<<< Vissza

Európa-parkot építenek

2004. április 23.

 
Lassan a tanév vége felé közeledünk, így értékelni is lehet a 2003/2004-es oktatási évet. Dr. Csikai Miklósné a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igazgatónője az elmúlt 8 hónap tapasztalatairól beszélt.

- Az idei tanév nagyon mozgalmas és változatos volt az iskolában. Ez nemcsak az oktatásra vonatkozik, hanem mindenre, ami egy iskolát körülvesz. Gondolok itt a társadalmi lehetőségekre és elvárásokra, valamint az anyagi lehetőségekre is. Mi nem csak oktatunk, hanem termelünk is, így látjuk mind a két oldalt. A nálunk tanuló gyerekeknek lehetőségük van bepillantani a termelésbe, a növények termesztésébe és az új technológiákat is megismerhetik.

- Jelenleg hány tanuló jár az iskolába?

- Körülbelül háromszáz a nálunk tanuló gyerekek száma. Ez mindig változik. Szinte naponta jönnek hozzánk újak, és persze az is előfordul, hogy valaki elmegy. Természetesen valamilyen formában mi is érzékeljük a tanulólétszám-csökkenést. Régebben tartottunk felvételi vizsgát, ma erre már nincs szükség. Örülünk, ha elegendő diák jön hozzánk. A kiemelt szakokhoz persze szükséges a megfelelő bizonyítvány is.

- Hány szakon folyik az oktatás?

- Idén hat szakot indítottunk. Ugyan kilencre van lehetőségünk, de nem mindegyikre volt elegendő jelentkező. A vincellér szakot még egyszer sem tudtuk elindítani.

- Milyen a gyakorlati és az elméleti oktatás aránya?

- A szakmunkás osztályokban az arány 40-60 százalék a gyakorlat javára. A szakközépiskolai osztályokban orientációs illetve szakmai alapozó gyakorlat van hetente és kéthetente egyszer. A gyerekek persze jobban élvezik a gyakorlatot. Viszont problémát jelent, hogy rajtunk kívül álló okok miatt kevés a gyakorlattal töltött idő. Sokkal több szakmai gyakorlat szükséges ahhoz, hogy a diákok megfelelő alapokkal rendelkezzenek a későbbi munkavállaláshoz.

- Mennyire megfelelő az épület állapota?

- Az épületünk régi, 64 éves. Ennek ellenére jó állapotú, igyekszünk karbantartani. Készülünk egy nagyobb felújításra is. Az "U" alakú épület közepét egy aulával szeretnénk beépíteni. Már megvannak az engedélyek, és a tervek szerint nyáron már elkezdődhetnek a munkálatok, amivel kb. másfél év alatt szeretnénk is végezni. Az épületet annak idején 80 tanulóra építették. Ha nincs jó idő és nem tudnak kimenni az udvarra nagyon szűknek bizonyulnak a folyosók. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél előbb kész legyen az aula. Ez a szünetbeni tartózkodás mellett iskolai ünnepélyek megtartására is alkalmas lesz.

- Biztosított-e az eszközellátás?

- Nem panaszkodunk. Vannak ugyan hiányosságok, de ennek ellenére elég jól felszerelt az intézmény. Most már harmadik éve a FVM fenntartásába tartozunk, így nincs tanulást gátló eszközhiányunk. Gyakran pályázunk, jó eredménnyel. Az elmúlt évben a korábbi hírekkel ellentétben a mi iskolánk nyerte a legtöbb pénzt a városban. Ez mintegy huszonnégymillió forintot jelent. Ebből tizennégymillió volt az új üvegházunk megépítése.

- Az európai uniós csatlakozásra megújul a Koszta-park. Az átalakításból az iskola tanulói és dolgozói is kivették a részüket.

- A csatlakozással a Koszta-park Európa-park is lesz. A város megkért bennünket, hogy segítsünk a terület megszépítésében. Nekünk a müncheni testvériskolánk, segít a munkálatokban. A park ünnepélyes átadására április 30-án kerül sor.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza