2009. augusztus 14.

Sorozatos katasztrófa érte a várost

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. aug. 8-án Dobosy Lajos kormányzó alispán kinevezte Basa Józsefet Szentes polgármesterévé. A városi tisztikar összeállítása nehezen haladt.

85 éve, 1914. aug. 8-án a Szentesi Ellenőr című újság - a helyi lapok közül egyedül - szót emelt a háború értelmetlensége ellen. A lapot elkobozták; dr. Lánczi Simon Pál lapszerkesztő ellen bűnvádi eljárás indult hatóság elleni izgatás és fegyveres erő elleni vétség címén.

160 éve, 1849. aug. 9-én a honvédsereg Temesvárnál döntő vereséget szenvedett.

140 éve, 1869. aug. 9-én a városi közgyűlés elhatározta egy IV osztályos polgári fiúiskola és II osztályos leánytanoda felállítását.

85 éve, 1914. aug. 9-én a kereskedelemügyi miniszter a háború tartamára felfüggesztette a vasárnapi munkaszünetet az iparban és a kereskedelemben.

100 éve, 1909. aug. 13-án Szentes nagykirálysági határrészén leszállt a Donau nevű katonai léghajó, amely az örkényi táborból indult útra.

65 éve, 1944. aug. 13. A hónap folyamán a szentesi cigányzenészek több alkalommal térzenét adtak a bombakárosultak javára. Az első bemutatóra aug. 13-án délután került sor a Kossuth téren. A térzenét a városban élő mintegy 30 cigányzenészből alakított egyesített zenekar adta, Baktai János és Lehota Lajos cigányprímások vezetésével.

30 éve, 1979. aug. 13-18. Szentesen rendezték meg az "Olajos Kupa" elnevezésű labdarúgótornát. A versenyen Makó, Hódmezővásárhely, Szeged és a szegedi járás, a megyei válogatott, valamint Szentes és Csongrád serdülő sportolói vettek részt.

30 éve, 1979. augusztus folyamán a MÁV szentesi csomópontján belül megkezdte működését a Szentes Körzeti Üzemfőnökség. Az új szervezeti egységhez 17 állomás és két vontatási telep tartozik; a dolgozók száma megközelíti az ezer főt; vezetője Borsi István.

95 éve, 1904 augusztusában Juhász Gyula költő hosszabb ideig Szentesen időzött édesanyjának nővérénél. Innen írt levelet Kosztolányi Dezsőhöz: "Már jó ideje Szentesen vagyok, tusculánumban (magányos békés hely, menedék), egy park közepén, nyíló rózsák, virító szőlők, suttogó nyárfák társaságában. Életem legszebb - sőt talán boldog napjaim közé számítom ezeket, de máris elfog, itt is meglátogat az őszi sejtés, mely a nyárfák esti beszélgetéséből kihallik."

270 éve, 1739 - A nyár folyamán Szentesen a pestisjárvány a korábbinál fokozottabb mértékben folytatódott. Előfordult, hogy a halottak száma 90-re is fölment naponta. A lakosság félelmét fokozta, hogy a pestis augusztusban Pápai Ferenc református lelkészt is elragadta, egymást követő utódait - Czeglédi Keglevitz András és Ha-rsányi György lelkészeket - pedig októberben, s a rákövetkező hónapokban vitte el a járvány. Az év folyamán a pestisben elhaltak száma elérte az 1099 főt. A járvány még el sem múlt, amikor a szentesi határ legnagyobb részét elöntötte az árvíz, aminek következtében szántani és vetni alig lehetett.

245 éve, 1764-ben, Gaál István lelkész idején szervezte meg a szentesi református egyház a második lelkészi állást, amelyre Nagy Mihályt választották meg, aki 1775-ig szolgált Szentesen.

235 éve, 1774-ben Szigethi István plébános (1763-1778) megkezdte a Szent Anna egyházközség Historia Do-musának vezetését. Leírásában visszatekintett az 1740-es évek közepéig. Ekkor kezdődött el az a jogi processus, melynek végén a templomot elvették a reformátusoktól, és átadták a katolikusok használatába. - A templomleltár szerint a Szent Anna templomban van: egy 6 változatos, tremolós orgona, egy kőlábazatú keresztelőkút, négy harang, egy toronyóra.

Összeállította:
Labádi Lajos