2009. augusztus 14.

Lecsófesztivál

Elérkeztünk a 8. Hunor Coop lecsófesztiválhoz. Természetesen idén is családi fesztiválként jegyzi a névadó cég, ahova a O-tól a 110 éves korig mindenkit szeretettel várnak. Ez már hagyomány. És ha az, akkor azt folytatni is kell szeptember 4-én délutántól, amikor a hírverés elkezdődik, szeptember 5-én, szombat estig, jelenti ki Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. elnök igazgatója. Mint mondja, a helyszín változatlan, az Apponyi téri Kála áruház parkolója és környéke, a Rákóczi Ferenc utca és az abba torkolló kis utcák. A szervezők remélik, hogy a tavalyi nagyon szép nevezői és látogatói számot idén fölülmúlják, több 100 főző mellett több ezer nézőre számítanak.

A program: pénteken lovas kocsikkal, szekerekkel a Dobbantó Táncegyüttes végig megy a városban, és a település különböző pontjain toborozza az embereket. Hogy minél nagyobb legyen a hírverés, elkíséri őket a Városi Fúvószenekar is. A délután 6 órakor kezdődő megnyitót különböző rendezvények követik. A szalonnasütés este 9 órára van hirdetve, mondván, hogy a lecsót előétel gyanánt egy kis szalonnával elő kell készíteni. A tűzgyújtást követően föllép a Pom Pom, majd a Lajta L.A.M. szintetizátor zenekar és a latin-amerikai zenét megszólaltató La Bomba zenekar. A tűzzsonglőrök után a Murphy Band adja meg az igazi utcabál hangulatát.

Másnap, szombaton délelőtt 10 órakor a Városi Fúvószenekar zenés "ébresztőt" tart majd, különböző játékos gyerek- és felnőtt programok, árubemutatók, kóstolók várják az érdeklődőket. Mint ahogyan pénteken, így szombaton is igénybe lehet venni a Szent Jupát mászófalát, ahol mindenki számot adhat tudásáról, ügyességéről. Föllép a Városi Citerazenekar, a Lajta L.A.M. ütős zenekar, a Dobbantó Néptáncegyüttes, és amikor már közeledik az idő a lecsófőző tűzgyújtáshoz (15 órára tervezik), akkorára színpadra lép a 3+2 együttes. Mint hallottuk, két évvel ezelőtt óriási sikerük volt, most közkívánatra lépnek ismét színpadra Szentesen. Közben lesz szalontánc bemutató a Szilver TSE táncosaival, majd őket követik a sztárvendégek: Aradszky László, Mary Zsuzsi kápráztatja el a hallgatóságot. Az igazi nagy produkció, a Bon Bon együttes koncertje 8 órakor kezdődik. A koncert után divatbemutató lesz, majd a szokásos tűzijáték előtt hastáncosok forrósítják fel a levegőt.

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is hirdetnek versenyt, bár mint hallottuk, nem nagyon jelentkeznek a zsűribe. A több száz elkészített lecsót nincs az az ember, aki végigkóstolja. A nyertesek a vásárlási utalványok mellé arany, ezüst és bronzfakanalat kapnak jutalmul. Már gyűlnek a nevezések, jelentkezni a Hunor Coop kereskedelmi osztályán lehet telefonon vagy személyesen. A nevezési díj a tavalyihoz képest nem változott, a szalonnasütésre 2500 forintot kérnek, a lecsófőzéshez 7 ezer forintot. Adnak hozzá hagymát, kenyeret, paradicsomot, paprikát, főzőhelyet, padokat, asztalt.

- Eleinte a Hunor Coop családi napjának indult, úgy gondoltuk, hogy a dolgozóinkat megvendégeljük, akkor még 4-5 bográccsal főztünk - emlékezik vissza a korábbi rendezvényekre Mészáros Zoltán. - A vásárlóinkat is megvendégeltük. Ez óriási siker volt. Sokan jelezték, hogy ezt ki kellene bővíteni, azt mondták, csináljunk belőle egy igazi fesztivált. Akkor még mindez álomnak tűnt, de a harmadik után már elmondhatjuk, óriási tömegeket vonzott az egész. Családok, baráti társaságok neveznek, ez az a rendezvény, ahol mindenki mosolyog és vidám. Mára igazi fesztivállá nőtte ki magát, elmondhatjuk, már nemzetközivé is lett, hiszen az elmúlt évben sok külföldi is részt vett a rendezvényeinken. Csehországból, Erdélyből, a délvidékről állandó vendégeink vannak, visszatérnek az osztrákok, a németek, Amerikából, Norvégiából is jöttek vendégek. Mára Szentes büszkesége lett a fesztivál.

Az elnök vezérigazgató elmondja még, hogy sokan támogatják a rendezvényt, az önkormányzat mellett a legnagyobb szponzor a Dél KerTész, a cég adja a paprikát, a paradicsomot, a hagymát, a MetalCom tribünöket épít, a Fábián-sebestyéni Kinizsi 2000 Zrt. eszközökkel támogatja a fesztivált. A főzők pedig számtalan ötlettel állnak elő. Tavaly megjelentettek egy füzetet is (korlátolt számban még kapható), abban minden megtalálható, amit a lecsóról tudni kell. Milyen is az igazi lecsó? Cikkünk fölött olvashatják Cseh Lászlónak, a Hunor Coop Zrt. főszakácsának receptjét. Mindehhez jó étvágyat, jó szórakozást kívánunk!

(lovas)