2009. augusztus 14.

Személyi változások

Komplex csomaggal javítanának a kórház helyzetén

Nyolc újabb rezidensi állás betöltését, orvosok jelentkezését, átképzések támogatását szorgalmazza a Dr. Bugyi István Kórház vezetése Szirbik Imre polgármesterrel, országgyűlési képviselővel egyeztetve - erről tájékoztatta lapunkat dr. Baráth Lajos főigazgató, aki arról is beszámolt, hogy új orvos-igazgatója lett a közelmúltban az intézménynek.

Dr. Gyenes Ágota augusztus 1-jétől tölti be ezt a pozíciót, miután több évtizedes kórházi múlt után az előző orvos-igazgató, dr. Szalai László más elképzelései miatt távozott az intézményből.
- Kitűnő partnert és sebészt ismertem meg dr. Szalai Lászlóban - mondta a megbízott főigazgató, aki szakmai programjáról is beszélt: - Komoly feladat ma egy súlyponti kórház vezetése, különösen egy olyan intézményé, melynek olyan nagy hagyományú vezetői voltak, mint dr. Bugyi István. A professzor azt mondta: Jót, s jól tenni. Ez megadja azt a két fő elemet, melyet én is szem előtt tartottam programom elkészítésében, melynek három fő iránya van. Az egyik a folyamatosság, a végcélom kiegyensúlyozott szakmai, és hozzá kapcsolódó gazdálkodási tevékenység megteremtése. Másodsorban az intézmény jelenlegi helyzetéből kell kiindulni, és paradigmát kell váltani. Nem az adósság kezelésére szeretnék koncentrálni, hanem úgy akarom az intézményt vezetni, hogy akár abbahagyom a munkát hat hónap múlva, akár én vezetem tovább a kórházat, de folytatni kelljen a kezdeményezéseket - fejtette ki dr. Baráth Lajos, hangsúlyozva, hogy a fedezetalapú működés irányába kell tolni a gazdálkodást. Ennek értelmében havonta külön vizsgálni kell, hogy milyen bevételek és milyen költségek keletkeztek, és milyen a szaldó, mely nyilván mínuszos lesz az egészségügy közgazdasági-jogi környezete miatt. Július hónapban például 30 millió forinttal kapott kevesebb bevételt az intézmény az átlaghoz képest. Azonban ha mögé teszünk egy fedezethiányt megszüntető intézkedési tervet, és próbáljuk optimalizálni a fedezethiányt, akkor az eladósodásnak le kell lassulnia. Az adósságot le kell fagyasztani, ehhez pedig szigorított gazdálkodási rendszert kell kialakítani, a kiadásokat pedig optimalizálni kell.

A Dr. Bugyi István Kórház vezetője új típusú rendszert vezetett be, tervezik a teljesítményeket, a fekvő és járóbeteg ellátás esetében is. A program megvalósításába az osztályvezető főorvosokat is bevonta, ismerteti velük a rendelkezésre álló keretöszszeget, amelyeket optimálisan kell elosztani, természetesen annak tükrében, hogy a sürgősségi és az akut ellátást nem lehet korlátozni, viszont a programozható beavatkozások beosztását át kell gondolni. Ezeket az intézkedéseket próbálja kiegészíteni a feltőkésítési folyamatokkal, amelyet pályázatokkal lehet megvalósítani - sorolta az új program intézkedéseit dr. Baráth Lajos.

- Szirbik Imre polgármester is segítséget ajánlott az intézménynek, egy komplex csomagban gondolkodunk, amelyben kiemelt pont a humánerőforrás kérdése. Az orvosszakképző intézettől

8 rezidensi álláslehetőség meghirdetését kértük, a polgármester ígéretet tett, hogy egy-két orvos végleges letelepedésének érdekében lakást biztosítana. A komplex csomagban benne van az átképzések támogatása is, néhány kérdésben még egyeztetünk, beadtuk a terveket, melyhez a polgármester megpróbál költségvetési hátteret teremteni - említette a főigazgató, akinek tájékoztatása szerint a sürgősségi tömb bővítésének pályázata gőzerővel zajlik.

Folyamatban van a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, új pályázati projektmenedzser van. Időre el fog készülni a megvalósíthatósági tanulmány, az annak gerincét adó orvos-szakmai program és a fenntarthatósági tanulmány is.

- Több szakterületen van hiány a humánerőforrás tekintetében az intézményben, mint ahogyan ez általánosan igaz a magyar egészségügyre is. Van azonban előrelépés is, sikerült Makóról egy gyermekgyógyászt áthozni a szentesi kórházba. A sürgősségi betegellátás területén sem optimális a feltöltöttség, de a műszakokat tudjuk teljesíteni, zavartalan az ellátás, az orvosok azonban nagyon leterheltek. Minden intézet esetében kiemelt szakterület a balesetsebészet, a szakmai minimumfeltételnek megfelelően mindig olyan személyzet áll készenlétben, amely maximálisan el tudja látni feladatát, jól felkészült team áll a betegek rendelkezésére, és az elvárásoknak a szentesi kórház eleget tud tenni -fejtette ki a megbízott főigazgató annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett a balesetek száma, de biztosított a sürgősségi, a traumatológiai szakrendelésen és az osztályon lévő ellátás is.

Cseh-Lakos