<<< Vissza

Rádiós fogadóóra
Válaszolt az alpolgármester

2003. május 16.

 
Második adásával jelentkezett az önkormányzat rádiós fogadóórája. A Rádió Szentes műsorában ez alkalommal Szűcs Lajos alpolgármester válaszolt az oktatással, közművelődéssel kapcsolatban felmerült kérdésekre.

- Évek óta csökken az óvodákba és iskolákba beiratkozó gyermekek száma. Mit jelent ez a fenntartónak?

- Izgalmas kérdés a létszám, hiszen ettől függ a város által nyújtott finanszírozás és az intézményi csoportok, osztályok száma is. Egyrészt alacsonyabb létszámú csoportban jobban lehet a gyerekekkel foglalkozni, de fajlagosan drágul egy gyerek oktatása. Meg kell közelíteni az optimális létszámot, ami óvodáknál 21 - 24 közötti. De például a Kossuth utcai vagy a Damjanich óvodákban ez a szám 25, az Árpád utcaiban pedig egy 34 fos csoport is indul.

- A gyerekszám csökkenése miatt kevesebb óvópedagógusra lesz szükség?

- Valószínűleg igen. Két kritikus hely van most. Az Apponyi téri és a Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet. Itt a napokban döntünk ebben a kérdésben, de rövid távon maximum egy - két óvónorol vagy dajkáról lehet szó. Az biztos, hogy nem célunk sem az intézmények megszüntetése, sem az összevonása.
Az önkormányzat jelentos összegeket fordít az oktatási intézményekre. A felújításra, karbantartásra szánt összeg a tavalyi tízmillióval szemben idén 50 millió forint. Felosztásáról már döntött a két illetékes bizottság és a testület elfogadta a javaslatot.

Hallgatói kérdésként merült fel, hogy milyen lehetoségek vannak felszerelések, fejlesztő eszközök beszerzésére.

- A pályázatok közül kettot ajánlok figyelmükbe. A Csongrád Megyei Közgyűlés mecenatúra alapjában közel hárommillió forint áll rendelkezésre. Erre viszont csak óvodai, iskolai alapítványok jelentkezhetnek. A másik egy nagyobb, amelyet a megyei közoktatási közalapítvány írt ki, közel hatvanmillió értékben. A pályázatokhoz szükséges nyomtatványokat a polgármesteri hivatal oktatási osztályán szerezhetik be. A beadásban és az elbírálásban személyesen tudok segíteni.

A szentesi iskolákkal kapcsolatban az alpolgármester elmondta: A Gróf Széchenyi István és a Damjanich János tagiskola városszéli elhelyezkedése miatt van különleges helyzetben. A berekháti intézménybe 11 gyereket írattak, ott egy osztály indul. Az iskolában speciális képzés folyik, szükség van rá. A Damóba 22 gyereket írattak be, ami jelzi a szülők bizalmát az iskola felé.

- Az új oktatási törvény alapján heti 2,5 órával csökken a kötelező óraszám. Várható pedagógus-elbocsátás?

- Az iskolákban a jövő évi tanterv elkészítésénél merülhet fel a kérdés. Az intézmény dönti el, milyen kerettantervet választ, milyen tantárgyból hány órában oktat és ehhez mennyi tanító szükséges.

Besenyei


<<< Vissza