2009. augusztus 14.

Súlyosbodó és szigorodó büntetések

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság egy csongrádi férfi ellen, aki a szentesi kórház pszichiátriai osztályára való felvételhez szükséges orvosi vizsgálat közben szájba rúgta az őt vizsgáló doktornőt, majd később rátámadt az egyik ápolóra, egy másik ápolónak pedig az ujját törte el. A férfi ellen két rendbeli, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt indult nyomozás.

Egy horgásztól lopták el gyakorlatilag az összes okiratát néhány nappal ezelőtt. A férfi az egyik horgásztóra érkezett pecázni, ám gépkocsiját elfelejtette lezárni, és az utastérben lévő tárcáját ismeretlen tettes elvitte. Körülbelül kilenc-tíz személyes iratnak kelt lába, amelyek pótlása súlyos ezrekbe kerül majd a sértettnek.
Baromfikat loptak az elmúlt hétvégén, vasárnapra virradóra egy nagyhegyi tanyából, de ugyanezen a napon a Wesselényi utcában is tolvaj járt, innen 60 darab értékes, gyűrűzött versenygalamb tűnt el. A minősített, kiállításokon is bemutatott galambok értéke mintegy 400 ezer forint.

Augusztus 10-i hatállyal változott, szigorodott a büntetőeljárásról szóló törvény néhány paragrafusa, és súlyosbodtak egyes büntetési tételek is. Az eddigiekkel szemben változás az, hogy mostantól nem bocsátható feltételes szabadságra az az elítélt, aki többszörösen erőszakos visszaesőként, három alkalommal személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el. Ilyen például a testi sértés, a rablás, az önbíráskodás, a személyes szabadság megsértése vagy az erőszakos közösülés, hogy csak néhány esetet ragadjunk ki a törvény által részletesen meghatározott cselekmények közül. Azok a személyek sem bocsáthatók feltételes szabadságra, akik nem kezdik meg a kijelölt időpontban a rájuk kirótt szabadságvesztés letöltését a meghatározott büntetés-végrehajtási intézetben.

Változott a büntetési tétel azoknál az erőszakos behatolásoknál, mellyel magánlaksértést követ el a betörő. Ilyen esetben a korábbi három év helyett mostantól öt éves letöltendő szabadságvesztéssel is büntethető lesz a tettes.

Nem büntethető ugyanakkor az, aki jogos önvédelemből, az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindultságból túllépi. Az sem lesz büntethető az új jogszabályok szerint, aki saját vagy mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelemi eszközt alkalmaz, ha az az emberi élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá, ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.

A Büntető Törvénykönyvben további változások is várhatóak, ezek 2010. január elsejei hatállyal lépnek érvénybe.

H. V.