2009. augusztus 14.

Kis kukta

Pikáns tojásleves

Hozzávalók: 3 kanál olaj, 2-3 kanál liszt, 1 kk. kömény, kiskanál őrölt paprika, ételízesítő, 1 nagy csipet bors, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 6 db tojás, pirított zsemlekocka vagy bolti levesgyöngy.

Elkészítése: Az olajjal és a liszttel barna színű rántást készítünk, fél időben belekeverjük a reszelt fokhagymát. Lehúzzuk a lángról, és belekeverjük az őrölt paprikát. 1,2 liter vízzel öntsük fel és fűszerezzük. 3 tojást kicsit keverjünk össze (nem kell felverni) 1 pohárban és lassan, enyhén keverve engedjük bele a levesbe. A maradék 3 tojást kicsi merőkanálba tesszük egyesével és beleengedjük a levesbe. 5-10 másodpercig tartsuk a merőkanállal a levesben, majd fordítsuk ki. Így 3 egész tojás lesz a levesben. A tányérba merjük ki és a tetejére fokhagymával bedörzsölt pirított zsemlekockát rakunk.

Kapros bakonyi szelet

Hozzávalók: 12 kis szelet sertésszűz vagy 8 szelet sertéskaraj, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 cs. friss kapor, olívaolaj a sütéshez, 4 dkg liszt.

Elkészítése: A hússzeleteket gyengén ütögessük meg, sózzuk meg, és kevés olajon süssük puhára. A finomra vágott hagymát a sütőzsírban pirítsuk üvegesre. A gombát mossuk meg és vágjuk cikkekre vagy kockákra, majd dobjuk rá a hagymára és pirítsuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, engedjük fel vízzel, ízesítsük sóval és főzzük össze. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, ezzel sűrítsük be a gombamártást. A kaprot mossuk meg, vágjuk össze, tegyük a mártásba és forraljuk össze. A húst a mártásban melegítsük újra és galuskakörettel tálaljuk.