XXXV. évfolyam 16. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Negyven esztendő
 

2004. április 23.


A képünkön: Kajtor István családja, lánya, felesége, unokái a teremavatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Negyvenéves évfordulóját ünnepli a Pollák Antal Műszak Szakközépiskola. Az alkalomból 2-án délelőtt avatták fel Kajtor István emléktábláját. Az oktatási intézmény első igazgatójáról nevezték el a természettudományi tantermet.


Bővebben


 

A vadászat buktatói
 

2004. április 23.


Csongrád megye alapvetően apróvadas terület, amellett - nem számottevően ugyan - a vaddisznó és a szarvas is megtalálható. Döbrőssy Iván, a Csongrád Megyei Vadászszövetség elnöke (a Hubertus vadásztársaság első embere) szomorúan jegyzi meg: nehéz esztendőt hagytak maguk mögött, amilyet talán még soha. Sorolja: a három legjellemzőbb vadnál szinte egyszerre jelentkeztek a problémák. Az elnök a fácánt, az őzet és a nyulat említi.


Bővebben


 

Új benzinkút a láthatáron?
 

2004. április 23.


Lapunk megjelenésének időpontjában ülésezik a képviselő-testület. A napirendi pontok között szerepel az önkormányzat 2003. évi, úgynevezett zárszámadási rendeletet megvitatása.

A beszámolóból kitűnik: a gazdálkodás legnagyobb eredménye az, hogy a város továbbra is megőrizte hitelmentességét - tájékoztatta lapunkat előzetesen Szirbik Imre polgármester. Az önkormányzat működésében a likviditási gondok nem okoztak fennakadást, a kitűzött célok többsége megvalósult, a testület a fizető- és működőképességet megőrizte.


Bővebben


 

Szép szó Topolyáról
 

2004. április 23.


A Költészet Napjáról, immár hagyományosan, ebben az évben is megemlékeztek a városi könyvtárban. A Szentesi Művelődési Központ szervezésében topolyai fiatalok mutatták be a magyar költészet legszebb alkotásait. A közönség örömmel fogadta a testvérváros fiataljainak előadását, amelyen a szép magyar beszédből is kitűnőre vizsgáztak a tizenévesek. A különleges és hangulatos összeállítás szerkesztője és rendezője Vas Borsodi Borbála volt.

(Fotó: Vidovics Ferenc)


 

Új táblák
 

2004. április 23.


Szentes Város Önkormányzata, az Árpád Kistérség-fejlesztő Önkormányzati Egyesület koordinációjával - a térség kistelepüléseivel közösen sikerrel pályázott a Miniszterelnöki Hivatal Térség- és Településfelzárkóztatási Célelőirányzatára, mellyel egységes turisztikai táblarendszert valósítanak meg kistérségben.


Bővebben


 

Mit kaphat Európa országunktól?
 

2004. április 23.


Hát ezt megkaptuk! Ez volt az első gondolatom azután, hogy láttam és hallottam az izraeli elnök beszédét a Holokauszt-múzeum megnyitásakor. Nem irigyeltem a jelenlévő előkelőségek lelkiállapotát. S hozzá tapsolniuk is kellett, mert így írja elő az illendőség.


Bővebben


 

Szuronyok rajzolnak új határokat - 1941
 

2004. április 23.


Gróf Teleki Pál miniszterelnök az életáldozata előtt azt írta Horthy kormányzónak búcsúlevelében "Szószegők lettünk a(z) [...] örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk a becsületét." - utal itt a miniszterelnök az április elején hazánkon átengedett német csapatokra, és Magyarország Jugoszlávia ellen indítandó támadására. Az igazi pokol június 26-án szabadult el, amikor mi is csatlakoztunk a német hadsereg Szovjetunió ellen indított hadjáratához.


Bővebben


 

Pályaavató mérkőzés
 90 évvel ezelőtt

2004. április 23.


Képünkön: Az SZTE futballcsapata (1913)

A szentesi futballcsapat számára nagy volt a tét, mivel közel 3 éves veretlenségét kellett megvédenie a hazai közönség előtt, amelyre pedig - a hozzáértők szerint - nem sok esélye volt. A pályaavató mérkőzésekről az Alföldi Ellenzék részletesen beszámolt:

"Óriási közönség jelenlétében folyt le a húsvét két napján rendezett labdarúgó-mérkőzés. Ott volt a város színe java. Nagy érdeklődés kísérte mindkét napi játék menetét, s mindenki kíváncsi volt, hogy mily arányban fog a szentesi csapat leveretni. A kombinációk nem váltak be, mert bár az első nap a szentesi csapat, amely csak erre az alkalomra alakult meg, és eddigi formáján alul játszott, a Szegedi Atlétikai Klub I. csapatától 3:0 arányban kapott ki.


Bővebben


 

Csúcs-informatika
 

2004. április 23.


Márciusban a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola informatikai munkaközössége által szervezett házi informatikai versenyen az iskola legjobb tanulói vettek részt. A versenyen az ECDL vizsgakövetelményeken alapuló feladatok mellett programozási ismereteikről is számot kellett adniuk a versenyzőknek.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. április 23.


Szeretnél nagy sajtónyilvánosságra jutni? Okozz egy botrányt, mondjuk a Parlamentben és rólad fog szólni minden híradás és rólad írnak az újságok is. Négy egyetemista szolgáltatja ehhez a példát. Nem tudni, mi lesz a jutalmuk, de egy nagy szerencséjük már is van: nem én vagyok a kari dékán azon az egyetemen, ahol eddig tanultak.

******************************************

A beszédnek két lényeges eleme a kijelentés és a kérdés. Mindkettő egyformán értékes. A kettő között mindössze annyi különbség van, hogy okosan kérdezni nem mindenki tud.


Bővebben


 

Hangoskönyvtár
 

2004. április 23.


Az Európai Unió ajánlására a 2003-as évet Magyarországon is a fogyatékkal élők évének nyilvánították. A programhoz kapcsolódóan a pályázatot hirdetettek a látásukban sérült olvasók ellátásának javítására, amin a Városi Könyvtár Kht. nettó 200 ezer forintot nyert 50 % önrész vállalása mellett. Ebből a pénzből alakították ki a könyvtár emeleti részén a napokban átadott klubhelységet és hangoskönyvtárt.


Bővebben


 

Az ápolt gyep
 Zöldrovat

2004. április 23.


A kerti pázsit zöld lett a lehullott sok csapadék és a viszonylag hűvösebb, változékonyabb idő hatására. Ezt az üdeséget egész évben szeretnénk megtartani. Ehhez sok munkára és ráfordításra van szükség: nyírás, tápanyag-utánpótlás, hengerezés, szellőztetés, gyomirtás, stb. A nyírást akár ollóval, akár fűnyíró géppel végezzük, egy a lényeg: a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne szecskázza a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a kaszálékot gyűjtsük össze.


Bővebben


 

Borrend-lovag
 

2004. április 23.


A szomszéd városban nemrég rendezték meg a már hagyományos Csongrádi Bornapokat, melynek kuriózuma, hogy két szentesi, Balázs Árpád zeneszerző és Szirbik Imre polgármester a Szent Vince Borrend lovagjává üttetett. A város első emberével beszélgetve, felvetődik a kérdés: hogyan értékeli a gesztust, magánemberként, avagy polgármesterként kapta az elismerést?


Bővebben


 

Európa-parkot építenek
 

2004. április 23.


Lassan a tanév vége felé közeledünk, így értékelni is lehet a 2003/2004-es oktatási évet. Dr. Csikai Miklósné a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatónője az elmúlt 8 hónap tapasztalatairól beszélt.

- Az idei tanév nagyon mozgalmas és változatos volt az iskolában. Ez nemcsak az oktatásra vonatkozik, hanem mindenre, ami egy iskolát körülvesz. Gondolok itt a társadalmi lehetőségekre és elvárásokra, valamint az anyagi lehetőségekre is. Mi nem csak oktatunk, hanem termelünk is, így látjuk mind a két oldalt. A nálunk tanuló gyerekeknek lehetőségük van bepillantani a termelésbe, a növények termesztésébe és az új technológiákat is megismerhetik.


Bővebben


 

Európai életminőség a cél
 

2004. április 23.


Az elmúlt napokban több párt is tartott rendezvényt az európai parlamenti választási kampány keretében Szentesen. A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként a hét elején Olajos Péter, az MDF által felállított lista második helyén szereplő jelöltje tartott előadást az Európai Parlament munkájáról, és a tervezett legfontosabb feladatokról.


Bővebben


 

Szavazzunk!
 

2004. április 23.


Ismét választás előtt állunk. 24 képviselőt választhatunk az Európai Unió Parlamentjébe. Mi, szocialisták ebben a rovatban arra törekszünk, hogy meggyőzzük Önöket arról, hogy immár európai polgárként feltétlenül éljenek szavazati jogukkal, tehát menjenek el választani, valamint hogy az MSZP listáját válasszák.


Bővebben


 

Nemzeti petíció
 

2004. április 23.


Közös érdekünk, hogy mindenki a csatlakozás nyertese legyen. A romló gazdasági helyzet, a létbizonytalanság miatt azonban sokan a csatlakozás vesztesévé válhatnak. Fogjunk össze, oldjuk meg együtt a legsúlyosabb problémáinkat, hogy május 1-je után Magyarországon biztonságosabb legyen mindannyiunk élete, megélhetése.

Mindenkinek joga van az otthonteremtés lehetőségéhez.Ezért arra kérjük a kormányt, hogy a fiatalok lakáshoz jutása érdekében állítsa vissza az otthonteremtési támogatás rendszerét!


Bővebben


 

Kampányolt az MSZP
 

2004. április 23.


Képünkön: Horn Gyula Szirbik Imre polgármesterrel a Kossuth téren. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Rövid ideig Szentesen tartózkodott a hét elején Horn Gyula, az MSZP Európa Parlament képviselő-jelöltje. A volt miniszterelnök a június 13-i választás mellett kampányol, és járja az országot.

Horn Gyula elmondta: a látogatások célja a figyelemfelkeltés. Ráébreszteni mindenkit arra, hogy nagyon fontos a megfelelő döntés a nyári szavazáskor. És az, hogy megfelelő információkkal lássák el a lakosságot az Európai Unióval kapcsolatban. Az emberek nagy része ugyanis keveset tud arról a szervezetről, amihez alig két hét múlva Magyarország is tartozni fog.


Bővebben


 

"Merjünk magyarok lenni"
 Teleki Pál emlékezete

2004. április 23.


Manapság oly sok vitát kavart Teleki Pál egyik életigéje a fenti cím. Cikkek halmaza foglalkozott(-ik) politikai tevékenységével, a megszólalók zöme nem olvasta Vas István 1956-ban írt versét (Teleki Pál emlékezete):

"...S hiába takarják hazug feledésbe, / Megnő minden évvel éltető emléke..."

Április 3-án Balatonbogláron felavatták Rieger Tibor szobrászművész Teleki Pál szobrát. Egy megfáradt, szomorú ember ül egy sarokba szorított széken, s kezéből lassan kicsúszik Kárpát-medence térképe. A térkép, mely világhírűvé tette.


Bővebben


 

Tavasz a természetben
 

2004. április 23.


A Szabadidős Sportklub immáron a tizenharmadik tavaszon írta ki a megújulás évszakát is nevében foglaló képzőművészeti versenyt és kiállítást. Festők, fafaragó és keramikus, ikonfestő és több hímző jelentkezett a meghirdetett pályázatra. A beérkezett művekből rendezett kiállítást április 16-án Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg.

A klub szervező munkájával egy mozgalom alakult ki. És ami a lényeg: érdeklődés is van iránta. Ha végigtekintünk a tárlaton, megállapíthatjuk, hogy a legerősebb vonalat a kézimunka viszi.


Bővebben


 

A versek birodalmában
 

2004. április 23.


Ha áprilist mutat a naptár, akkor a Petőfi Sándor Általános Iskolában ez a versenyek, bemutatók időszaka. Így volt/van ez ebben a tanévben is. A hónap első napján rendezték a felső tagozatosoknak a hagyományos területi szintű Petőfi-szavalóversenyt.

Mészáros László igazgató megnyitó szavai után verssel és tavaszi dalokkal köszöntötték az iskola tanulói a gyerekeket. A két korcsoportban zajló rendezvényen közel negyven tanuló mutatta be tudását.


Bővebben


 

Fesztiválgyőztes diáklány
 

2004. április 23.


Közelmúltban országos francia nyelvű dalfesztivált rendeztek Budapesten. Középiskolás korúak és náluk idősebbek vehettek részt rajta. Varga Bernadett, a Horváth Mihály Gimnázium 9. osztályos tanulója is jelentkezett. Előzetesen egy damo-anyagot küldött, az alapján válogattak ki 12 embert a versenyre. Köztük a szentesi diáklányt. Aki végül a fesztivál győztese lett.


Bővebben


 

Európai kórusban
 

2004. április 23.


A Kiss Bálint Református Általános Iskola egyik kiemelkedő programjáról tájékoztatjuk olvasóinkat. Az Európai Unió Socrates programjának keretében intézményünknek lehetősége adódott egy európai gyermekkórusban való részvételre. A kórus tagjait francia, német, román, svéd és a mi iskolánk gyermekei fogják alkotni. A program három tanéven keresztül zajlik, minden évben más országban lépnek fel a gyerekek.


Bővebben


 

Kőbaltás ember - agyagbaltás isten
 Múzeumunk műkincsei vendégségben

2004. április 23.


A legutóbbi számunkban a Koszta József Múzeum olyan újkőkori régészeti emlékeiről szóltunk, amelyek a szegvári Tűzköves lelőhelyről származnak és jelenleg Hódmezővásárhelyen láthatók. Ez a maga korában igen jelentős központ azonban annyira gazdag leletanyagot hagyott hátra, hogy kölcsönözhettünk a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítására is, amelyet 2002 végén, az intézmény 200. születésnapján nyitottak meg ünnepélyes keretek között.


Bővebben


 

A műfogsor és a gombák
 

2004. április 23.


A szájüregi gombás fertőzés hosszú ideig elhúzódó gyulladást okozhat, amely akár rosszindulatú szájüregi daganat kialakulásához is vezethet. Világelsők vagyunk a szájüregi daganatok okozta halálozásban, mert a rákos megbetegedést kiváltó tényezőkkel nagyon gyakran találkozik a magyar lakosság. Sokat dohányzunk, sok alkoholt fogyasztunk, sok irritáló, fűszeres ételt eszünk, nagyon rossz az általános szájhigiénénk és nem járunk rendszeresen fogorvoshoz. Minderről a téma szakértőjét, dr. Dombi Csabát, a Kútvölgyi Kórház fogorvos főorvosát kérdeztük.


Bővebben


 

Eltűntek az ékszerek
 

2004. április 23.


Előzetes letartóztatásba helyzete a bíróság azt a szentesi férfit, aki saját Kft.-je nevében generál-kivitelezési munkákat vállat, ám a rendelkezésre álló adatok alapján alulfinanszírozottan adta meg a költségvetést, előleget vett fel anyagárra és munkabérre. A kivitelezéseket nem vagy csak részben teljesítette, ezzel az építtetőknek mintegy 6 millió forintos kárt okozott. Az ilyen jellegű bűncselekménynek a büntetési tétele akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet.


Bővebben


 

Szentesi TE fölényes győzelme
 Labdarúgás

2004. április 23.


A Szentesi TE hazai pályán fogadta Sátoraljaújhely gárdáját. A TE visszavágásra készült, hiszen az őszi szezonban vereséget szenvedtek a vendégektől. A Kolláth, Nyerges, Márics, Tóth-Kovács, Gyagya, Ábel (Bubor), Tóth Cs., Kislőrincz, Vidakovics (Papp), Barna, Takács (Nana), Török László (edző) összeállítású Kurca-parti csapat azonnal támadólag lépett fel. Öt perc elteltével Takács kilépett a védők közül, 1- ide.


Bővebben


 

Kell egy csapat
 

2004. április 23.


Sokszor halljuk, s nem véletlenül. Aki figyelemmel kíséri a sporteseményeket, az nem sok olyan hírrel találkozik, mely fiatal, sőt nagyon is fiatal sportolóinkról szólna. Ezúttal, azonban egy igazi különlegességről, igazi csemegéről szeretnék beszámolni. A közelmúltban rendeztek egy kupamérkőzés sorozatot Rákóczifalván, a helyi sportcsarnokban. A dolog érdekessége, hogy a résztvevők általános iskoláskorúak voltak, azok közül is a legkisebbek, hat-hétévesek.


Bővebben


 

Jobbak voltak a vendégek
 Kézilabda NB II

2004. április 23.


A húsvéti ünnepek első napján az áztató eső következtében több helyen beázott a városi sportcsarnok. Dicséret illeti a sportlétesítmény dolgozóit, mindent megtettek, hogy víztelenítsék a parkettát. Ilyen előzményekkel fogadta a Szentesi Kinizsi NB II-es férfi kézilabdacsapata Törökszentmiklós gárdáját. Az összecsapás közben többször törölni kellett a küzdőteret. A küzdelem első perceiben a hazaiak két góllal is vezettek. A vendégek nagyobb sebességre kapcsoltak, s fokozatosan elhúztak.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2004. április 23.


Szilver TSE hírei: C országos bajnokságot rendeztek április 17-én Székesfehérváron, ahol a Szilver TSE táncosai ismét jó eredményeket értek el.

Az utolsó két szalmaszál: 6-2-re kikapott a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó-csapata a Domaszéktől.

Vereséggel búcsúztak: Lejátszották az utolsó fordulót a sakk csapatbajnokság NB II.

Táncoltak: A Bolero TE április 17-én Budapesten táncversenyen vett részt.

Teke: Az NB III-as bajnokságban szereplő szentesi tekézők csapata április 17-én a szankiak ellen játszott.

Zöldi-emléktorna: Zöldi László emlékére hagyományos focitornát rendeztek április 17-én a Koszta József Általános Iskolában.

Továbbra is az élen: A megye III. osztályban vitézkedő Szentesi Kinizsi csapata hazai pályán fogadta Nagymágocs együttesét.


Bővebben


 

Kilábalni a gödörből
 Hét végén bizonyíthatnak

2004. április 23.


Nem sikerült kipihenni a LEN-kupa okozta fáradalmakat a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdázóinak, akik az elmúlt hét végén 9-5-re kaptak ki hazai medencében a Vasastól. A bajnokság középszakaszának rangadója hazai szempontból jól indult, hiszen az első negyed végén még 2-1-re nálunk volt az előny, ám a következő negyed "elment", így a fővárosiak örülhettek.


Bővebben


 

Nem nyuszik
 

2004. április 23.


Első osztályú felnőtt országos egyéni bajnokságot rendeztek dzsúdóban. Az április 17-ei miskolci sporteseményen Fekete Mónika (+78 kg) második helyen végzett.

Április 18-án Nyuszi-kupa meghívásos gyermek- és diákversenyt rendeztek a Koszta József Általános Iskolában.


Bővebben


 

Szentes-Szolnok
 

2004. április 23.


A két győzelemig tartó párharc második felvonását is megnyerte a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata a bajnoki rájátszásban. A Szebeni vezérelte szentesiek 10-7-re nyertek Cegléden, így a Legrand a 9. helyért csatázhat majd május 7-től a Szent István Egyetemet "elintéző" Szolnokkal. Hogy aztán a hétvégén melyik csapat örülhet az előkelőbb pozíciónak, az egyelőre megjósolhatatlan. A Legrand szurkolói mindenesetre abban bíznak, hogy a bajnoki idény végén legalább a kilencedik helyet megszerzi csapatuk.

H. V.


 

Delfin érmek
 

2004. április 23.


A Szentesi Delfin ESC versenyzői április elején Kaposvárott, a Ketskés Kolos Endre szenior úszóversenyen az alábbi eredményeket érték el.


Bővebben


 

Gázmentesen
 

2004. április 23.


Elég sok baj van a hagyományos régi kéményekkel. Mint tudjuk, az emberek ma már a fűtéskorszerűsítés felé figyelnek. Általában gázkészülékeket szerelnek föl.
A gázkészülékek kimenő füstgázának hőmérséklete nagyon alacsony. Ez az alacsony hőmérséklet vizet, gőzt tartalmaz, ami konzerválódik a kéményben. A kémény elkezd nedvesedni, a lakásban lévő része teljesen átvizesedik. Ilyen esetekben a kéményseprő vízzáró bélést ír elő a kéménybe.


Bővebben


 

Nyit a Galéria kávéház
 

2004. április 23.


Sokan találgatták, mi épül az Iskola utca sarki volt élelmiszerbolt helyén. Nos, nem sokat kell már várni, a hónap végére (28-29.) megnyílik a Galéria kávéház és étterem. Gődér Lajos egyéni vállalkozó melegkonyhás egységgel várja vendégeit. Szépen hangulatosan építette ki és rendezte be a helyiséget. A belső részen (mint korábban) úgynevezett gyorsétkező részleg üzemel, a meleg ételek mellett német pékség kínálja majd süteményeit.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. április 23.


Született: Czibulya István Róbertnek és Dürgő Bernadettnek (Nagyhegy 121.), Szabó Attilának és Kiss Anikónak (Szegvár, József A. u. 39.) Richárd Attila nevű gyermeke.


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz