<<< Vissza

Európai életminőség a cél

2004. április 23.

 
Az elmúlt napokban több párt is tartott rendezvényt az európai parlamenti választási kampány keretében Szentesen. A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként a hét elején Olajos Péter, az MDF által felállított lista második helyén szereplő jelöltje tartott előadást az Európai Parlament munkájáról, és a tervezett legfontosabb feladatokról.

Néhány hír szerint az Európai Unió nehezen tudja megközelíteni az egyszerű embereket. Az MDF tehát olyan politikusokat indított a listán, akik képesek a kapcsolattartásra a civil lakossággal, emellett pedig megfelelő szakmai képességekkel is rendelkeznek. Egy európai parlamenti képviselő feladata az információgyűjtés és értékelés, a "civil lobbi" segítése, a magyar érdekek felismerése és természetesen ezen érdekek képviselete is. Brüsszelben nincs helye a pártok közötti ellentéteknek, ott az egész országot kell képviselnie minden politikusnak.

Az országban sajnos alapvető problémát jelent, hogy nincs összkoncepció. Szükség volna egy olyan politikai közmegegyezésre, amely pártok közötti, kormányciklusokon átívelő, hosszú távú megegyezést jelentene. Ez biztosíthatná leginkább a sikert és a fejlődést.

Olajos Péter a megvalósítandó legfontosabb feladatok közül kiemelte a környezet- és természetvédelem területét. Magyarországon ebben a tekintetben nagy a lemaradás. Mintegy 2500 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az itthoni helyzet megoldódjon és elérje a nyugati, fejlett országokét. (Összehasonlításként ez az összeg a hazai költségvetés felét jelenti!)

Ugyancsak megoldásra vár a korrupció ügye. Az MDF-es képviselő-jelölt szerint hatékonyabb intézkedésekre és törvény előtti feltétlen egyenlőségre van szükség a korrupt személyekkel szemben. A jelenlegi büntetés ugyanis nem elég súlyos és nem elég elrettentő.

Változtatni kell a vidék és a főváros jelenlegi viszonyán is. Azért, hogy az emberek ne hagyják el a vidéki otthonaikat munkahelyteremtő programok, infrastrukturális beruházások, modernizálás és regionális együttműködés szükségesek.

Ehhez kapcsolódva felvetődik a munkanélküliség problémája is. Az országban nem a munkanélküliség jelenti a legfőbb gondot, hanem a foglalkoztatottság alacsony száma. Olajos Péter szerint ezen mindenképpen változtatni kell.

A párt és a jelöltek célja az európai életminőség megteremtése a fejlesztés és a fejlődés annak érdekében, hogy a lakosság minél jobb körülmények között élhessen az Európai Unióban.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza