2009. augusztus 14.

Hosszú élet a Nagyhegyen

Városunk legidősebb lakója, Antalfi Imréné, Lídia a nagyhegyi városrészben élte le egész eddigi életét. Százegyedik születésnapját augusztus 12-én töltötte be.

Itt is fáj, ott is fáj, panaszkodik Lídia néni, de hozzáfűzi: muszáj tűrni. Ennek hallatán az egy virágcsokorral és a város ajándékával érkező Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő jobb egészséget, hosszú életet kívánt az ünnepeltnek.

Lídia néni egészen 80 éves koráig aktív volt, kijárt a kertbe tenni-venni, de manapság - mindenhol jelentkező fájdalmai ellenére - sem fekszik egész nap ágyban. Néha a kapuban szemlélődik, esténként megnézi a tévében a híreket, szereti a szórakoztató műsorokat. Kisebb dolgokat megcsinál maga körül, így a fekhelyét is ő rendezgeti el, árulja el lánya. Kun Ferencné a férjével 40 éve lakik itt a mamával.

Lídia néni naponta két kávét iszik, igaz, csak fél adagokat, ezen kívül sok tejet fogyaszt, kedveli a gyümölcslevest, és a zöldbablevest. - Nem válogatok, de az a baj, hogy kimentek a fogaim, az utolsót óvom, mert nagy segítségemre van, jegyezte meg a legidősebb polgár. A több mint egy évszázadot a Nagyhegyen élte le. - Itt születtem, s innen is szándékozom elmenni, ha menni kell, mondja, segítség és bot nélkül átülve kedvenc karosszékéből az ágyra.

Az 1908-ban született aszszony már fiatalon dolgozni kezdett, mindenféle mezőgazdasági munkákat, ahová hívták. Veteményesekben, fóliákban művelte a földet, de apjának is segített harmados kukoricaföldjükön (két rész a gazdáé volt, a fennmaradó egy harmad pedig azé, aki kapálta), apró jószágokat neveltek. Szegények voltak, nagy igényük akkoriban nem is volt az embereknek, azon kívül, hogy a gyerek szájába jusson étel. Szép élményekről érdeklődünk életéből, mire rögtön férje jut eszébe, akivel soha semmi bajuk nem volt egymással. Ötvenöt éves házasság után, 25 éve özvegyült meg. Családja szép nagy: 3 gyereke, 8 unokája, s 14 dédunokája született.

Lídia néni szülei alig éltek 70 évnél többet. Ugyanakkor négy testvére is tisztes kort élt meg, gyermekei közül legidősebb fia 80 éves, míg legkorosabb unokája már 53 éves. Lídia néninek komoly betegsége nem volt, csak az időskorral együtt járó fájások jelentkeznek nála, műtéte sem volt soha. Az éveket még számolja, de különösebben nem készült erre a nagy napra, az ünnepségre. Családjában inkább a névnapokat tartják, szűk körben. Nagyon foglalkoztatja családja hogyléte, különösen a beteg fiáért aggódik.

D. J.