<<< Vissza

Hangoskönyvtár

2004. április 23.

 
Az Európai Unió ajánlására a 2003-as évet Magyarországon is a fogyatékkal élők évének nyilvánították. A programhoz kapcsolódóan a pályázatot hirdetettek a látásukban sérült olvasók ellátásának javítására, amin a Városi Könyvtár Kht. nettó 200 ezer forintot nyert 50 % önrész vállalása mellett. Ebből a pénzből alakították ki a könyvtár emeleti részén a napokban átadott klubhelységet és hangoskönyvtárt.

A hangoskönyvtár kialakítására azért is volt szükség, mert sok látássérült olvasó igényli a könyvtárközi kölcsönzésben hangoskönyvek kölcsönzését. A kiadókkal történt megállapodásnak köszönhetően, összesen 160 hangzó dokumentum került a hangoskönyvtárba.

A megvásárolt dokumentumok elsősorban a klasszikus szépirodalmi adaptációk. A verses "kötetek" között elsősorban magyar költők alkotásai a teljesség igényével Janus Pannóniustól napjainkig találhatók, valamint válogatva a világirodalom jelentős lírai művei (Sapphó, Villon, Schiller, Goethe stb.) közül.

Prózai művek közt főként a XX. század legkeresettebb magyar művei (Karinthy Frigyes, Márai Sándor, Szerb Antal stb.) alkotásai találhatók a CD-k között.

A hangoskönyvtárat és klubhelységet Szűcs Lajos alpolgármester adta át a hallgatóknak, olvasóknak.

A fiatalabb korosztály kiszolgálására és szórakoztatására alkalmas mese CD-k is kerültek a gyűjteménybe. A látásproblémákkal küzdő fiatalok is itt juthatnak hozzá a mesei hangzóanyagokhoz.

A klasszikus külföldi meseírók (Grimm testvérek, Andersen, La Fontaine) művei mellett beszerezték a legnépszerűbb magyar meséket is (Móra Ferenc, Lázár Ervin, Csukás István). Továbbá törekedtek arra a gyűjtemény összeállítói, hogy ne csak magyar, hanem más népek népmese gyűjteményei is színesítsék állományukat. Benedek Elek gyűjtései mellett csángó, cigány és arab mesék is megtalálhatóak.

Drámai művek között elsősorban a középiskolai kötelező olvasmányok feldolgozásait (Rómeó és Júlia, Az ember tragédiája, Csongor és Tünde) vásárolták meg.

A hangoskönyvtár "könyvei" abban a könyvtári teremben lett elhelyezve, amely hamarosan nemcsak mint hangzó anyagok gyűjteményeként fog szolgálni, hanem az ifjúság bevonásával a SZIDÖK-kel együttműködésben havi rendszerességgel "Irodalmi Kávézó" lesz. Ezeken a irodalmi délutánokon saját művek felolvasására és megbeszélésére lesz alkalom irodalom szakos tanárok vezetésével. Az alakuló "Irodalmi Kávézás" május 6-án, csütörtökön 15 órakor lesz.

A nyomtatott katalógus a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szentesi szervezeténél is megtekinthető.

A hangoskönyvtár használati díjáról, a díjfizetési mentességről és más fontos információkról a könyvtár munkatársai adnak felvilágosítást.

Vidovics Ferenc


<<< Vissza