<<< Vissza

Csillagrend az alelnöknek

2003. május 16.

 
Május 8-a a magyar és a nemzetközi Vöröskereszt ünnepe. A világnap az alapító, a svájci származású Henry Dunant születésnapjával esik egybe. Több mint 300 millió vöröskeresztes tag, közel 179 nemzeti társaság ünnepel ezen a napon. Közülük kiemelkedő tevékenységet nyújt a Magyar Vöröskereszt. A már 122 éves humanitárius szervezet mintegy 300 ezer taggal, közel 60 ezer önkéntessel számolhat.

Az ünnep az elmúlt évek munkájának értékeléséről, részben pedig a kiemelkedő társadalmi munkát végzők elismeréséről szól. Emberekről, akik a karitatív szervezetben jól dolgoznak. Teszik mindezt politikai elkötelezettség nélkül. Háborúban, békében, segítő szándékkal például a katasztrófa sújtotta területeken.
A közvélemény tudja, hogy a magyar véradó mozgalomban Csongrád megye, benne Szentes és térsége kiemelkedő szerepet játszik. Szinte az elsők között van - hallhattuk dr.
Molnár Gyula
igazgató főorvostól, a Magyar Vöröskereszt alelnökétől.

Aki azt is elmondta még, hogy a társadalmi átalakulások folytán nagy területek szűntek meg a véradó mozgalom számára, mint például egyes településeken a helyi honvédség alakulatai, ennek ellenére kiegyensúlyozott, a vérellátás. Az alelnök így fogalmazott: ez a kiemelkedő véradói társadalomnak köszönhető.

- Ugyanakkor köszönhető a létrehozott alapítványunknak is. Ami példaértékű ezen a területen. Munkájukat, ha szerényen is, de elismeri a mozgalom. Itt emelem ki, hogy nagyon kevés város mondhatja el magáról, hogy elsőszámú vezetője elkötelezettje a humanitárius mozgalomnak. Személyt szerint én is büszke vagyok arra, hogy Szirbik Imre polgármester a véradó mozgalmon belül arany fokozatú elismerést kapott. Elkötelezettségét, segítségnyújtását tiszteljük - jelentette ki dr. Molnár Gyula.

Milyen apropóból? A Vöröskereszt helyi elnöke, országos alelnöke a legmagasabb kitüntetésben részesült. A tavaly alapított "Magyar Vöröskereszt Csillagrendjét" vehette át a fővárosi ünnepségen. Az elismerést ez idáig hárman kapták meg az országban.

- A kitüntetés meglepetésként ért. Vöröskeresztesként a legmagasabb elismerésben részesültem. Ez nem csak nekem szól, hanem a sok évtizede együtt dolgozó aktíváknak, közvetlen munkatársaimnak. Sokat segítenek. Itt említem meg például Agócs Lászlóné titkár nevét. Az elismerést nekik köszönhetem. Negyvenkét éve vagyok tag, három évtizede, mint első számú vezető tevékenykedem a mozgalomban. Fiatalemberként kerültem be az országos vérkeringésbe. '83-ig magam is rendszeresen adtam vért, 75-szörös véradó vagyok Nekem ez az életem, a munkám, az orvosi hivatásom mellett.

L. J.


<<< Vissza