2009. augusztus 14.

A városban járt a Virágos Magyarországért verseny zsűrije

1994-ben az Országos Idegenforgalmi Hivatal, a Belügyminisztérium és a különböző szakmai szervezetek együttműködésével hazánkban is kihirdették a Virágos Magyarországért elnevezésű versenyt. A hazai verseny igen jelentős és népszerű, évente körülbelül 350-400 település vesz részt rajta, város és falu kategóriában.

Szentes először 1996-ban nevezett, tehát több mint tíz éve vesz részt sikeresen a virágosítási, környezetszépítési és környezetvédelmi megmérettetésen. 2006-ban a zsűri Ezüst Diplomát adományozott a városnak.

A folyamatos településfejlődésnek köszönhetően az idén a verseny fő zsűrije személyesen értékelte a városunkban végzett környezetszépítő munkát.

Szakmai látogatásuk során a Virágos Magyarországért zsűrijét Szirbik Imre polgármester tájékoztatta a közelmúltban végzett és a folyamatban lévő beruházásokról, valamint a további nagyszabású tervekről. A tájékoztató után Baloghné Berezvai Csilla főkertész - a majd egy napig tartó szemle során - mutatta be Szentest a zsűrinek. A bíráló bizottság egy értékelési kritérium kivételével, a maximális pontszámmal értékelte a városképet - épített és természeti környezetet -, valamint a környezetvédelem és az infrastruktúra kiépítése terén végzett munkákat.

A magánházak környezetének minősítése során a zsűri tagjai úgy ítélték meg a házak előtti zöldfelületek ápoltságát, hogy azok hagynak némi kifogásolni valót maguk után.

Ezért az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy segítse a versenyben a várost azzal, hogy sűrűbben gondozzák a zöldfelületeket, jobban ügyelnek a tisztaságra, rendezettségre. Ehhez nem kell más, csak egy kis odafigyelés. Segítsenek a környezetükben élő idős, beteg vagy rokkant embertársunknak rendben tartani a közterületi zöldfelületeket. Jelezzék a közterület-felügyelet munkatársainak vagy a főkertésznek, ha elhanyagolt területet észlelnek. A megromlott egészségi állapotú ingatlantulajdonosoknak - a közcélú munkaprogram keretében - a város vezetése is minden tőle telhető segítséget megad.

Köszönik azoknak a lakosoknak, civil szervezeteknek, intézményeknek és vállalkozásoknak a munkáját, akik eddig is sokat tettek és tesznek környezetük szépítése érdekében.

Cselekedjünk együtt annak érdekében, hogy városunk a közeljövőben méltón képviselhesse országunkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.