2009. augusztus 14.

Dicső kort éltetnek

Földvárat építenének a Hunyadiak követői

Sokat lehet tanulni a múltból, vallják a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők Egyesületének tagjai. A szentesi csapatot alkotó 37 fiatal a XV. századi Magyarország harcászata és kultúrája iránt rajong, melyet rendezvényeken és tanórákon igyekeznek bemutatni, terjeszteni, s ha kellően kitartóak lesznek, talán egy itteni várban is.

Hatalmas, erős volt Magyarország a Hunyadiak korában, ráadásul sok írásos és tárgyi emlék maradt, indokolja Lázár Mihály, az egyesület elnöke és Sipka László alelnök, miért "szakosodtak" erre az időszakra. Azért csodálják a XV. századot, mert a mai ember számára is fontos értékeket hordozott. Szép és becsületes életet éltünk mi, magyarok akkoriban, mondják a megbeszélt találkozónkra korhű öltözékben érkező, s abban amúgy is szívesen és rendszeresen mutatkozó fiatalemberek. Huszonéves beszélgetőtársaim civilben a mai kor emberei, Mihály informatikus, László minőségügyi ellenőr, de bevallásuk szerint nehezen tudnak a Hunyadi-korból kiszakadni, újra és újra át akarják élni. A Visegrádi Palotajátékokon, a gyulai haditornász találkozón is állandó vendégek, de szerepeltek bemutatóval helyben is, így a Damó gyermeknapon, illetve a Bartha szakközépiskolában. A 2008-ban alakult egyesület a tavalyi, városi reneszánsz felvonuláson mutatkozott be itthon. A csapaton belül a fiatalabbakat a nagyobbak tiszteletére, összetartásra, rendezettségre, a drogok nélküli életre nevelik. Ezek betartása nélkül nem is lehetne balesetmentesen gyakorlatozni a fegyverekkel, jegyzik meg. Hierarchia szerint épül fel az egyesület: mindenki apródként kezdi, majd fegyvernök, zsoldos válhat belőle, azután következnek a tisztek, az alhadnagy, hadnagy. Döm-södi Zoltán személyében kancellárjuk is van, azaz ő a gazdasági vezető.

Afféle élő történelemkönyvként működnek, igyekeznek több profilból bemutatni a reneszánsz időszakát. Nyolc lánytól korabeli táncokat láthat közönségük, de tartanak iskolai órákat is. Tudásának, szemléletének átadása mellett az egyesület hosszabb távon földvárat szeretne építeni, s működtetni Csongrád és Szentes között. Több tízmilliós költsége lenne, s olyan építményt szeretnének, mely a mai biztonsági előírásoknak is megfelel. A pályázatok közti eligazodásban a polgármesteri hivatalból Virág Olga a patrónusuk, de muszáj további szponzorokat is keresniük, s bíznak benne, pár éven belül turistacsalogató érdekesség válhat a földvárból. Adódik a kérdés: miért éppen itt épülne vár, s van-e tradíciója városunkban a történelmi famíliának? A hagyományőrzők utánanéztek: Hunyadi János Szenteshez annyiban kötődik, hogy megszerezte birtokának, megadóztatta, végül adományul adta kancellárjának. Azonban a fiúk érveik közé sorolják, hogy nálunk a hagyományőrzésnek is hagyománya van, sok haditornászt találni a városban. Ha lenne vára, Szentes ezen a téren is megmutathatná, mit tud.

Addig is, készülnek egész napos szentesi rendezvényükre. Még idén tervezik megvalósítani, ekkor egyedülálló módon egész csatajelenetet, lovas íjászatot, táncokat is bemutatnak majd, valamint kopjatörést. Erről azt árulják el a fiúk, az ellenfelek célja a hosszú lándzsával, szemből egymásnak lovagolva leteríteni a másikat, ez a vértesek korának lovagi szórakozása volt. "Mi is vérteződünk", mondják a hagyományőrzők, hiszen komoly rákészülést igényel ez a próba, mely ismerős lehet kalandfilmekből is. Felkészülésüket Vida Csaba segíti lovakkal.

Az egyesület tagjai Bereklaposon és a Spartacus pályán gyakorlatoznak, utóbbin szerdán és pénteken délután 5-7 óra között várják a bátor jelentkezőket is soraikba.

Darók József