2009. augusztus 14.

A Kurca vízminősége (2.)

A képviselő-testület ülésén elhangzott: a jogi helyzet rendezése egy ponton mindenféleképpen fontos lenne a felek számára. Mégpedig: az ATIKÖVI-ZIG kötelességei közé kerüljön be az, hogy a víz oxigéntartalmát is biztosítani kell valamilyen szinten.

Szűcs Lajos alpolgármester szólt arról, hogy a Malatech Water Kft. bio-remedációs vizsgálatot végzett, a megállapítások szerepel: "A bioremedációs kezelés hatására jól észlelhető mértékben csökkent az iszapréteg vastagsága, jelenleg kevésbé bűzös és a folyamatok visszafordultak. Az előző kezelés óta eltelt időben nem jelentkeztek halpusztulások, elmaradt az azt megelőző években jellemző rucaöröm- és hínárburjánzás is." Végső soron azt állapították meg, hogy a kezelést folytatni kell 2009-ben is.

Törőcsik Zoltán elmondta, annakidején öntöző agronómusként bármikor vizsgálták a Körösökből betáplált vizet, a szennyvizek máshonnan lecsorogtak. Akkor bárkit perelhettek volna. Ma a Kurca tisztább, környezete szebb lett. A képviselő elismerte, hogy az elmúlt 10 évben végbement tisztítás, iszapkotrás eredményes volt. Aztán még hozzáfűzte mondandójához: a költségvetésben tervezni kell a parkrendezésre.

Horváth István is egyetértett azzal, hogy a helyzet sokkal jobb, mint 10 évvel ezelőtt volt. Mint mondta, a jogi háttérrel kapcsolatban vannak problémák, hogy a befolyó bírságok megoszlása az állami költségvetés és helyi szervek között optimális legyen. A szennyezések irritálják, különösen akkor, amikor a város sokat költött a Kurca revitalizálására. A Pálmások Szövetsége azzal a határozati javaslattal él, hogy a képviselő-testület kérje fel az országgyűlési képviselőket, hogy azokat a szükséges jogszabályi módosításokat, amelyek a helyzet javítását és a probléma megoldását segítik, könnyítik, próbálják keresztülvinni a törvényhozáson.

Kozák János a problémát két intézkedési síkra bontaná. Van egy helyi probléma, amit a városban kell megoldani és van egy komolyabb szintű, a jogi háttér rendezése. Felhívta a figyelmét az országgyűlési képviselőknek, Szirbik Imrének és Farkas Sándornak, hogy ebben a kérdésben lobbizni kell. A pénzügyi bizottság elnöke a jogi háttérnél alapvető problémának azt látja, hogy a célokat 50 évvel ezelőtt határozták meg. Első helyre helyezi a turisztikát, az esztétikát és csak utána jöhet a többi dolog. Kijelentette: ha a módosítást elfogadtatják, akkor kötelessége lesz a vízügyi igazgatóságnak az oldott oxigénszintet egy határérték alá nem engedi. Ezt csak országos szinten lehet rendezni.

Dr. Demeter Attila elmondta, ha valaki megmozgatja az iszapot, akkor a 24D szermaradvány még mindig előjöhet. A képviselőt nem nyugtatja meg, hogy csökken az iszapréteg. Ha valaki fenékművelést végez a Kurcán, az szembe találja magát a vegyszermaradványokkal, ami tartóssá vált, érvelt a jogi és ügyrendi bizottság vezetője, majd hozzáfűzte: a környezetvédelmi törvény kimondja, hogy ha valaki a vizet szennyezi, akkor jogszabályba ütköző cselekedet követ el. Állampolgári jogon Horváth István megteheti a feljelentést, ha tudja, hol viszik be a szennyező anyagot. Tisztába kell tenni az állam tulajdonában levő művek vagyonkezelési kérdését. Ha ebben tudnak lépni, akkor megszűnnek azok az anomáliák, amelyeket a képviselőtársak felvetettek.

Móra József kitért arra, hogy amikor megépítették a szennyvízcsatorna hálózatot Szentesen, talajterhelési díjat vetettek ki azokra, akik nem csatlakoznak rá. Jó néhány olyan háztartás van ma is, ahol nem kötöttek rá a központi szennyvízhálózatra, hanem a derítőket, ülepítőket használják, amelynek az a következménye, hogy hajnalban kiürítik a csapadékvíz-elvezető csatornába, ami belemosódik a Kurcába. A város a vízszennyezési bírság 30 százalékát teheti el.

- A Kurca egy geológiai anomália, mert jóval magasabban van a fenékszintje, mint a Tiszának a nulla szintje - folytatta a képviselő. - Ha a nyári időszakot veszik figyelembe, amikor a tiszai vízállás Mindszentnél mínusz 2-3 méter, akkor a Kurcában nyáron nem maradna víz, ha ezek a művek nem volnának rajta, amelyek a vízvisszatartást szolgálják. A Kurca fenékszintje Mindszentnél 59 centiméterrel magasabban van, mint a Tisza nulla szintje. A Kurca vízminőségét az üzemeltető tudja meghatározni. Nyáron csak szivattyús üzemmódban biztosítható a frissítő víz, ami pénzbe kerül. Célszerű-e különféle szervezetek működését finanszírozni vagy közvetlen ilyen beavatkozásokat kellene finanszírozni? El kellene dönteni, hogy azt szeretnék-e, hogy a csatornahálózat egységes kezelésben, tulajdonban legyen, vagy minden csatornaszakasznak más és más az üzemeltetője - említette Móra József.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: 15 évvel ezelőtt a Kurcába szinte nem volt víz, büdös volt. 1996-98 között olyan munkát végeztek közösen, aminek az eredménye látható. Egyetértett Kozák János képviselővel, hogy határolják el egymástól, hogy mi az önkormányzat feladata, milyen kötelességei vannak. A vízgazdálkodás területén vannak szervezetek, amelyeknek vannak jogszabályi feladatai. Ezen kívül, ha vannak gondok, az az önkormányzaté. Az önkormányzat magára vállalt olyasmit is, amit nem kellett volna, de helyi közügynek érzett. Egy szakértői bizottság megpróbálja összehozni, hogy mit képviseljenek.

Lovas József