<<< Vissza

Fesztiválgyőztes diáklány

2004. április 23.

 
Közelmúltban országos francia nyelvű dalfesztivált rendeztek Budapesten. Középiskolás korúak és náluk idősebbek vehettek részt rajta. Varga Bernadett, a Horváth Mihály Gimnázium 9. osztályos tanulója is jelentkezett. Előzetesen egy damo-anyagot küldött, az alapján válogattak ki 12 embert a versenyre. Köztük a szentesi diáklányt. Aki végül a fesztivál győztese lett.

Osztályfőnöke, Cseuz László büszkén meséli: egy egész busznyi szurkolótábor kísérte el a tehetséges diáklányt. Elsősége már koránál fogva is nagy eredménynek számít, általában idősebbek vesznek részt a fesztiválon. A fordulat sokakat meglepett: egy elsős gimnazista elviszi előlük a pálmát.

Bernadett már több versenyen bizonyított. Előtte a fővárosi Vörösmarty Gimnázium országos rendezvényén, énekkategóriában lett első.

Varga Bernadett szegedi lány. Még 11 éves volt, amikor egy tehetségkutató versenyen fölfedezték. Az idő óta egy újszegedi énekstúdió tagja. Gyakran fellépnek hétvégeken, főleg nyáron sok helyen megfordulnak.

- Hogyan került Szentesre?

- Az iskola? - veti fel mintegy kérdésként. - Érdekel minden, ami színpaddal kapcsolatos. A grafika és a színház állt mindig is legközelebb hozzám. S hogy nem vettek fel Szegeden a Tömörkény Gimnáziumba, Szentesre jöttem felvételizni az irodalmi drámai tagozatra. Nagyon megtetszett a dolog, az iskola is. Szeretek idejárni.

- És a francia nyelv?

- Régebb óta tervezem, hogy elsajátítom - válaszolja. - Eddig nem volt rá lehetőségem. Az általános iskolában angol nyelvet tanultam. Mellé most fölvettem a franciát.

(Francia nyelvet dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő, az éneket Majtényi András, a beszédtechnikát Sineger Júlia tanítja, Perjés Gáborné színházi alapismeretekkel, László Zoltán a diákszínpadosokkal foglalkozik.)

Távolabbi tervek? Mindenekelőtt az énekléssel szeretne foglalkozni. Mellette a filmezéssel és a színházzal is.

- Mind a kettő nagyon érdekel. Szeretem a fotózást is. Van egy lehetőségem, egy pesti menedzser próbálja egyengetni az utamat, valószínű a nyáron elkészül a bemutatkozó lemezem. Videoklippet készítünk.
A gimnáziumban a III. évfolyamban kettéválik a drámai tagozat: filmes és színházi részre. Bernadett szeretné mindkettőt választani. Nem lesz könnyű dolog: a színház, a filmezés és még az éneklés! Addigra el kell dönteni.

- Legyen erőd hozzá, hogy meg tudd tenni - feleli az osztályfőnök.

A tanulással egyébként sincs gond. Kollégista. Egy kicsit nehéz így beosztani az időm, de megoldom valahogy - mondja.

Megtudjuk, édesanyja, nővére is szépen énekel. Országos kórusversenyeken vettek részt. Innen hát a dalok utáni szeretet.

- Nagyon szeretek énekelni. Szerintem elég változatos az ízlésem. Többféle műfaj érdekel. Szeretem az úgynevezett fekete zenét, a musicaleket. Igazából musicalekben szeretnék játszani. Kedvenceim közé tartoznak: Molein Rouge, Chikago, Hair. A magyarok közöl A dzsungel könyvét és a Légy jó mindhalálig-t említeném.

- Mennyire nehéz a francia nyelv?

- Még nehéznek tűnik, szeptemberben kezdtem el tanulni.

- És énekelni?

- Igazából, amikor már a kiejtést átgyakoroljuk utána már nem nehéz. Lefordítjuk, amikor már tudom, mit jelent, könnyebben megy, el tudom játszani.

Kedvenc énekesei Malek Andrea. Cserháti Zsuzsa és Tóth Veronika a Megasztárok közül. Utóbbiról kijelenti: nagyon szép hangja van, és még fejlődhet, sokra viheti, ha nem hagyják magára.

A fesztiválon kétszemélyes repülő utat nyert Tunéziába.

L. J.


<<< Vissza