<<< Vissza

Gázmentesen

2004. április 23.

 
Elég sok baj van a hagyományos régi kéményekkel. Mint tudjuk, az emberek ma már a fűtéskorszerűsítés felé figyelnek. Általában gázkészülékeket szerelnek föl. A gázkészülékek kimenő füstgázának hőmérséklete nagyon alacsony. Ez az alacsony hőmérséklet vizet, gőzt tartalmaz, ami konzerválódik a kéményben. A kémény elkezd nedvesedni, a lakásban lévő része teljesen átvizesedik. Ilyen esetekben a kéményseprő vízzáró bélést ír elő a kéménybe.

Egy kéményt utólag bélelni nehéz feladat. Sokszor nem egyenes, elhúzások is vannak benne, amibe azután az alumínium- és rozsdamentes csöveket, gégecsöveket belehúzva, azok beleszakadnak, a cső lyukas marad. Nagyon sok szénmonoxid kerül ilyenkor vissza a füstgázból a lakásba, nem beszélve az átázásról, ami csúnya.

Erre készült egy magyar szabadalom, egy fexibilis lágy tömlő, amit úgy kell elképzelni, mint egy lapos tűzoltótömlőt, ahogy beeresztik a kéménybe, utána felfújják, gőzzel kikeményítik, felveszi a kémény alakját és úgy is marad, mivel egy hőre keményedő műanyag, úgynevezett üvegszál-erősítésű kompozit anyag, ami 250 fokig hőálló. Jó hőszigetelő, a vegyi hatásoknak kiválóan ellenáll, nedvességre érzéketlen. Ez Magyarországon, valamint tíz európai országában engedélyeztetve van. Franciaországban innovációs nagydíjat nyertek vele.

A Furanfix, flex hő- és korrózióálló kéménybélés-csöveket öt éve fejlesztették ki a Kompozitor Kft. szakemberei. Mint Szirmai Balázs fejlesztőmérnöktől megtudtuk, partnerhálózatuk az országban folyamatosan épül. Az anyagot kivitelezők körében terjesztik. Nagyon lényeges része az egész fűtési körnek. 25 éves garanciát adnak rá.

Szentesen a Csőszer Komplett Kft. rendezett bemutatót a kéménybélés-csövek használatával kapcsolatban. Csernus Lukács László ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Kompozitor Kft.-nél szakmai tanfolyamon vettek részt, melynek végén elméleti és gyakorlati vizsgát tettek a dolgozók. A területen jelen pillanatban a Csőszer Kft. képviseli a budapesti gazdasági társaságot. Már vannak referenciamunkáik. Kamerával ellenőriztek sok kéményt, igen rossz állapotban vannak.


<<< Vissza