<<< Vissza

Az ápolt gyep titka
Zöldrovat

2004. április 23.

 
A kerti pázsit zöld lett a lehullott sok csapadék és a viszonylag hűvösebb, változékonyabb idő hatására. Ezt az üdeséget egész évben szeretnénk megtartani. Ehhez sok munkára és ráfordításra van szükség: nyírás, tápanyag-utánpótlás, hengerezés, szellőztetés, gyomirtás, stb. A nyírást akár ollóval, akár fűnyíró géppel végezzük, egy a lényeg: a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne szecskázza a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a kaszálékot gyűjtsük össze. Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, hogy elősegítsük a füvek bokrosodását. Az egyre aszályosabbá váló éghajlat miatt elengedhetetlen a pázsit rendszeres és bőséges öntözése. Ne napsütéses időben öntözzünk, hanem este, vagy éjszaka.

A rendszeresen nyírt gyep sok tápanyagot veszít, ezért most tavasszal feltétlenül szükség van a trágyázásra. A Scotts speciális gyep-műtrágyák közül a gyepfenntartót elég egy szezonban csak egyszer kijuttatni, mivel az egyedülálló kioldódási jellemzők egyenletes feltáródást biztosítanak a tenyészidő végéig. Az árnyékos, mohásodásra hajlamos helyen érdemes mohásodást csökkentő műtrágyát is alkalmazni, hogy gyepünk ne ritkuljon ki.

Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Mechanikai, vagy vegyszeres úton szabadulhatunk meg tőlük. Az idősebb gyepet érdemes szellőztetni, mely segíti helyreállítani a megülepedett talaj kedvezőbb szerkezeti és kémiai tulajdonságait. Gondos munkánk eredménye: biztos nem lesz a szomszéd fűje zöldebb!


<<< Vissza