<<< Vissza

Borrend-lovag

2004. április 23.

 
A szomszéd városban nemrég rendezték meg a már hagyományos Csongrádi Bornapokat, melynek kuriózuma, hogy két szentesi, Balázs Árpád zeneszerző és Szirbik Imre polgármester a Szent Vince Borrend lovagjává üttetett. A város első emberével beszélgetve, felvetődik a kérdés: hogyan értékeli a gesztust, magánemberként, avagy polgármesterként kapta az elismerést?

- Úgy gondolom, mind a kettő közrejátszhatott a dologban - meséli lapunk érdeklődésére a polgármester. - A kitüntető cím adományozását mindenképpen egy kedves gesztusként értékelem. A két település között már a bor ügyén is kialakult egy olyan együttműködési és szoros kapcsolat, amely ezt a tájat közös programként együttes megjelenéssel ajánlja és viszi ki a nagyvilágba, így próbálja népszerűsíteni. Ami az emberi oldalát illeti, abban meghatározó tény lehet, hogy vendégeimnek a Szentes könyv mellett általában egy palack jó csongrádi bort ajándékozok. Ez mindig a Cabernet szokott lenni. Ezt szeretem, ebből a fajtából adok a barátaimnak is.

Néhány évvel ezelőtt egy félreértésből, egy humoros kiszólásból majdnem borháború keletkezett a két város között. Ezért is boldog vagyok, hogy a címet megkaptam. Ebben a gesztusban azt is látom, hogy a bor sok mindenhez kapcsolódik. Egy életmód, egy értékfelfogás. A bor nemcsak egy ital. Sokkal, de sokkal több annál. Hogy a finom nedű eljusson a palackozásig, abban nagyon sok munka van.

A borlovagrendi tisztség azzal a kötelezettséggel jár, hogy az alföldi borok, mert nemcsak Csongrádhoz kötődik a Szent Vince Borrend, egyben a délvidék borainak népszerűsítését, terjesztését, a kulturált borfogyasztást segítse elő. A borrend lovagja magatartásával, tevékenységével ennek a bornak a megismerését és elterjesztését szorgalmazza.

Egy ideig sörös voltam. Aztán jött egy fordulat, dr. Csikai Miklós megvendégelt a pincéjében, kiöntött egy pohár bort. Nem érzed a mandula illatát? - kérdezte. Akkor még nem éreztem. Ma már érzem azt a kellemes ízt. Esténként egy pohár bor mellett hosszasan el tudok beszélgetni. Elsősorban az illatát szeretem.


<<< Vissza