2009. augusztus 14.

Ingyenes a kukacsere

Fél mázsa hulladék hagyható ott a szeméttelepen

A hatályos helyi szabályozás szerint a városellátó intézmény minden olyan családi házas ügyfelének, akinél a hulladékszállítási szerződés rendezett, és rendszeresen fizetik a szemétszállítási díjat, az első alkalommal térítésmentesen biztosít szabványos hulladékgyűjtő edényzetet. Évente egyszer lehetősége van arra is a lakosoknak, hogy 500 kilogrammnyi hulladékot helyezzenek el a szeméttelepen.

Ha egy családi házas ügyfél nagyobb térfogatú tárolóedényre szeretné cserélni a házánál lévő kukát, akkor először a szerződését kell módosítania a polgármesteri hivatal udvarán lévő intézmény ügyfélszolgálatán. Majd ennek megfelelően cserélik az igényelt méretűre a gyűjtőedényt a városháza udvarában, vagy a városellátó intézmény berekháti telephelyén, a Vásárhelyi úton a fénysorompó után.

A képviselő-testület rendelete alapján évente egy alkalommal a lakosoknak arra is van lehetőségük, hogy személyenként 500 kilogramm hulladékot díjmentesen vigyenek a szeméttelepre. - Tudni kell ennek a lehetőségnek a szabályozásáról, hogy személyiigazolvány szám alapján történik a nyilvántartás. Amennyiben az 500 kilogrammot meghaladja a hulladék mennyisége, a megszabott mértéket meghaladó súlyt ki kell fizetni. A nyilvántartás nem teszi lehetővé, hogy valaki kétszer 250 kilogrammot vigyen ki a hulladéklerakó telepre - ismertette a feltételeket Kiss Ferenc, a városellátó intézmény munkatársa.

Személyenként lehet igénybe venni ennek a mennyiségnek a lerakását, melybe nem tarozik bele a zöld hulladék és az építési törmelék sem. Az ilyen jellegű szemét esetében fordulónként 1 köbméternyit nem kell kifizetni, ami körülbelül egy személyautó utánfutónyi mennyiség az építési törmelék esetében. Így ha valaki otthon felújítja lakását, akkor nem kell felhasználni az 500 kilogrammos szabályozott mennyiséget.

- A zöld hulladékokért, azaz a fagallyért, a fűért és a falevélért sem kell fizetni a komposztálóban akkor, ha a mennyiség egy köbméter alatt van. A veszélyes hulladékot, tehát a vegyszereket, valamint az elektronikai készülékeket nem lehet kivinni a szeméttelepre, ahol viszont a gépjárművek gumiabroncsát díjmentesen ott lehet hagyni. A veszélyes hulladékot évente két alkalommal akciószerűen gyűjtjük, a lomtalanítást megelőző időszakban - mondta el Kiss Ferenc.

Cseh-Lakos