XXXIV. évfolyam 19. szám
Vissza a legrissebb számokhoz

Csillagrend az alelnöknek
 

2003. május 16.


Május 8-a a magyar és a nemzetközi Vöröskereszt ünnepe. A világnap az alapító, a svájci származású Henry Dunant születésnapjával esik egybe. Több mint 300 millió vöröskeresztes tag, közel 179 nemzeti társaság ünnepel ezen a napon. Közülük kiemelkedő tevékenységet nyújt a Magyar Vöröskereszt. A már 122 éves humanitárius szervezet mintegy 300 ezer taggal, közel 60 ezer önkéntessel számolhat.
Az ünnep az elmúlt évek munkájának értékeléséről, részben pedig a kiemelkedő társadalmi munkát végzők elismeréséről szól. Emberekről, akik a karitatív szervezetben jól dolgoznak. Teszik mindezt politikai elkötelezettség nélkül. Háborúban, békében, segítő szándékkal például a katasztrófa sújtotta területeken.


Bővebben


 

Háromszázan ballagtak
 

2003. május 16.


Öt középiskola több mint 300 diákja kezdte meg vizsgáit. Előtte még elbúcsúztak iskolájuktól, ahol elmúlt éveik jó részét töltötték. Jó és rossz emlékek, sikerek, kudarcok, régi és új barátságok helyszínétől. Ballagás és érettségi előtti körkép az intézmények vezetőinek segítségével. A vizsgázók száma, országos versenyeken elért eredmények, továbbtanulási és felvételi arányok.


Bővebben


 

Százötven öröm
  A vöröskereszt egy százalékából

2003. május 16.


A Magyar Vöröskereszthez tavaly közel 30 millió forint folyt be a helyi jövedelemadók egy százalékából. Ebből a megye több mint 1 millió forintot kapott. Továbbosztva az összeget, abból a szentesi területre 200 ezer forint jutott. Ami arra volt elegendő, hogy a pénzből 150 csomagot oszthattak szét május 7-én a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Egyébként a megyében mindenütt tartottak csomagosztás. Azok számára, akik nem tudtak eljönni, a Vöröskereszt aktívái kiszállították az ajándékokat.


Bővebben


 

Megmérettetés
 

2003. május 16.


Az érettségizőkhöz szólnék, de most ők érthetően nincsenek abban a lelkiállapotban, hogy egy 66 éve érettségizett, idős ember szavára figyeljenek. Meg aztán - valljuk be őszintén - sok mai fiatalnak nincs elég oka arra, hogy figyelmével megajándékozza az idősek szavát. Bizony kevés az olyan leány és fiú, aki idejében hozzájutott ahhoz a szóhoz, melyre pedig igen nagy szüksége lett volna.


Bővebben


 

Újra lépnek
 

2003. május 16.


Bizonyára sokan észrevették már, hogy a szentesi 1-es számú posta bejárati lépcsője javításra szorul. Emberek dolgoznak rajta. A munkálatokról Rózsa Jánosné, a Magyar Posta Területi Beruházási és Ingatlan Centrumának vezetője a következő tájékoztatást adta lapunknak.


Bővebben


 

Futó Zoltán emlékezete
 140 éve született

2003. május 16.


Képünkön: Futó Zoltán református lelkész (Joó Béla, 1908.)

Futó Zoltán református lelkipásztor nevét 1892-ben hallhatták először a szentesiek. Egy évvel korábban búcsúztatták azt a 133 családot, akik a jobb megélhetés reményében elhagyták Szentest, s a Temesvár melletti Vadászerdőn új községet hoztak létre Újszentes elnevezéssel. Az anyaváros figyelemmel kísérte a kitelepültek sorsát, így szereztek tudomást arról, hogy az újszentesiek az első aratás alkalmából, 1892. július 3-án nagy ünnepséget tartottak. Ekkor került sor az első istentiszteletre is, Futó Zoltán 29 éves temesvári református lelkész közreműködésével.


Bővebben


 

Sínen a modernizáció
 

2003. május 16.


Új motorvonat füstje csapja meg a szentesi motorgarázs levegőjét. A közeljövőben 40 darab modern, 6341 sorozatú orosz iker motorkocsit állít forgalomba a MÁV Rt.. Ebből 24 a térség utasainak kényelmét és kulturált utazását szolgálja majd. A légkondicionált szerelvény 142 kényelmes ülőhellyel várja az utazóközönséget. Az MTU motorral ellátott, orosz kocsiszekrénybe bujtatott mozdonyok továbbra is munkát biztosítanak a Jendrassik György Gépészeti Főnökség dolgozóinak - tájékoztatták lapunkat a helyszínen. Mint megtudtuk, a gépészeti telephely eszközeinek modernizálásához pótlólagos beruházásra lesz szükség, amit a MÁV Rt. a feltételek megteremtése után biztosít.


Bővebben


 

Soha többé háborút!
 

2003. május 16.


A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége megemlékezést tartott május 8-án a Parlament kongresszusi termében. Több társadalmi és civil szervezet, neves politikusok, művészek vettek részt a találkozón. A rendezvényre a városból Léhi Gábor, mint a Szabadidős Sportklub elnöke kapott meghívást.
- A zsúfolásig megtelt teremben sok idős arcot lehetett látni, akik megjárták a II. világháború poklait, az azt megelőző testet-lelket megnyomorító Horthy-rendszer éveit - mesélte lapunknak a klubelnök.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. május 16.


Szent Ágoston így kínálta embertársainak a Bibliát: TOLLE, LEGE, azaz Vedd és olvasd! Én a május 8-i siófoki szörnyű tragédia hatása alatt egyetlen bibliai verset kínálok neked ezzel a kéréssel: ezt olvasd el és majd gondolkozzál. "Nem tudjátok, mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, amely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik." (Jakab apostol levele, 4. rész l1. vers). Ugye nem kell hozzá prédikáció?


Bővebben


 

Tavaszi alkotások
 

2003. május 16.


Tavasz. Tavasz a természetben. A hosszú és hideg télből való gyors átmenet talán el is feledtette volna velünk eme csodálatos évszakot. Benne a májust, ragyogóan szép ünnepeivel, mint például az anyák napjával. És ott van még a madarak és fák napja is.
S hogy emlékezzünk, arra itt van maga a rendezvény, a Szabadidős Sportklub hagyományos képzőművészeti versenye


Bővebben


 

Rádiós fogadóóra
 Válaszolt az alpolgármester

2003. május 16.


Második adásával jelentkezett az önkormányzat rádiós fogadóórája. A Rádió Szentes műsorában ez alkalommal Szűcs Lajos alpolgármester válaszolt az oktatással, közművelődéssel kapcsolatban felmerült kérdésekre.
- Évek óta csökken az óvodákba és iskolákba beiratkozó gyermekek száma. Mit jelent ez a fenntartónak?


Bővebben


 

Embertársakon segítenek
 

2003. május 16.


Május 8. a Vöröskereszt világnapja. Ez alkalomból helyi, megyei és országos ünnepségeket szerveztek hazánkban és világszerte. A rendezvényeken kitüntetéseket, jutalmakat adtak át a véradó mozgalomban kiemelkedő tevékenységet végző polgároknak.


Bővebben


 

Gyerekcsalogató verseny
 

2003. május 16.


Nem túlragozva, csupán a miheztartás, illetve az objektív tájékoztatás végett a számok tükrében szeretném bemutatni az idei és az elmúlt év általános iskolai beiratkozások tényleges adatait.
A Szentesi Élet előző heti számában megjelent észrevételhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, egy helyen tényleg vétettem. Hibás megállapítást ott tettem, amikor a "gyerekcsalogató versenyben" a Koszta József Általános Iskolának címeztem egy többéves veretlenségi sorozatot, holott 2002-ben a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola futott be elsőként 74 fővel. Ezért a "trónfosztásért" ezúton kérek elnézést az érintettektől.


Bővebben


 

Az ugrálóvár hősei
 Mátéffy egészségnap

2003. május 16.


Óvodánk kiemelt feladata az egészséges életmódra nevelés. A napi rendszeres mozgás, a helyes életritmus, az egészséges táplálkozás kialakítása már az óvodáskorban fontos feladat. Intézményünk ennek szellemében alakította ki pedagógiai programját.
A program megvalósításához kapcsolódva egészségnapot szerveztünk, melynek mottója " Ép testben, ép lélek ".


Bővebben


 

Szavakból építkezik
 Jókai Anna szerzői estje

2003. május 16.


Ritkán fordul elő manapság, hogy egy irodalmi témájú rendezvény igazából megmozgassa az embereket, Jókai Anna Kossuth-díjas írót azonban telt ház és lelkes taps fogadta az ifjúsági házban a múlt csütörtökön. A Mérleg nyelve esszékötet közismert szerzője indulása óta töretlen népszerűségnek örvend. Ne féljetek című műve immár tizenharmadik kiadását éli meg, az Ima Magyarországért pedig elhangzott a Kossuth rádióban és március tizenötödikén a Várban is. Az elismertség és a szeretet megnyilvánulásaként sokan keresik, így kerülhetett sor a szentesi találkozóra is, amelyre a Keresztény Pedagógusok szentesi csoportja meghívására érkezett.


Bővebben


 

Emelkedett a színvonal
 Országos Aktfotó Kiállítás a galériában

2003. május 16.


Tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Szentesi Művelődési Központban az országos aktfotó pályázatot. Az országos hírű megmérettetés és a hozzá kapcsolódó szentesi bemutató ebben az évben is sok fotós figyelmét keltette fel. A két évvel ezelőtti pályázathoz viszonyítva szinte megduplázódott a beküldött fotók mennyisége. Az egy héttel ezelőtti zsűrizésen 85 szerző 465 alkotását minősítette a háromtagú zsűri. Módos Gábor, Juhász Miklós és Eifert János fotóművészek gondos elemzés után úgy döntöttek, hogy a júniusi kiállításon 38 szerző 83 alkotása szerepelhet a művelődési központ főtéri galériájában.


Bővebben


 

Késsel zsaroltak
 Megharapta az albérlőjét

2003. május 16.


Őrizetbe vétel mellett folyik büntetőeljárás egy szentesi férfi ellen. Aki az egyik tanyán lakott és a lakhatás ellentételezéseként munkát végzett, valamint pénzt kapott a házigazdáktól. Egy idő után azonban ez az összeg már nem volt megfelelő a férfi számára, ezért szállásadóját és annak feleségét megfenyegette, hogy ha nem adnak át neki 30 ezer forintot, akkor súlyos következményekkel kell számolniuk.


Bővebben


 

Az asztrológia és az igazság
 

2003. május 16.


A nagy meleg ellenére is sokan voltak kíváncsiak Tamáskovits Gyula könyvtárban tartott előadására, mely a Tévhitek az asztrológiáról címet viselte. A Baktay Ervin Asztrológiai Intézet főiskolai diplomájával rendelkező fiatalember a rendezvényt megelőzően elmondta: már tíz éve foglakozik ezzel az ősi tudománnyal, s munkájával szeretné elősegíteni azt a folyamatot, melynek eredményeként az asztrológia végre objektív megítélésben részesülhet. Az új megközelítés - vissza a gyökerekhez mottóval - külföldön jóval elterjedtebb mint hazánkban.


Bővebben


 

Úszósapka helyett porszívó
 

2003. május 16.


Szállt a léggömb, szárba szökkentek a szóvirágok, mindent elárasztott a hófehér hab. Rózsás hangulatba merült a munka ünnepére készülő polgár. Az uszodaavató mámorában csak a nagymedence felöl terelték el a vendégeket, mert az üresen, repedezetten és piszkosan csúfoskodott a sokadalom közepén.


Bővebben


 

Gyermeknap
 Felsőpárton kerékpár a főnyeremény

2003. május 16.


A dolog a '90-es évek elején kezdődött. Akkor kezdeményezte a Damjanich János Általános Iskola, hogy a Felsőpárton élő tanulóknak, a kicsiknek is legyen gyereknapjuk. Annak idején Szemerédi András iskolaigazgató és Domján Andor, az iskolaszék elnöke támogatta az ötletet, ami mára városi rendezvénnyé nőtte ki magát.


Bővebben


 

Kövek a temetőben
 

2003. május 16.


A képviselőasszony csak dolgozik. Most éppen zúzott követ terített többedmagával a Bánomháti temetőben. Kisériekkel összefogva.
Tudja jól, nem lenne kötelessége. A kisériek pedig azt tudják, hogy Ollai Istvánné sosem riadt vissza a munkától. A szervezésben szinte verhetetlen. Már amennyiben igaz ügyről van szó.
Most éppen a Bánomháti temető elhanyagoltsága foglalkoztatja. Bár, mint mondja, a vallását tekintve reformátusnak kereszteltetett, mégsem nézheti tétlenül például a rossz utat, amelyen becsületes emberek sora teszi meg utolsó útját e földi létben.


Bővebben


 

Diákjogok szószólója
 

2003. május 16.


A háromévente ülésező országos diákparlament e hónap elején Budapesten ült össze megvitatni a magyar közoktatással kapcsolatos aktuális kérdéseket. A háromnapos rendezvényen a szentesi általános iskolákat Dóczi Zoltán, a Klauzál Gábor Általános Iskola nyolcadik osztályos tansulója képviselte. Az ott elhangzottakról és a további terveiről kérdeztem a politikai pályával is kacérkodó tizennégy éves diákot.


Bővebben


 

Távolodik az NB II?
 

2003. május 16.


Néhány szurkoló feltette a címben a jelzett kérdést, miután kilépett hétvégén a Szentes Városi Sportcsarnokból. A Szentesi Kinizsi-Domaszék megyei első osztályú férfi kézilabda-mérkőzés után. A kérdésre a feleletet a rájátszás végeztével kapjuk meg. A múlt heti meccs botrányosan fejeződött be, a Kinizsi számára vereséget hozó domaszéki derbi után, mindenki bízott a jó folytatásban.


Bővebben


 

Büszke vagyok rájuk
 

2003. május 16.


Dr. Tóth Gyula, a szentesi vízilabdaélet elmúlt negyedszázadának legmeghatározóbb személyisége az utóbbi években állatorvosi munkája mellett az utánpótlás-nevelésre fordította idejét. Csapatai, a Kontavill-Szentes ifjúsági és serdülő gárdái korosztályukban bárkivel felveszik a versenyt. A két fiatal együttes idei szerepléséről és a jövő lehetőségeiről érdeklődtem a mesteredzőnél.


Bővebben


 

Győzött a Bertók SC
 A medencéből jelentjük

2003. május 16.


Hétvégi győzelmével némiképp kompenzálta a "csabai Waterloo-t" a Bertók SC. A Carnex-Szentes serdülő csapata két győzelemmel búcsúzott az alapszakasztól. A Kontavill utánpótlás csapataira duplaforduló vár.
A bajnoki tabella alapján jóval esélyesebb budapesti MAFC csapatát látta vendégül a Bertók SC az OB-I/B-s vízilabda bajnokság 22. fordulójában.


Bővebben


 

Továbbra sem megy
 

2003. május 16.


Zsinórban a harmadik döntetlent játszotta a Szentesi TE együttese. Az alföldi csoport listavezetője legutóbb Túrkevére látogatott. Furcsa gólok mérkőzésének is nevezhetnénk az idegenbeli szereplést.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. május 16.


Diákolimpiákon... Cselgáncs Debrecenben

Magyar Kupa... Csak a Szentesi TE tudott győzni

Ezüstérem... Ismét cselgáncs


Bővebben


 

Csak helyesen
 

2003. május 16.


Minden tanévben május elején kerül megrendezésre az alsó tagozatos tanulók helyesírási versenye. Szentes és környékéről évfolyamonként közel 30 tanuló képviselte iskoláját.
A komoly megmérettetésen nemcsak helyesírásból kell jeleskedni, hanem egy feladatlapot is ki kell tölteni a tanulóknak.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. május 16.


Született: Szikora Józsefnek és Tóth Évának (Rákóczi F. u. 20.) Alex Egon, Balogh Szabó Sándornak és Boldizsár Ildikó Csillának (Hajnal u. 4.) Sándor...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz