<<< Vissza

Tavaszi alkotások

2003. május 16.

 
Tavasz. Tavasz a természetben. A hosszú és hideg télből való gyors átmenet talán el is feledtette volna velünk eme csodálatos évszakot. Benne a májust, ragyogóan szép ünnepeivel, mint például az anyák napjával. És ott van még a madarak és fák napja is.

S hogy emlékezzünk, arra itt van maga a rendezvény, a Szabadidős Sportklub hagyományos képzőművészeti versenye. Ha nem nézünk a naptárra, azt mondjuk a nagy melegben: mindjárt a nyárban. Mint tudjuk, '89 óta folyamatosan zajlik a találkozó, a rá következő esztendőben már három kategóriában hirdettek versenyt: óvodásoknak, általános iskolásoknak, valamint ifjúsági és felnőtt korcsoportban. Amikor is az alkotók közszemlére teszik munkájukat.

A kiállításokat megnyitó Oltyán Lajos, az önkormányzat művelődési bizottságának elnöke, Léhi Gábor, a rendezvényt kiíró civilszervezet elnöke, és a Petőfi Sándor Általános Iskola kiskórusa Takács Pálné vezetésével két helyszín között ingázott ezen a napon. Először a Hegedűs László Helyőrségi Klubban köszöntötték szóban-dalban az iskolásokat, a megjelent szüleiket, tanáraikat. Az alsó fokú oktatási intézmények diákjai közül 156 tanuló küldte el munkáját, akadt olyan, aki több képet is eljuttatott a zsűrihez.

Azzal a szándékkal, hogy szabadon, színvonalasan elmondják véleményüket a tavaszról: hogyan látják, hogyan is élik át a gyönyörű évszakot?

Túri Andrea, a kiállításnak helyet adó intézmény igazgatója a zsűri nevében értékelte a munkákat. Elmondta, sokfajta technikával (tempera, zsírkréta, ceruza, szén) mutatják be, milyen is a világ gyerekszemmel. A versenyben szépen szerepeltek a Petőfi Sándor és a Rigó Alajos Általános Iskola tanulói. Sajnálatos, hogy a Kosztások megkéstek valamelyest, pedig nekik erősségük a képzőművészeti munka. A zsűri 32 alkotót díjazott, tíz munkát pedig különdíjban részesített.
Ez utóbbi elismerést Börcsök István (Rigó Alajos Ált. Isk.), Menyhárt Kata (Szent Erzsébet Katolikus Ált Isk.), Korim Anett (Koszta József Ált. Isk.), Őze Mónika, Német László, Csizmadia Kamilla és Szabics József (Petőfi Sándor Ált Isk.), Gombos Anita és Majzik Alexandra (Jövőnkért Alapfokú Művészeti Isk.), Tóth Vivien (Deák Ferenc Ált. Isk.).

A Művelődési és Ifjúsági Házban már Bíró Jenő festő értékelte a beérkezett munkákat. Az ifjúsági és felnőtt kategóriában 35 alkotó mutatkozik be a kiállításon. Színes, sokrétű az, amit készítettek. Kézimunka, fafaragás, ikonok, festmények, kerámia, üveg, népi bútorfestő: dísz- és használati tárgyak színes kavalkádja fogadta a nézőt. Itt Kisfalvi Angéla (festő) és Kulbert György (fafaragó) munkáját értékelte a zsűri különdíjban. A pályázaton résztvevők Bors Károly kerámiáit kapták ajándékba.

L. J.


<<< Vissza