<<< Vissza

Háromszázan ballagtak

2003. május 16.

 
Öt középiskola több mint 300 diákja kezdte meg vizsgáit. Előtte még elbúcsúztak iskolájuktól, ahol elmúlt éveik jó részét töltötték. Jó és rossz emlékek, sikerek, kudarcok, régi és új barátságok helyszínétől. Ballagás és érettségi előtti körkép az intézmények vezetőinek segítségével. A vizsgázók száma, országos versenyeken elért eredmények, továbbtanulási és felvételi arányok.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában végzős négy osztályban a hetven diák közül hárman nem mehettek vizsgázni - mondta Dr. Csikai Miklósné igazgató. Az érettségizők mellett szakmunkás osztályok, egy technikusi és egy szakképző osztály fejezi be tanulmányait. A diákok eredményei közül kiemelkedő siker a dísznövénykertész szakma országos versenyen elért első és második hely. A kertészet - szőlészet vetélkedőn Kiskőrösről a 2. helyet hozták el. A "Magyarország az én hazám" elnevezésű országos könyvtár használati versenyen elsőhelyet ért el az iskola csapata.

Ősszel várhatóan két elsős osztály indul ötven körüli létszámmal, azonban a szakképzésekre is várnak még jelentkezőket.

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában
2 diák nem érettségizik a hetven végzős közül. Pádár Zoltánné igazgató elmondta, hogy hagyományaikhoz hűen a mostani ballagásra is eljönnek az ötven évvel ezelőtt végzett tanulók. A volt diákok közül huszonegyen jelezték részvételüket, akik az egykori osztályfőnök, Kocsis István vezetésével járták be újra az iskola termeit. A Boros diákjai is szép eredményeket értek el a tanév során. Az Implom József helyesírási verseny országos döntőjén első helyezést, a győri Kazinczy versenyen ugyancsak aranyérmet és különdíjat kapott az iskola versenyzője.

A Boros Sámuel Szakközépiskola a megye második legjobb szakközépiskolája. A kétszeres túljelentkezés mellett még most is sorban állnak az esetlegesen megüresedő helyekért a végzős nyolcadikosok.

A Horváth Mihály Gimnázium a szokott négy osztálytól búcsúzik el, ami ez évben 96 növendéket jelent. A végzősök között 25 drámais van - mondja Dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgató.

A továbbtanulási arány közel százszázalékos. Népszerűek a gazdasági pályák, köztük a külker főiskola és a közgazdasági egyetem. Sokan mennek kommunikációs, pedagógiai, drámapedagógiai szakra és vannak orvosjelöltek is. Versenyeken öregbítették a gimnázium jó hírnevét a diákok. Az Arany Dániel matematika verseny megyei fordulóját megnyerték a szegedi Radnóti gimi előtt. Európai uniós vetélkedőn a területi fordulót megnyerve jutottak az országos döntőbe, ahol Szirbik Imre polgármester egészítette ki a csapatot.
A francia nyelvű színjátszó fesztivált ugyancsak az iskola diákjai nyerték meg, megszerezve a szereplési jogot a 2004 - ben, Törökországban megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválon. A sok jó eredmény hatására döntöttünk úgy, hogy az iskola folyosóján elhelyezünk egy dicsőségtáblát. Erre - a gimnázium új emblémája mellett - a bármely területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulóink kerülhetnek.

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola igazgatónője, Nagy Gyuláné tájékoztatása szerint öten nem mehetnek vizsgázni az ötven végzős közül. Az idén még két osztály ballagott, de a következő évtől már háromosztályos a végzős évfolyam.

A 12. osztályosok körülbelül kétharmada adta be továbbtanulási jelentkezését és általában háromnegyed részüket veszik fel. Akik nem tanulnak tovább felsőfokú intézményben, azok többsége ittmarad 13.-14. évfolyamon, szakképzésen. A 2003/2004 - es tanévben várhatóan 100 főnél többen kezdik meg tanulmányaikat az első évfolyamon. Az ide jelentkezők kétharmada az informatikai szakmacsoportot, egyharmada az műszaki szakmacsoportot választotta. Egy kiemelkedő eredményről tudok beszámolni. A Pattantyús Ábrahám Géza nyomtatott áramkör tervező versenyen Győrben 3. helyet ért el az iskola tanulója.

A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója, Dongó László arról beszélt, hogy összesen mintegy 160 fő vizsgázik az idén. A szakközépiskolában kereskedelem - marketing, illetve közlekedés szakmacsoportban, a szakmunkásképzőben szerkezetlakatos, hegesztő, szobafest, nőiruha készítő, fodrász, élelmiszer - vegyiáru kereskedő, központifűtés-, és vízvezetékszerelő szakma képesítést szerezhettek a tanulók. Érettségizni mindenki mehetett, a szakmunkásvizsgát többen nem kezdhetik el. Nekik augusztus végén először még pótvizsgázni kell.
A végzősök döntő hányada továbbtanul. Az érettségizett fiatalok ezután szerezhetik meg első szakmai képesítésüket, ezért közülük többen az iskolánkban indított kereskedelmi technikusi képzésbe kapcsolódnak be. Ősztől gépész technikusi képzés beindítását is tervezzük. A szakmunkások hetven százaléka újabb szakma megszerzésére marad itt.

Ősszel várhatóan emelkedik az osztályok száma. 2002-ben 26 osztályban mintegy 800 tanuló kezdte meg tanulmányait, most 800 - 850 fős létszámmal plusz egy vagy két osztállyal indulunk.

Besenyei Gábor,
fotó: Vidovics Ferenc


<<< Vissza