2009. augusztus 14.

Újkeletű probléma a Tiszán

Motorcsónakok hullámverése rongálja a partszakaszt

Környezetvédelmi szempontból az még nem különleges dolog, hogy a Tisza szentesi vonalán is egyre többen közlekednek motorcsónakon turisztikai, vagy kikapcsolódási célokból. Közvetve az a baj, hogy megszaporodtak az erős, nagyteljesítményű motorokkal felszerelt csónakok, amelyeknek a hullámverése rongálja a folyó partjait. Ez utóbbi következmény még az olyan egyedülálló természeti jelenségnek sem tesz jót, amit Tiszavirágzásnak hívnak. A gátak felső részének szakadozása nem megengedhető árvízvédelmi okokból sem. A Tiszán a gátak, a partvédőművek kiépítése általában a folyó kisebb vízállásához igazodott és igazodik, továbbá itt az Alföldön nincs akkora széljárás, hogy felkorbácsolja a hullámokat. A nagy motorcsónakok viszont ezt teszik.

A felmerülő problémák arra késztetik a vízügyi szakembereket, hogy valamilyen megoldást találjanak a káros hatások megelőzésére, illetve semlegesítésére. Így esetleg számításba jöhet a közeljövőben a motorcsónakok tiszai sebesség korlátozása, vagy a sportos vízi közlekedés számára, úgymond külön "versenypályát", folyami szakaszt jelölnek ki, megfelelő partvédelemmel ellátva.

Meg kell még említeni - kapcsolódva az Atikövizig szentesi szakaszmérnökségének területi eseményeihez -, hogy felújították a pankotai csatornaőrházat, és ilyen nagyarányú munka van soron Kunszentmártonban az úgynevezett Papp-gáti árvízvédelmi központi épület esetében. Ismeretes, hogy évek óta spontán idegenforgalmi látogatottsága lett a Körös bökényi szakaszán a duzzasztómű szép természeti környékének. Tudni kell, hogy csak száraz időben szabad megközelíteni ezt a helyet a gátak épsége érdekében. A horgászoknak, akik gyakori vendégek a folyók partjain, gátjárási engedélyt kell kiváltani.

Fontos környezetvédelmi feladat valósul meg azzal, hogy minden részletre kiterjedően felderítik és megszüntetik a Kurcát szennyező külső tényezőket, hiszen a vízminőség nemcsak az élővilág, hanem az öntözővíz tekintetében is létkérdés. Érdemes tudni, hogy a folyók és vízjárások mentén a szentesi szakaszmérnökség szakmai területe Öcsödtől, Mindszent határáig terjed, délkeleti irányban pedig Orosházáig.

-bert