<<< Vissza

A műfogsor és a gombák

2004. április 23.

 
A szájüregi gombás fertőzés hosszú ideig elhúzódó gyulladást okozhat, amely akár rosszindulatú szájüregi daganat kialakulásához is vezethet. Világelsők vagyunk a szájüregi daganatok okozta halálozásban, mert a rákos megbetegedést kiváltó tényezőkkel nagyon gyakran találkozik a magyar lakosság. Sokat dohányzunk, sok alkoholt fogyasztunk, sok irritáló, fűszeres ételt eszünk, nagyon rossz az általános szájhigiénénk és nem járunk rendszeresen fogorvoshoz. Minderről a téma szakértőjét, dr. Dombi Csabát, a Kútvölgyi Kórház fogorvos főorvosát kérdeztük.

- A rendszeres szájüregi szűrés, amely egy teljesen fájdalommentes vizsgálatot jelent, rendkívül fontos. A szájüreg gombásodását előidéző mikroorganizmust a lakosság közel fele magában hordozza. Kifejlődni elsősorban a protézist viselőknél szokott, mert a műfogsor alapanyaga kitűnő táptalaj a gombák számára. A protézist viselők 50-70 százalékánál találunk ilyen fertőzést, miközben a páciensek legfeljebb egy kis fémes ízt éreznek a szájukban.Megelőzésére a műfogsort protézisfogkefével naponta többször alaposan le kell dörzsölni, illetve rendszeresen fertőtleníteni kell. A gombák azonban még így is két-három év alatt megtelepednek rajta. Ezért időnként le kell cserélni, vagy ún. alábélelést kell alkalmazni. Emellett a nyálkahártyán is előfordulhatnak a szájüregi daganat előfutárának tekintett elváltozások, amelyeket magunk nem veszünk észre.

- Milyen következményei lehetnek az elhanyagolt szájüregi gombás fertőzésnek?

- Csak műtéttel eltávolítható elváltozást okozhat, vagy akár rosszindulatú szájüregi daganatot is előidézhet, mert a gomba daganatkeltő méreganyagokat tartalmaz. Különösen veszélyeztetettek azok, akik műfogsort viselnek és dohányoznak; a dohányfüst ugyanis tápanyagul szolgál a szájüregi gombák számára. Ahhoz, hogy az esetleges elváltozásokat felismerjék és időben el tudják kezdeni a kezelést, nekik mindenképpen félévente-évente fel kell keresniük a fogorvost. A kezelés során ecsetelő szereket, gyógyszereket alkalmazhatunk, illetve van egy olyan sűrű folyadék, amellyel átöblíthetjük a szájüregünket, és utána ezt az anyagot lenyelve részben helyi, részben pedig az egész szervezetre ható gombaellenes hatást fejthetünk ki.

B. E.


<<< Vissza