2009. augusztus 14.

Rendszámok a tetőn

Talán akad olyan hely is, ahol kolbászból van a kerítés, Német Imre szentesi gyűjtő udvarán viszont autórendszámok borítják a melléképületek falát és tetejét.

Már a kapuból észrevehető a férfi Kishát utcai házának udvarán a rendszámok rengetege. Pedig ez még csak kevesebb, mint a fele a 4 és fél ezer darabos kollekciójának. A többit polcon vagy bedobozolva tárolja a gyűjtő, akit először 13 éve, egy filmben látott, színes táblákkal borított fal bűvölt el. Akkor még álmodni sem merte, hogy neki is lesz amerikai rendszáma. Túlnyomórészt persze, országszerte MÉH-telepeken beszerzett hazai darabok vannak birtokában, de tud szolgálni az érdeklődőnek becsesebb példányokkal is.

Garázsa belső falán mutatja meg az időjárástól védett kincseit: interneten rendelt osztrák, francia, indonéz táblákat, de van itt háború utáni magyar, cirill-betűs, és jugoszláv katonai járműről származó rendszám is, utóbbi igencsak hadviselt állapotban, s néhány amerikai állam, köztük New York, Oregon, Florida is képviseli magát. Akad, ami vasdarabnak tűnik, de pecsétje árulkodik: II. világháborús német járműről való.

A szomszédos fészer az eddigieknél is impozánsabb látványt nyújt, itt aztán tényleg tele a fal rendszámokkal, de még a tető is. Ebből is látszik, Német Imre sok időt és energiát öl ebbe a hobbiba. A földön ott várják a restaurálásra váró darabok, maga egyengeti, vagy akár festi le a sérült lemezeket, minthogy többségéhez ilyen állapotban jut hozzá.

Az autókhoz való vonzódása más formában is jelen van életében: munkagépen dolgozik, azt mondja, szereti ha berreg alatta valami. Régebben sofőrként is kéregetett használt rendszámot a tulajdonosaiktól. Sokan nem szívesen válnak meg az ereklyétől, félnek is, hogy esetleg visszaél vele. Manapság már le kell adniuk a forgalomból kivont azonosító táblákat az autósoknak, így Imre csak a régebbiekre pályázhat. Ha lemezként veszi, 2-300 forintért jut hozzá kilójához, a neten azért hú-zósabb árak vannak, darabjáért ezer forintról indulva. Egészen a közelmúltig csak ő és a családja gyönyörködött a gyűjteményben, egy felhívás nyomán lépett vele Imre a nyilvánosság elé.

Gyarapításával továbbra sem hagy fel, de egy ideje a mennyiség helyett a minőségre hajt. Álma, hogy mind az 50 amerikai államban használt rendszámból kerüljön a kollekciójába, bár lassan a garázs faláról már le kell, hogy kerüljenek a hiányos öltözetű lányok képei, jegyzi meg mosolyogva.

Darók József