<<< Vissza

Büszke vagyok rájuk

2003. május 16.

 
Dr. Tóth Gyula, a szentesi vízilabdaélet elmúlt negyedszázadának legmeghatározóbb személyisége az utóbbi években állatorvosi munkája mellett az utánpótlás-nevelésre fordította idejét. Csapatai, a Kontavill-Szentes ifjúsági és serdülő gárdái korosztályukban bárkivel felveszik a versenyt. A két fiatal együttes idei szerepléséről és a jövő lehetőségeiről érdeklődtem a mesteredzőnél.

- Az ifjúsági csapat jelenleg a második helyen áll, a serdülők harmadikok a tabellán. A hátralévő öt mérkőzés alatt változhatnak-e ezek a helyezések?

- Ezen a két dobogós helyezésen javítani már nem tudunk. Az ifik ezüstérmes pozíciója roppant dicséretes, hiszen a pontveszteség nélkül élen álló BVSC-n kívül több fővárosi gárda, így a Vasas, az UTE, a KSI és a Fradi is nagyon jó játékerőt képvisel, és ebben a mezőnyben tudtunk a második helyen megkapaszkodni. Az őszi szezon óta gyengültünk is, hiszen egy nagyon jó képességű játékosunk tanulmányi problémák miatt visszament Becsére, nélküle csupán hat ifi korosztályú játékos van az idősebb csapatban, a többiek serdülők. Azt hiszem, a maximumot hozta ki magából ez a gárda, és nagyon büszke vagyok rájuk. A serdülők harmadik helye látszólagos, a mögöttünk lévő BVSC egy meccsel kevesebb játszott, de egy hazai siker esetén meg lehet tartani ezt a pozíciót.

- Hétvégén duplafordulót játszanak a fiúk, szombaton az Eger, vasárnap a nagy rivális BVSC látogat Szentesre. Mi várható?

- Az Eger ellen kötelező győzelemre, a BVSC ellen mindkét fronton kőkemény csatára számítok. A serdülők érme múlhat ezen a derbin.

- Több szentesi játékos is rendszeres meghívottja a korosztályos válogatottaknak, sőt jó néhányan tavasszal a felnőtt csapatban is meghatározó szerephez jutottak. Mennyiben jelentett ez pozitívumot vagy negatívumot a felkészülés során?

- Egyik szemem sír, a másik nevet. Büszke vagyok azokra a játékosokra, akik felnőtt és válogatott csapatokban játéklehetőséghez jutottak, de a mi célkitűzéseink szempontjából hátrányos volt ez a túlterhelés, ugyanis nem tudtunk eleget együtt gyakorolni azokat a taktikai és technikai megoldásokat, amelyek elengedhetetlenek a jó pólóhoz. Mindenesetre örömteli hír, hogy három szentesi játékosnak Somogyi Balázsnak, Juhász Zsoltnak és Németh Dánielnek biztos helye van a magyar ifi válogatottban. Ilyen a húsz évvel ezelőtti Horváth-Sprok-Beleon triumvirátus óta nem volt.

- A junior válogatottban is követelnek helyet a szentesiek?

- Szabó Nándor biztos résztvevője a nyári világversenynek, mellette Hyc Tamás az, aki számításba jöhet a legjobbak között. Somogyi Balázs tehetsége is megkérdőjelezhetetlen, szereplése nem kizárt, de az ifi és a junior megmérettetés között csupán egy hét szünet van, ami nagyon kevés a regenerálódásra. Én nagyon remélem, hogy mindkét együttes aranyéremmel érkezik haza, és akkor új Európa-bajnokoknak örülhet Szentes is.

- A napokban járt le Kádár József, a Kontavill vezetőedzőjének szerződése. Belterjes információk szerint ön az egyetlen jelölt erre a posztra. Az anyagiakon túl milyen feltételekkel vállalná ezt a feladatot?

- Egyelőre nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, az előttünk álló öt mérkőzés pillanatnyilag sokkal fontosabb számomra, de - ha már felmerült ez a lehetőség - azt el kell mondanom, én csak az elvégzett munkában hiszek. Ez vonatkozik fizikális és a taktikai elemekre is. Ehhez azonban szükség van megfelelő tárgyi és személyi feltételekre. Ide tartozik a medencehasználat, valamint - ha akarunk valamit - a csapaterősítés. Például nem szabad elengedni egy Kiss Istvánt. Mindemellett az állatorvosi munkámat sem akarom feladni, egy segítőtársra lesz szükségem, hiszen a szakvezetői fiatalítás is elodázhatatlan.

Bíró Dániel


<<< Vissza