2009. augusztus 14.

Kevés termés, alacsony ár

A fő nyári betakarítású növény, a búza aratásán már túl vannak, a második helyre felfutó, és egyre nagyobb területet elfoglaló repce aratása is befejeződött, tudtuk meg Szarvas Páltól, a TERRA-COOP Kft. ügyvezetőjétől. Aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy most kezdték el az olajretek aratását, amit ez évtől termelnek Nyugat-európai exportra, vetőmagcéllal.

Milyen az idei termés? A hírekből azt olvashatjuk, hogy az előzetes országos átlag 3,8 tonna búzából, repcéből pedig 2,1 tonna hektáronként. Tovább böngészve az adatok között megtudhatjuk, hogy a megyei átlag az országos alatt van. Városi adat ugyan még nem áll a rendelkezésre, az ügyvezető úgy gondolja, Szentesen (és környékén) picit a megyei átlag fölötti eredményt értek el a gazdák, gazdaságok.

- Egy különleges év a mostani, bár azt szoktuk mondani, hogy minden év különleges valamiért a mezőgazdaságban. Idén az aszály és a hőségnapok korán jelentkeztek. Március második felétől jó hatvan napig alig volt eső. Nem volt értékes csapadék, és ez különösen az őszi vetésű növények terméseredményére nyomta rá a bélyegét. Tavasszal, ha valaki nem elég gondosan végezte el a talajmunkát, ott kelési problémák jelentkeztek, annyira gyorsan száradtak a földek. A nagyobb esők aratásra jöttek meg, ami már nem használt, inkább ártott, úgy a minőségnek, mint a mennyiségnek egyaránt - mondta el Szarvas Pál, majd így folytatta:

A búza tekintetében kedvezőtlen ez az év. Az a furcsaság állt elő, hogy a piaci árak nem követik azt a tendenciát, hogy ha kevés a termés, akkor az árak emelkednek, idén a kevés termés ellenére az árak tovább esnek. Ez a búza mellett a repcére is vonatkozik. A tavalyi évhez képest 30 százalékkal alacsonyabbak az árak.

A mennyiségre vonatkozóan az ügyvezető így fogalmazott: - 30-40 százalékkal kevesebb a termés. Minőség tekintetében nagy a szóródás, hogy csak a saját üzememet mondjam, a 3 tonnától a 9 tonnáig fordultak elő fajta- és táblaátlagok. Annak a táblának, amely 9,2 tonnát adott, annak mintegy 90 százalékát öntöztük. Ott, ahol érési állapotban csapadékot kapott a búza, nem is keveset, többször megázott, ennek következtében a minőségi mutatók romlottak. Romlottak, a fehérje és a sikérmutatók is, és főleg romlottak az úgynevezett esésszámok, a sütőipari értékre kiható mutatók. Ennek ellenére vannak jó minőségű búzák, a közepes minőségből viszonylag kevés van, és elég sok a gyenge, takarmányminőségű búza. A piacon meglepő módon elsősorban a takarmánybúzát keresték és kezdték vásárolni, az a sanda gyanúm, hogy további eladásra, élelmezési célra.

- Sújtják, nem sújtják a mezőgazdaságban dolgozókat? Mi a véleménye az anynyira vitatott SPS-ről?

- Eddig a területalapú támogatások részben termeléshez voltak kötve. És miután a világkereskedelmi szabályok nem engedik, hogy támogatással történjen az export, az unió elhatározta, hogy a termelést nem fogja támogatni, de fönntartja a termelőfarmerek támogatási szintjét, ahol alapul vesznek egy múltbéli bázisidőszakot, azt a támogatást, amit abban az időben a farm kapott, azt megkapja, anélkül, hogy vizsgálnák, milyen termelőtevékenységet folytat. Nem kötelező a termelőtevékenység, viszont egy dolog igen: kötelező az általa használt területen gyom- és kártevőktől mentesen, kör-nyezetkímélő módon gazdálkodni. Ha ennek eleget tesz, akkor a múltbéli támogatáshoz hasonló megfelelő összeget kapja a mezőgazdasági termelő. A problémát az okozza, hogy az új, úgynevezett kombinált rendszerben lehetőség nyílik a használt földdel arányos támogatás részbeni átcsoportosítására az állattartók számára. A jelenlegi kormány ezt tervezi. Azok a mezőgazdasági termelők, akik állattenyésztéssel nem, vagy alig foglalkoznak, azok úgy érzik, hogy számukra ez hátrányos. Az állattenyésztéssel foglalkozók számára ez valószínű, hogy előnyösebb lenne.

- A Magosz és a Gazdakörök mégis tiltakoznak?

- Főként azért, mert sok földtulajdonosnak bérbe van adva a földje, és nem látják biztosítva, hogyha azokat visszakérik, és földhasználókká válnak, akkor visszakapják-e azt az arányos támogatást, ami őket megilletné. Erre a kormány sem vállal garanciát. A Parlament döntött ebben, azonban a köztársasági elnök nem hirdette ki, hanem az Alkotmánybíróság elé utalta. Ez utóbbi pedig hosszú idő óta nem dönt e-kérdésben.

- A jövőt illetően lát-e valamilyen javulást a mezőgazdaságban?

- A termelők jövedelmezősége cikk-cakkban van, nagy mértékben függ az adott év időjárásától és a piaci viszonyoktól. Az elmúlt év aránylag jó év volt, az idei úgy látszik gyenge lesz. Viszont a termelés alapjai, az eszközök korszerűsége, az eszközökkel való ellátottság évről évre javul, egyre több mezőgazdasági gépet vásárolnak a farmerek, több mezőgazdasági vállalkozó bővíti a gépparkját uniós támogatással. Ez az év megerősített bennünket abban, hogy a magyar Alföldön nagy jelentősége lenne a vízutánpótlásnak, a víztakarékos eljárásoknak. Nagyon fontos lenne központi programokkal az öntözési tevékenység kiterjesztése, az állami főerőművek korszerűsítésére.

Lovas József