2009. augusztus 14.

Több a munkanélküli

Állásbörzét szerveznek, munkavállalók felvételét támogatják

Nemcsak Magyarországon, hanem Szentesen és térségében is érződik a világgazdasági válság hatása. Annak ellenére, hogy környékünkön csak egy-két nagyvállalat működik, és inkább mikro-kisvállalkozások jellemzik a térséget, növekszik a munkanélküliek száma. Az a klasszikus, nagyarányú létszámleépítés, amiről például a Dunántúl esetében lehet hallani, szerencsére nem érintett bennünket.

A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ szentesi kirendeltség-vezetőjének, Tonnes Zsoltnak a tájékoztatása szerint nagy arányú létszámleépítés nem volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor a munkanélküliek száma, az elmúlt év hasonló időszakához képest két-háromszáz fővel magasabb. Jelenleg 2100-2200 fő között mozog a regisztrált álláskeresők száma, de a növekedésben a pályakezdő fiatalok száma is megjelenik. A kirendeltség munkatársai azoknak is ajánlják, hogy regisztráljanak álláskeresőként, akik idén végeztek a középiskolában és még nem értesültek a felvételijük eredményéről.

Tonnes Zsolt elmondta: Minden szakterületen, szakmában magasabb az álláskeresők száma, mint a munka-erőpiaci kereslet. Ennyire kevés állás lehetőség jó pár évre visszamenően nem volt. Olyan munkanélküliek is vannak, akiket néhány évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt küldtek el munkahelyükről.

- Az ötven év feletti korcsoport kifejezetten hátrányos helyzetben van. Éppen ezért szervezünk a pályakezdőknek és az 50 év felettieknek állásbörzét augusztus 27-én, amely egyben képzési börze is lesz. Az érdeklődők a rendezvényen és a kirendeltségen ügyfélfogadási időben tájékoztatást kaphatnak az ősszel induló képzési, támogatási lehetőségekről is - beszélt az állásbörzéről a kirendeltség-vezető, aki kitért arra is, hogy azoknak a munkáltatóknak is ajánlanak támogatási formát, akik szeretnének újabb munkavállalókat foglalkoztatni. A TÁMOP 1.1.2. program keretében ugyanis szeptember 1-től december 31-ig teljes bérköltség-átvállalást tudnak biztosítani az újonnan foglalkoztatottak esetében az ilyen cégek, vállalkozások számára, ami azt jelenti, hogy ha felvesznek egy álláskeresőt, akkor annak bérét és járulékát is átvállalja a munkaügyi kirendeltség az említett négy hónapra, így gyakorlatilag ingyen munkaerőt kap a munkáltató.

Ezen kívül továbbra is lehetőség van a hagyományos támogatási eszközök igénybevételére, például a bértámogatásra. Ennek keretében a bér- és járulékok összegének 50 százalékát átvállalja a kirendeltség maximálisan 1 éves időtartamban. A TÁMOP 1.1.2. program keretében képzéseket is szerveznek idén őszre, illetve a jövő év elejére. Indítanak biztonsági őr, CNC-forgá-csoló, élelmiszer és vegyiáru eladó, hegesztő, könnyűgép-kezelő és raktárgazdálkodó, pénzügyi-számviteli ügyintéző, szakács, szoftverüzemeltető, vendéglátó-eladó, valamint alapfokú és angol nyelvi tanfolyamot. Ezen tanfolyamokról is lehet érdeklődni a kirendeltségen.

Cseh-Lakos