokával Katona Sándorral találkoztunk.

- Az igazság az, hogy többször jártam itt az elmúlt években - mondja. - Nosztalgiáztam! Amikor erre jöttem Csongrád felöl majdnem mindig megálltam itt. A Dózsa-ház, és a dobópálya életem fontos része volt, és ma is kellemes érzés tölt
el, ha itt vagyok. Korábban rossz volt látni az elhanyagolt dobókört a foszladozó hálót, mintha megállt volna az élet.

2009. augusztus 14.

NB I-ben indul a Legrand

Szeptembertől az első osztályban szerepel majd a Legrand-Szentesi VSC futsal csapata. Arról korábban már beszámoltunk, anyagi problémák miatt nem volt biztos az együttes indulása az első osztályban, de úgy tűnik, minden akadály elhárult. Némethy László edzőtől megtudtuk, hogy tartják magukat az előzetes elképzeléseikhez, vagyis: minél több szentesi kötődésű fiatallal szeretnék feltölteni a felnőtt keretet. 4-5 ifjúsági korú játékos felhozatalát tervezik az első csapathoz az előttünk álló szezonban. Némethy szeretne egy stabil, 16-17 főből álló kerettel dolgozni, olyan labdarúgókkal, akikre az egész idény folyamán biztosan lehet számítani.

2009. augusztus 14.

Kiszombori focirajt

Szombaton Kiszomboron kezdi szereplését a megyei első osztályú bajnokságban a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. A mieink felkészülése nem volt zavartalan, hiszen több távozó játékos mellett az érkezők közül sokan az utolsó pillanatban kapcsolódtak be a közös munkába. Az is csak július legvégén dőlt el, hogy továbbra is első osztályú maradt a gárda és sokáig a kapusposzton is hiány mutatkozott. Ez a probléma szerencsére megoldódott, az előttünk álló szezonban Gömöri Zoltán védi majd a Szentes kapuját.

Bozóki Zoltán, a csapat vezetőedzője a hét elején még nem tudta megmondani, hogy milyen kezdőcsapattal vágnak neki a szombati bajnokinak, de Gömöri helye betonbiztos. Rajta kívül Tóth György, Debreceni, Bordács, Balla, Pataki, Páger, Mihály és Stráma is ott lehet a pályán a kezdő sípszó pillanatában. Hogy milyen reményekkel vágnak neki a szezonnak? Nos, a mester szerint a legfontosabb, hogy saját maguk becsületéért küzdjenek minden mérkőzésen, folyamatosan gyűjtögessék a pontokat, és ne szakadjanak le közvetlen vetélytársaiktól. Ami a Kiszombor elleni összecsapást illeti, Bozóki szerint a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve már a pontszerzés is bravúrnak számítana, de ez nem jelenti azt, hogy eleve feltett kézzel lépnének pályára.

H. V.

2009. augusztus 14.

Éjszakai foci

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezi az éjszakai kispályás labdarúgó tornát. A Spartacus pályán augusztus 19-én, szerdán 20 órakor rúgják a bőrt a csapatok. Jelentkezni lehet augusztus 17-én, hétfőn 17 óráig a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében.

2009. augusztus 14.

Indulnak a programok

Nyílt nap a St. Jupát SE.-nél

A nyár végén újraindul a St. Jupát SE. programsorozata, most egy szombati nap helyett - a munkanap áthelyezés miatt - augusztus 30-án, vasárnap tartják meg az egyesület következő nyílt napját. A rendezvény részeként délelőtt a Gördülő generációk keretében kerékpározásra, délután túrakenuzásra és falmászásra várják az érdeklődőket az egyesület tagjai. A Gördülő generációk programsorozat 10 órakor indul a Dózsa-ház mellől, a kerékpártúrába bekapcsolódhatnak mindazok, akik már, illetve akik még tudnak biciklizni. Délután egy 6 méter magas műfalon lehet mászni, szakszerű biztosítással, illetve a túrakenuzáshoz biztosítanak kormányosokat és mentőmellényt. A nyílt nappal kapcsolatban bővebb információk találhatók a www. programok.jupat.hu inter-netes oldalon, illetve telefonon is lehet érdeklődni, a 06/20-321-1693-as telefonszámon.

Ősszel a Gurul a kamera projekt is beindul ismét, ehhez a St. Jupát SE. továbbra is várja a 16 és 30 év közötti jelentkezőket. Információkat a www.gurulakamera.extra.hu internetes oldalon találhatnak az érdeklődők.

Az elkészített film december közepén lesz bemutatva, és a Civil TV is vetíti.

2009. augusztus 14.

Szent László Lovas Klub

Két verseny között

Alul balról jobbra Babinszki Zsuzsa, mellette Bertók Ági, felül balra Török Nikolett, mellette Líbel NoémiKét verseny között a szokásos "karbantartás" folyik a Szent László Lovas Klub székhelyén, istállójában és a gyakorló-versenypályáján - mondja Babinszky Zsuzsa, a klub vezetője, edzője és mindenese. A lovaglás és a lovas-sport olyan elfoglaltság, ami rendszeres törődést igényel, hiszen a lovak szombat-vasárnap, ünnepnapokon is esznek, isznak, sőt muszáj őket megmozgatni, hogy egészségesek, edzettek és felkészültek legyenek akkor is, amikor a gazdájuk, vagy a rajtuk versenyzők szeretnék őket igénybe venni. A versenyekre való felkészülés - mint más sportolóknál - komoly edzéseket igényel, de nemcsak a versenyzőnek kell "fittnek" lennie, hanem a lovaknak is.

2009. augusztus 14.

Hőguta

Szőke nő megy állásinterjúra:
- Mennyi volt az évi fizetése?
- Ki az az Évi?

2009. augusztus 14.

Kis kukta

  • Pikáns tojásleves
  • Kapros bakonyi szelet
2009. augusztus 14.

Motor és kerékpárok a Kurcában

Alapos gyanú miatt ebben az évben is közös akcióval vizsgálták át a helyi rendőrkapitányság munkatársainak irányításával a szentesi tűzoltók a Kurca városi szakaszának medrét. Az augusztus 11-én, kedden elvégezett vizsgálat eredményes volt: 17 kerékpár, alkatrészek és egy motorkerékpár került elő a vízből.

Először a Dózsa háznál található móló környékén tapogatták végig a búvárok a folyómedret, ez szó szerint értendő a látási viszonyok miatt.

A Művelődési és Ifjúsági Ház mögött található kerékpáros hídnál 10 biciklire bukkantak. A csatornából kihalásztak egy bevásárlókocsit is, melyben még benne volt a 100 forintos pénzérme is. Az Eszperantó fahídnál pedig egy Simson Schwalbe motor került elő a Kurcából.

2009. augusztus 14.

Bíróság

Akadálymentesítik a szentesi városi bíróságot egy megyei program keretében, A beruházások összköltsége 144 millió forint. A TIOP támogatásával megvalósuló munkálatok során a szentesi mellett a makói és a hódmezővásárhelyi városi bíróság, a Csongrád Megyei Bíróság Cégbírósága és a Szegedi Munkaügyi Bíróság, valamint a Szegedi Városi Bíróság Perenkívüli és Végrehajtói Irodájának komplex rekonstrukcióját végzik el.

A munkálatok részeként parkolóhelyeket alakítanak ki, lifteket, emelőszerkezeteket építenek be, és a bejáratokat átalakítják.

2009. augusztus 14.

Családi események

Született: Mata Ferencnek és Malkócs Ibolyának Ferenc, Ráduly Attilának és Mátéffy Zsuzsannának Dénes Csaba, Horváth Bélának és Czakó Ágnesnek Ármin, Négyesi Ferencnek és Döme Tímeának Hanna Bianka, Balog Csabának és Kosik Mariannának Álmos, Rózsa Andrásnak és Duka Zsanettnek Alexandra Izabella nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gulyás János és Kása Mária, Fekete Gábor és Papp Erika, Kárászi Sándor és Répás Katalin.

Elhunyt: Móricz Antal, Justin János, Horváth Sándor, Kulcsár Sándor, Dukai Imréné Sipos Piroska, Farkas Péter, Tóth Ferenc, Murányi Imréné Lovas Margit, Sebestyén Tamás Gábor, Bálint Istvánné Felföldi Erzsébet, Bodor Illés.